Umesto kozmetičarke: Najefikasnija DIY “crna” maska protiv mitisera

crna maska protiv mitisera

Sigurno ste čuli koliko je aktivni ugalj dobar sastojak za pročišćavanje i odmašćivanje kože, pored svojih drugih svojstava. Ovaj super-jeftini sastojak koji možete kupiti u apoteci je i glavni sastojak naše DIY “crne” maske za lice koju lako možete smućkati uz svega nekoliko prirodnih sastojaka. Prepustite se “uradi sama” receptima za maske, i posvetite više pažnje nezi u karantinskim danima.

Mitiseri – zašto su tako uporni?

Za razliku od belih komedona, mitiseri nastaju kada se folikul dlake zapuši. Svaki folikul sadrži jednu dlaku i lojnu žlezdu koja proizvodi masnoću, čineći kožu mekom. Mrtve ćelije kože i masnoća se skupljaju u otvoru folikula, uzrokujući da nastane kvržica na koži, koju dermatolozi nazivaju “komedon”. Ova kvržica se naziva beli komedon ako je njen vrh zatvoren. Ako se koža iznad vrha bubuljice otvori, izloženost vazduhu čini da ona pocrni – i zato imamo prepoznatljive crne mitisere.

Mitiseri nastaju dakle, kada višak masnoće zapuši pore na licu, i to na raznim pregibima, oko usana i oko nosa. Postoje nekoliko učinkovitih načina da se rešite mitisera, a jedan od njih je svakako odlazak na higijenski tretman kod kozmetičarke. Kako to trenutno nije moguće (usled pandemije virusa), predlažemo vam da budete same svoj kozmetičar i smućkate ovu DIY masku protiv mitisera.

mitiseri

DIY crna maska protiv mitisera

Ova maska sadrži najbolje prirodne sastojke:

Bentonit glinu za čišćenje

Bentonit glina nastaje taloženjem vulkanskog pepeljastog sedimenta i koristi se da privuče i “zarobi” toksine iz tela. Zato je savršen dodatak našoj maski, jer kada se pomeša sa vodom, pomaže da se uklone nečistoće sa kože. Sama za sebe može biti isušujuća – zato smo u recept dodali med.

Domaći med za meku kožu

Domaći med poseduje jaka antibakterijska dejstva, a ujedno omekšava i neguje kožu. Idealan je dodatak maski, da ublaži njena pročišćavajuća svojstva.

Aktivni ugalj za detoksikaciju

Sada dolazimo do ključnog sastojka. Aktivni ugalj se u medicini koristi u urgentnim stanjima, ako se sumnja na unutrašnje trovanje, zbog svoje sposobnosti da upije toksine. Kada se nanese na lice, aktivni ugalj upija toksien i nečistoće sa kože.

Pročitajte još: Aktivni ugalj – 5 beauty načina upotrebe

aktivni ugalj za negu kože

Eterična ulja

Eterična ulja su sjajan dodatak svakom DIY receptu za negu kože. Ovde ćemo koristiti eterično ulje lavande i čajnog drveta, prvenstveno zbog svojih sposobnosti da pročiste kožu. Ukupna koncentracija eteričnih ulja u ovoj maski je mala – potrebno vam je svega pola kapljice svakog, ali ovo je dovoljna količina za krajnji rezultat.

Sastojci:

  • 1 kašika bentonit gline u prahu
  • 1 kašika praha aktivnog uglja
  • 2 kašike vode
  • 1/2 kašike meda
  • pola kapljice eteričnog ulja čajevca i lavande (opcionalno)

Priprema maske:

1. U maloj činiji pomešajte vodu i eterična ulja.

2. Poprašite bentonit glinu preko vodene mešavine u činiji. Pustite je da se upija oko 10 sekundi, pre nego što dodate preostale sastojke (med i ugalj). Ovo će omogućiti lakše kombinovanje sastojaka.

3. Malom gumenom špatulom izmešajte sve sastojke. Glina će biti grudvasta, zato morate nekoliko minuta mešati, jakim pokretima. Imaćete dovolju količinu za dva korišćenja.

crna maska za lice

4. Kada se izmešali sve sastojke – nanesite je u obilnoj količini na lice. Pustite je da se upija oko 10 minuta, i potom je isperite toplom vodom. Posle nje obavezno hidrirajte lice serumom i kremom.

Napomena: ova maska je namenjena za jednokratnu upotrebu, i ne može stajati za kasnije, jer ne sadrži nikakve konzervanse.

Pročitajte još i: Razmazite kožu – 4 maske za lice od 4 vrste gline

error: Content is protected !!