Vodič za odabir savršene boje za kosu – BEZ GREŠKE!

By  |  0 Comments

Bilo da se farbate prvi put ili menjate vašu farbanu nijansu u neku drugu, odabir prave boje kose vam može potpuno promeniti kako se osećate i izgledate. Postoji stotine različitih nijansi i podtonova, što dodatno otežava vašu odluku. Ipak, kada već odete u salon na termin za farbanje, morate već imati u glavi ideju koju boju želite. Zato je tu naš sveobuhvatni vodič kako da bez greške odaberete savršenu boju za kosu.

6 metoda za odabir savršene boje za kosu

1. Razmislite kakav izgled želite da postignete

Ako želite boju koja komplementira vašem podtonu kože, stapa se sa očima i prirodnom bojom vaše kose – dobićete prirodniji izgled. S druge strane, ako želite da se više istaknete u okruženju – onda odaberite malo dramatičniju boju, koja se drastično razlikuje od vašeg podtona koža.

Ipak imajte u vidu da što se više farba razlikuje od vaše priordne boje, veća je šansa da ćete imati žute, mesingane ili pepeljaste podtonove koji će provirivati.

biranje boje za kosu

2. Odlučite koliko vremena i novca želite da uložite

Određene boje kose (poput platinaste, plave, crvene i pastelnih) su zahtevnije za održavanje, i vremenski i finansijski. Osim toga, posebne nijanse nećete dobiti u kućnoj radinosti, već morate za njih izdvojiti mesečnu posetu salonu.

Na primer, ako se iz prirodno tamne farbate u plavu, moraćete svake 2-3 nedelje da farbate koren, i da negujete kosu kvalitetnim skupljim proizvodima. S druge strane, balajaž pramenovi su veoma nezahtevni i mogu se raditi svakih par meseci (ako nemate sedi izrastak).

Savetujemo da barem prvo farbanje obavite u salonu, od strane profesionalca, kako ne bi vaša prirodno crna kosa završila kao narandžasta umesto plava. Saberite troškove i odaberite metodu koja se slaže sa vašim budžetom.

troškovi

3. Da li želite pramenove ili punu boju?

Pramenovi su suptilnija promena u odnosu na farbanje cele kose. Dele se na highlights (pramenove svetlije boje od vaše kose), i lowlights (pramenove koji su tamniji od vaše kose). Lakši su za odravanje, uzrokuju manje oštećenja i ne moraju se često raditi. S druge strane, puna boja se mora redovno farbati, brže se ispira, više oštećuje kosu, i više vas košta na godišnjem nivou.

Povezano: Pramenovi koji vam najbolje stoje prema boji kože, kose i očiju

4. Trajna ili polutrajna farba?

Odlučite da li ćete se farbati trajnim ili polutrajnim bojama. Polutrajne boje ne zahtevaju mešanje sa hidrogenom, već se boja direktno nanosi na kosu, one ne sadrže amonijak, alkohol ni hidrogen, tako da predstavljaju blaži vid farbanja kose. Oblažu samo kutikulu dlake – ne prodiru u nju, i ne oštećuju je poput trajnih farbi. Minus je da brže blede i da se mnogo brže spiraju sa dlake.

Trajna boja koristi proces oksidacije, koji „unosi“ boju unutar vaše dlake, ali donosi i više oštećenja u odnosu na polutrajne. Ako niste sigurni koju boju želite, možda je bolje rešenje za početak polutrajna boja.

boja za kosu

5. Uklopite boju prema podtonu kože

Najpre obucite belu majicu i stanite na prirodno svetlo. Pogledajte boju vaše vilice i tako odredite ton kože – jako svetao (fair), svetao (light), srednji (medium), ili taman (dark). Potom pogledajte boju vena na zglobovima – ako su plavičaste, vaš podton je hladan, a ako su zelenkaste – vi ste toplog podtona.

Zato prilikom odabira boje uzmite i ove faktore u obzir: tako će vam boja delovati prirodno i atraktivno.

  • ako ste hladnog podtona, dobro će vam stajati tople boje, koje će „utopliti“ vaš hladni ten: boja žita, oraha, zlatna karamela, bakarna, strawberry blonde…
  • ako ste svetlog tena, a toplog podtona, birajte hladne boje poput platinaste, boje šampanjca, čokolade, teget-crne…
  • ako ste srednjeg podtona (maslinastog tena) stajaće vam nijanse poput zlatne, boje meda, cimeta, ebonosa, kestenjasto ili moka braon.
  • ako ste tamnog tena, a toplog podtona, birajte boje poput čokoladno braon, mahagonija, karamele ili druge tople bogate nijanse.

Povezano: Odaberite savršenu BOJU KOSE prema podtonu kože

podton kože

6. Isprobajte periku u boji u koju želite da se ofarbate

Najjednostavniji način da proverite da li vam stoji određena boja koju ste zamislili je da probate periku u toj boji. Neka vas i vaši priajtelji vide i procene sa perikom, kako biste dobili različita mišljenja. Probajte na nađete periku u što približnijoj nijansi te boje koju ste zamislili za farbanje.

SAVET PLUS: Najbolje je da se oko odabira nove boje kose posavetujete sa profesionalcem u salonu, koji će znati da li će vam određena boja uspeti, zbog vašeg prirodnog pigmenta i prethodne boje kose. Za prvo farbanje i svaku drastičniju promenu boje, savetujemo odlazak u salon. Kasnije možete održavati boju i kućnim farbanjem.

Pročitajte još i: Šta sve treba da znate ako se farbate prvi put?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!