Šta sve treba da znate ako se farbate PRVI put?

Farbanje kose po prvi put je veoma uzbudljivo iskustvo, bilo da li radite samo pramenove ili drastično menjate vašu prirodnu nijansu. Ipak, “virgin hair”, odnosno kosa koja nikad ranije nije bila farbana može biti malo nezgodna ukoliko se farbate po prvi put u životu. Zato je za mnoge dame ovo ipak pomalo zastrašujuće iskustvo. Stoga vam donosimo nekoliko ključnih smernica za sve vas koji razmišljate o promeni boje kose po prvi put u životu.

Prvo farbanje – obavezno u salonu

Glavni savet, koji ste sigurni čuli i od vaših prijateljica je: ukoliko se farbate po prvi put u životu, farbanje prepustite profesionalcu! Tako da za prvo farbanje zaboravite “uradi sama” eksperimente kod kuće sa komercijalnim farbama za kosu, jer ćete najverovatnije biti razočarane rezultatom. Zato zakažite posetu proverenom salonu za kosu koji radi sa kvalitetnim profesionalnim farbama i ima talentovane koloriste za osoblje. Kada već izvučete željenu nijansu u salonu, onda već možete nastaviti farbanje u kućnim uslovima. Osim zakazivanje termina kod frizera, donosimo vam još nekoliko važnih smernica za prvo farbanje.

happy young woman coloring hair at salon

Farbanje kose prvi put – smernice

Pametno odaberite novu boju

Ako ste već zacrtale u glavi u koju boju biste želeli da se ofarbate, onda neće imati mnogo dilema. Ipak, ako niste sigurne šta želite, predlažemo vam da ne činite drastične promene. Vama će onda bolje odgovarati suptilna promena u vidu preliva ili prirodnih pramenova.

Imajte na umu da, kada se farbate u tamniju nijansu od vaše prirodne, vi DODAJETE boju vašoj kosi, a ako idete u svetliju boju -ODUZIMATE boju, pogotovo uz blajhanje. Zato zapamtite da je farbanje u svetliju boju dosta agresivniji i zahtevniji proces, koji potencijalno može kosu oštetiti više nego farbanje u tamnije nijanse.

Konsultacije sa frizerom

Pre samog farbanja, porazgovarajte i posavetujte se sa vašim frizerom oko odabira boje. Pre toga istražite šta tačno želite i ponesite slike kako bistemu pokazali. Društvene mreže poput Instagrama i Pinteresta su sjajni izvori za inpiraciju što se tiče boje kose. Željene slike pokažite frizeru i porazgovarajte da li je uopšte moguće dobiti takvu nijansu od vaše prirodne. Ne zabroavite da ga pitate koliko je ta boja zahtevna za održavanje i koliko se često morate farbati.

woman choosing hair color from palette at salon

Nemojte prati kosu pred farbanje

Slobodno dođite na zakazani termin za farbanje prljave kose. Vaš frizer vas neće osuđivati. Zapravo, to se i savetuje, jer bi sa tek opranom kosom moglo doći do reakcije farbe i ostataka šampona. Ova hemijska reakcija može izazvati svrab i peckanje kože glave.

Uradite dubinsko pakovanje kose pre farbanja

Kada operete kosu poslednji put pre farbanja (dva-tri dana pre termina), priuštite vašoj kosi dubinsko pakovanje, koje će hidrirati i nahraniti kosu. Na taj način ćete je pripremiti za agresivni tretman farbanja sa kojim se vaša kosa dosad nije susrela. Nanesite jaku hidratantnu masku koju ćete držati barem pola sata, pod najlonskom kesom, kako biste dobili efekat zagrevanja maske i bolje prodiranje sastojaka u vlas.

Farbanje će vam dati volumen

Svaki put kada se ofarbate iznova, vaša kosa će promeniti teksturu i postati voluminoznija. Razlog za to je što farba otvara folikul dlake, što čini da dlaka nabubri. Ovakva kosa će vam biti puna lakša za stilizovanje, a lako ćete postići bujan volumen.

Hair Coloring

Moraćete promeniti negu kose

Pošto se dosad niste farbale, sigurno nemate posebne preparate namenjene farbanoj kosi. Ovo ćete morati promeniti sa prvim farbanjem. Nabavite kvalitetne proizvode, po mogućstvu profesionalni šampon, balzam, masku i leave-in tretman, posebno namenjene kolorizovanoj kosi. Naša preporuka su šamponi bez sulfata – jedinjenja koja veoma brzo spiraju boju. Šamoni bez sulfata nežno čiste vašu kosu, bez dodatnog ispiranja boje. Pošto se farbate, opredelite se za hranljive maske koje čuvaju vašu boju uz dobro poznate color-safe sastojke kao što su: ulje argana, ekstrakt semenki suncokreta, ekstrakt nara, brusnice itd.

Mi vam preporučujemo Marrakesh Color Care šampon za farbanu kosu bez sulfata.

 Nemojte odmah nakon farbanja stavljati masku ili balzam

Ukoliko niste blajhale kosu, već ste se samo farbale, najbolje je da pričekate nekoliko dana kako biste nakon pranja nanele balzam ili masku. Razlog za to je što farbana kosa koja odmah nakon farbanja dođe u kontakt sa balzamom ili maskom ima tendenciju da brzo izbledi. Kada prođe nekoliko dana, onda priuštite vašoj kosi bogati tretman balzamom i maskom.

Hairdresser salon. Woman during hair wash.

Pre kupanja u bazenu ili moru

Više nećete moći tek tako da uskočite u bazen ili more. So iz mora će jako isušiti kosu, dok hlor iz bazena može uzrokovati da vaša plava kosa pozeleni, a smeđa da poprimi ružne mesingane tonove. Ovo možete izbeći ako pre kupanja u bazenu ili moru vašu kosu nakvasite običnom vodom iz česme i nanesete leave-in regenerator u spreju. Slatka voda u kombinaciji sa regeneratorom će popuniti sve rupice unutar kutikule, sprečavajući hlor i so da uđu u dlaku i naprave štetu.

Naša preporuka za plavuše je Revlon Equave Blonde leave-in regenerator u spreju, namenjen zaštiti plavih nijansi. Uz pomoć ljubičastog pigmenta uspešno neutrališe neželjene žute tonove u plavoj kosi.

sampon marakeshmarrakesh leave inrevlon blonde

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!