6 stvari koje dermatolozi žele da znate o nezi kože tokom ZIME

zimska nega

Suva koža, grubi laktovi, ispucale usne? Poželite dobrodošlicu zimi, koja može napraviti haos sa vašom kožom, od glave do pete. Kako ne biste ovu zimu dočekale sa ovim skincare problemima, u nastavku smo vam spremili najbolje savete dermatologa za zimsku negu kože!

Saveti dermatologa za negu kože tokom zime

#1: Previše promene nije uvek dobro

Dermatolozi ipak ne preporučuju da zamenite sve proizvode koje koristiti tokom jesenje nege  – nema potrebe za tim. Najvažnije je da razumete potrebe svoje kože i to kako ona reaguju na okolinu i proizvode, i tako da napravite jednostavne izmene koje će pomoći da vam se koža adaptira na promene. Pripazite na potencijalno iritirajuće sastojke poput retinoida, voćnih kiselina i vitamina C.

#2: I dalje vam je potreban SPF

Samo zašto je zima, ne znači da treba da odložite SPF kremu. Iako je tokom zime količina UVB zraka manja, nivoi UVA ostaju isti (a upravo ovi zraci su odgovorni za prerano starenje kože). Zato koristite SPF kremu koja ima posebno visoku UVA zaštitu, tokom cele godine.

zimska nega

#3: Hidrirajte kožu na sve načine

Vaša koža će postati suvlja i osetljivija tokom hladnog vremena, a i ztbog centralnog grejanja. Zato je je hidrirajte spolja i iznutra. Kafu zamenite zelenim čajem, a kožu čistite vrlo nežno. Ubacite u rutinu hidrirajući tonik, serum i kremu, a tokom večernje rutine, nanesite i ulje za lice. Slojevita hidratacija je kluč!

#4: Zaštitite usne od ekcema

Lickanje ispucalih usana će samo pojačati suvoću i može uzrokovati ekcem na usni. Zaštite ovu tanku i nežnu kožu uz efikasni balzam, posebno pre jela i pića. Ako idete na zimovanje, zapamtite da su usne ranjive i osetljive na opekotine od sunca.

#5: Pretražite kožu za znake dermatitisa

Ako ste primetili ljuspanje kože oko nosa i obrva tokom zimskih meseci, možda razvijate dermatitis koji se pogoršava gljivicama. Hladni zimski meseci su takođe okidač za ovo stanje. Nežne umivalice i specijalne kreme za dermatitis mogu pomoći. Ako je problem uporan, obavezno posetite dermatologa.

zimska nega

#6: Zakažite tretman lica

Zimska koža je često beživotna, pa vam savetujemo da odradite profesionalni tretman lica barem jednom mesečno. Ovoliko je potrebno koži da prođe ceo ciklus nastanka i odumiranja ćelija kože, tako da vam predlažemo da isprobate neki od negujućih tretmana za zimsku negu kože.

Za zimsku negu osetljive kože preporučujemo vam Skinology DERMA CALM Set za negu kože

Pročitajte još i: Nega kože na zimpvanju – sve što treba da znate!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!