Letnje osveženje bez kalorija – 7 recepata za “infused water”

"infused water"

“Infused water” ili voda sa ukusom je sjajno rešenje da se osvežite i ugasite žeđ tokom letnjih dana: u običnu vodu preko noći potopite komade voća i biljaka, koji će vodi dati ukus. Za razliku od kupovnih sokova i voda sa ukusom, domaća ne sadrži nikakave šećere, veštačke boje i ukuse. U nastavku donosimo 7 najukusnijih recepata za infused water.

Zašti piti “infused water” umesto kupovnih sokova?

Ima lepši ukus

U odnosu na kupovne sokove raznih proizvodjača, voda sa ukusom koju sami napravite ima bolji ukus, nežniji i osvežavajuć.

Manje šećera

Kupovni sokovi sadrže previše rafinisanog šećera. Čak i bez dodatog šećera, voćni sokovi sadrže prirodne šećere. Bolje je konzumirati celu voćku nego voćni sok, jer ćete uneti i vlakna potrebna za razgradnju šećera.

Više hidrira

Pošto infused water ima ukus, lakše vam da je pijete u većim količinama, tako da je idealna za pojačanu letnju hidrataciju tokom vrelih dana.

Povezano: Vreli dani vas pobeđuju? Dehidrirali ste? Stiže pomoć!

infused water

Kako da napravite “infused water”?

Ako nabavite specijalni stakleni bokal ili flašu sa ugrađenim infuzerom, dobićete mnogo bolji ukus iz voća i biljaka koje ubacite u vodu. Ovo će vam takođe olakšati i serviranje “infused water”. Jeftinija opcija je običan stakleni bokal sa poklopcem ili ogromna tegla za turšiju u kojoj ćete smućkati vašu vodu sa ukusom.

Dakle, iseckajte voće i biljke koje želite (kako bi bolje pustili svoje sokove), dobro zatvorite teglu/bokal, i držite u frižideru barem 4 sata ili preko noći, kako bi se ukusu otpustili u vodu

7 recepata za “infused water”

1. Krastavac/Limun/Menta

Tanko iseckajte jedan krastavac. Ubacite ga u bokal od litre i po i dodajte 8 zgnječenih listića sveže mente, i jedan isečen limun na kriške. Nalijte filtriranu ili flaširanu vodu. Neka stoji barem 4 sata u frižideru.

infused water

2. Pomorandža/Borovnica

Isecite dve pomorandže na tanke kriškice (ostavljajući koru). Dodajte ih zajedno sa šoljom borovnica u bokal ili teglu od 3.5 litre. Dodajte filtriranu ili mineralnu vodu i promešajte. Neka stoji barem 4 sata u frižideru.

3. Lubenica/Bosiljak

Ubacite oko 2 šolje sitno iseckane sveže lubenice bez koštica u teglu ili bokal od 3.5 litre. Ubacite 15 listića zgnječenog bosiljka. Nalijte vodu i promešajte. Neka stoji barem 4 sata u frižideru.

4. Jagoda/Limun

Dodajte 15 svežih iseckanih jagoda u bokal od litre i po. Ubacite jedan limun isečen na kolutove sa korom. Napunite vodom, promešajte i ostavite bar 4 sata u frižideru da razvije ukuse.

Povezano: 4 super smutija za više energije i bolji izgled kože!

infused water

5. Grožđe/Pomorandža

Ubacite dve šolje zrna grožđa presečenih na pola u teglu od 3.5 litre. Iseckajte jednu pomorandžu na tanke kriške sa korom i dodajte u teglu. Najbolje pustite da odstoji tokom cele noći.

6. Ananas/Bosiljak

Iseckajte1/4 svežeg ananasa i ubacite zajedno sa 15 listova svežeg zgnečenog bosiljka u teglu od litre i po. Nalijte vodu i pustite da stoji preko noći.

7. Grejpfrut/Nar/Menta

Ubacite u bokal od litre i po vode 1 ceo grejpfrut tanko isečen na kriške, pola šolje semenki nara i 10 iscepkani listića mente. Ostavite barem 4 sata i uživajte u ukusima i boji.

Povezano: Top 4 letnja pića za mršavljenje

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!