“Infused water” ili voda sa ukusom je sjajno rešenje da se osvežite i ugasite žeđ tokom letnjih dana: u običnu vodu preko noći potopite komade voća i biljaka, koji će vodi dati ukus. Za razliku od kupovnih sokova i voda sa ukusom, domaća ne sadrži nikakave šećere, veštačke boje i ukuse. U nastavku donosimo 7 najukusnijih recepata za infused water.
Zašti piti “infused water” umesto kupovnih sokova?
Ima lepši ukus
U odnosu na kupovne sokove raznih proizvodjača, voda sa ukusom koju sami napravite ima bolji ukus, nežniji i osvežavajuć.
Manje šećera
Kupovni sokovi sadrže previše rafinisanog šećera. Čak i bez dodatog šećera, voćni sokovi sadrže prirodne šećere. Bolje je konzumirati celu voćku nego voćni sok, jer ćete uneti i vlakna potrebna za razgradnju šećera.
Više hidrira
Pošto infused water ima ukus, lakše vam da je pijete u većim količinama, tako da je idealna za pojačanu letnju hidrataciju tokom vrelih dana.
Povezano: Vreli dani vas pobeđuju? Dehidrirali ste? Stiže pomoć!
Kako da napravite “infused water”?
Ako nabavite specijalni stakleni bokal ili flašu sa ugrađenim infuzerom, dobićete mnogo bolji ukus iz voća i biljaka koje ubacite u vodu. Ovo će vam takođe olakšati i serviranje “infused water”. Jeftinija opcija je običan stakleni bokal sa poklopcem ili ogromna tegla za turšiju u kojoj ćete smućkati vašu vodu sa ukusom.
Dakle, iseckajte voće i biljke koje želite (kako bi bolje pustili svoje sokove), dobro zatvorite teglu/bokal, i držite u frižideru barem 4 sata ili preko noći, kako bi se ukusu otpustili u vodu
7 recepata za “infused water”
1. Krastavac/Limun/Menta
Tanko iseckajte jedan krastavac. Ubacite ga u bokal od litre i po i dodajte 8 zgnječenih listića sveže mente, i jedan isečen limun na kriške. Nalijte filtriranu ili flaširanu vodu. Neka stoji barem 4 sata u frižideru.
2. Pomorandža/Borovnica
Isecite dve pomorandže na tanke kriškice (ostavljajući koru). Dodajte ih zajedno sa šoljom borovnica u bokal ili teglu od 3.5 litre. Dodajte filtriranu ili mineralnu vodu i promešajte. Neka stoji barem 4 sata u frižideru.
3. Lubenica/Bosiljak
Ubacite oko 2 šolje sitno iseckane sveže lubenice bez koštica u teglu ili bokal od 3.5 litre. Ubacite 15 listića zgnječenog bosiljka. Nalijte vodu i promešajte. Neka stoji barem 4 sata u frižideru.
4. Jagoda/Limun
Dodajte 15 svežih iseckanih jagoda u bokal od litre i po. Ubacite jedan limun isečen na kolutove sa korom. Napunite vodom, promešajte i ostavite bar 4 sata u frižideru da razvije ukuse.
Povezano: 4 super smutija za više energije i bolji izgled kože!
5. Grožđe/Pomorandža
Ubacite dve šolje zrna grožđa presečenih na pola u teglu od 3.5 litre. Iseckajte jednu pomorandžu na tanke kriške sa korom i dodajte u teglu. Najbolje pustite da odstoji tokom cele noći.
6. Ananas/Bosiljak
Iseckajte1/4 svežeg ananasa i ubacite zajedno sa 15 listova svežeg zgnečenog bosiljka u teglu od litre i po. Nalijte vodu i pustite da stoji preko noći.
7. Grejpfrut/Nar/Menta
Ubacite u bokal od litre i po vode 1 ceo grejpfrut tanko isečen na kriške, pola šolje semenki nara i 10 iscepkani listića mente. Ostavite barem 4 sata i uživajte u ukusima i boji.
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare