Kako da izbelite NOKTE požutele od laka?

By  |  0 Comments

Ako ne možete da zamislite svoje ruke bez laka za nokte, sigurno ste se susrele sa problemom zvanim požuteli nokti. Ovo se dešava jer tamniji lakovi za nokte mogu obojiti nokatnu ploču usled hemijske rekcije. Ovo je teško predvideti jer se ne dešava svakome ili sa svakim tamnim lakom. Znamo koliko su ove žute mrlje uporne, zato vam donosimo nekoliko brzih načina da se rešite požutelih noktiju.

Požuteli nokti – nekoliko uzroka

 • Lakovi u tamnoj nijansi – najčešći uzrok, kao što je rečeno u uvodu, javlja se prosto kao reakcija na tamne lakove za nokte poput crnog, bordo, tamno ljubičastog i teget. Oni imaju mnogo veću tendenciju da požute nokte od drugih nijansi. Pogotovo ako ih nosite često i dugi vremenski period. Ove mrlje mogu trajati danima i nedeljama.

Colorful nail polish bottles

 • Formaldehid – ovaj opasni, dokazano kancerogeni sastojak naročito jeftinijih lakova za nokte može uzrokovati žutilo noktiju reagujući sa keratinom koji je sastavni element nokatne ploče, čineći je krtom i žućkastom. Izbacite iz upotrebe lakove koji sadrže formaldehid. Povezano: Da li je vaš lak za nokte toksičan?
 • Pušenje – jedan od najčešćih razloga žutih noktiju, pored lakiranja je katran i nikotin iz cigareta. Ako su vam nokti žuti iz tog razloga, najbolje rešenje je da ostavite pušenje.
 • Indikacija infekcije noktiju – dosta ređe, žutilo noktiju može biti znak gljivične ili druge infekcije nokatne ploče, pogotovo ako su propaćeni simptomima poput zakrivljenja i zadebljanja. Za ove probleme se morate javiti lekaru.
 • Manjak nutrijenata u organizmu – žuti nokti mogu ukazati i na deficit gvožđa i cinka u organizmu.
 • Zdravstveni problemi – bolesti pluća, jetre ili štitne žlezde takođe mogu imati žutilo noktiju kao simptom. Ako sumnjate na ovaj problem, morate se javiti lekaru.

Credit: @Bumblebee Zero ?
U daljem tekstu, videćete savete kako da izbelite nokte koji su požuteli od laka za nokte, jer je to čisto estetski problem. Za ostale uzroke, žuti nokti su samo simptom nečega ozbiljnijeg, zato rešite suštinski problem, pa će i žutilo noktiju nestati.

Preventiva žutih noktiju – baza za lak

Kako biste sprečili žute mrlje na noktima od laka, neka vam u naviku pređe korišćenje baze za lak (base coat). Ali – ne smete biti lenje i propustiti neko mazanje. Neka vaše SVAKO mazanje laka bude pripremljeno slojem baze. Ona se suši relativno brzo, tako da neće značajno produžiti proces lakiranja. Ona deluje kao barijera koja će sprečiti prodiranje pigmenta laka u vašu nokatnu ploču. Osim toga, produžiće trajanje i otpornost vašeg  laka.

Naša preporuka je Prima NSP Seal&Protect, baza posebno namenjena sprečavanju žutila noktiju.

Nail technician giving customer a manicure

Izbelite nokte kod kuće – „uradi sama“

 • Izbeljujuća pasta za zube – ako su mrlje svetle ili roze boje (posle skidanja crvenog laka), nanesite malo paste za zube sa izbeljujućim svojstvima na nokte i blago ih istrljajte starom četkicom za zube. Ovo ne funkcioniše za dugotrajne mrlje.
 • Rastvor hidrogen-peroksida – za uporne žute mrlje pomešajte 3-4 kašike 3% hidrogena sa pola šolje tople vode, i promešajte dobro u činiji. Potopite nokte na dva minuta u ovu kupku, a potom ih blago istrljajte starom četkicom za zube ili četkicom za nokte. Nakon toga, dobro hidrirajte nokte kremom ili uljem za zanoktice. Ako su fleke jako uporne, radite ovu kupku 2-3 puta nedeljno, kako bi se sve skinulo.
 • Limunov sok – potapanje noktiju u limunov sok će skinuti žute fleke. Iscedite ceo limun u činiju i držite nokte u soku 10-15 minuta svaki dan dok ne budete zadovoljne rezultatima. Hidratacija noktiju je obavezna posle limunovog soka!

Tools with lemon and sodium bicarbonate on wood

 • Pasta od hidrogena i sode bikarbone – pomešajte kašiku hidrogena sa dve i po kašike sode bikarbone u maloj činiji. Koristeći štapić za uši, nanesite ovu smesu na svaki nokat, pokrivajući celu nokatnu ploču. Držite smesu na noktu 3 minuta, i isperite potom. Ovaj tretman ponavljajte na svakih 6-8 nedelja.
 • Buffirajte nokte – pošto se žute mrlje nalaze na površinskom sloju nokatne ploče, blage i svetle mrlje možete otkloniti i blagim bafiranjem nokatne ploče pomoću turpije za bafing. Samo ne preterujte sa čestim bafiranjem, jer ono može dovesti do slabljenja i pucanja noktiju.

Pročitajte još i: Base coat i Top coat – Dugotrajnije lakiranje noktiju

 

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!