Specijalna nega plave kose: “ljubičasti proizvodi” protiv žutih tonova

Farbane plavuše znaju da je plava kosa velika obaveza: zaheva dosta vremena, novca, posvećenosti i brige da bi ta savršena nijansa plave bila lepa, a kosa zdrava. Zato se na prvi trag žućkaste puteraste nijanse prepadnu: jer to poništava sav trud oko boje. Tu uskaču “ljubičasti” proizvodi za negu plave kose: ljubičasti šampon, sprej i maska, koji su namenjeni neutralizaciji neželjnih žutih tonova u kosi.

Proizvodi za negu plave kose sa ljubičastim pigmentom su posebno kreirani za održavanje i osvežavanje nijansi plave kose između dva farbanja. Zašto je vaša plava kosa žuta, kako rade ljubičasti proizvodi za kosu, i kako se koriste – sve otkrivamo u nastavku teksta.

Zašto plava kosa vremenom postaje žuta?

Par nedelja posle farbanja u plavo, primećujete nešto čudno: vaša nijansa s kojom ste izašli iz salon je poprilimila ružne žute, narandžaste ili crvenkaste tonove. U pitanju je česta pojava, koji se dešava kada se prirodno tamna kosa farba u plavu, srebrnu, platinastu boju ili pramenove. Ovo se dešava kada blanš ne skine sav prirodan pigment iz dlake, čineći da topli tonovi iz prirodno smeđe ili crne kose “izvire” napolje.

Osim toga, pojava ružnih toplih tonova u kosi se dešava i redovnim ispiranjem farbe: naime, vaša farba se sastoji iz molekula crvene, žute i plave boje. Oni plave boje se mnogo brže ispiraju i “raspadaju” jer su sitniji, ostavljajući samo molekule toplih boja – crvene i žute. Srećom, između dva farbanja nastupa – ljubičasti šampon i odgovarajuća nega.

Povezano: Zašto je moja plava kosa žuta?

Zašto ljubičasta boja?

Neželjeno žutilo plave kose neutrališe ljubičasti pigment u specijanim šamponima i maskama namenjenim toniranju. Ovaj princip se zasniva na točku boja (“color wheel”), u kome jedna boja koja stoji nasuprot druge je neutrališe (poništava). U točku boja, nasuprot žute stoji ljubičasta. Dakle, njom ćemo poništiti neželjno žutilo u plavoj kosi i posvetleti je hladnijim tonom.

Ljubičasta nega – korak po korak

Ljubičasti (silver) šampon

Najpoznatiji proizvod za neutralisanje žutila je ljubičasti šampon, poznatiji i kao silver šampon. On sadrži pigmente koji poništavaju i prekrivaju tople tonove koje želimo da eliminišemo. Deluje poput kućnog tonera, posvetljujući i ističići srebrne podtonove vaše plave boje.

Ljubičasti šampon ne može da zameni vaš regularni šampon za pranje kose, jer se koristi isključivo jednom do dvaput nedeljno. Sa ljubičastom šamponom se može preterati: ako se drži predugo (duže nego na uputstvu) ili ako njime perete kosu prečesto, završićete sa tamnijom nijansom, jer ćete eliminisati previše žutog tona.

Dakle, ako dva puta nedeljno perete kosu, neka jednom to bude običnim šamponom, a jednom – ljubičastim.

Ekstra savet: Frizeri savetuju da razblažite malo ljubičastog šampona sa regularnim kako biste dodali ljubičasti pigment sa svakim pranjem kose, bez rizika da preterate.

Preporuka:

Ljubičasta (silver) maska

Dodatni način nege i neutralizacije žutila je i ljubičasta (silver) maska. Ona takođe sadrži violet pigmente, i negujuće supstance koje utiču na negu i ishranu bojene kose. Ona se takođe koristi samo jednom nedeljno, nanosi se na celu dužinu i drži se prema uputstvu proizvođača (ovde uputstvo morate obavezno ispoštovati).

Preporuka: Subrina Professional Silver maska sa ljubičastim pigmentima

Ljubičasti leave-in sprej

Ova dva navedena proizvoda se violet pigmentom se ispiraju, dok leave-in sprej pruža kontinuirano osvežavanje vaše hladne blond nijanse. Najbolja kombinacija proizvoda za raščešljavanje i negu sa ljubičastim tonirajućim pigmentima za posvetljivanje boje. Pigmenti deluju na isti način kao i u šamponu, samo dosta slabije, jer ne želite da preterate sa ljubičastim pigmentom.

Preporuka: Revlon Equave Blonde leave-in dvofazni regenerator za raščešljavanje u spreju sa ljubičastim pigmentima

Za koga je ljubičasta nega, a za koga nije?

Ako je vaša kosa seda, srebrna, plava hladnog podtona, platinasta, ili imate pramenove – obavezno uvedite ljubičasti šampon, masku i leave-in – oduševićete se rezultatima između dva farbanja. S druge strane, ako ste topla plavuša, sa zlatnim toplim tonovima, ljubičasta nega nije za vas, jer će skinuti previše toplilh tonova, koji su suština vaše tople plave nijanse.

Pročitajte još i: Kako da pravilno negujete plavu kosu?

error: Content is protected !!