7 efikasnih načina da tretirate postojeće bore i fine linije

tretmani za bore

Bore su mapa života – kažu umni mislioci, a mi se potpuno slažemo. Bore su odraz vaših emocija i svojevrsni podsetnik svega što smo proživeli – i lepog i ružnog. Količina linija i bora na licu će zavisiti od mnogih faktora, poput genetike, nege i životno stila. Ne možemo promeniti gene niti efekte gravitacije tokom remena, ali možemo da damo sve od sebe da umanjimo postojeću štetu i barem smanjimo vidljivost bora. Zato vam donosimo 7 najefikasnijih načina za borbu protiv bora, koji daju rezultate.

Kako sve možete delovati na postojeće bore?

#1: Retinol

Retinol je zlatni standard borbe protiv starenja i jedini klinički dokazan satojak koji deluje na postojeće bore. Retinoidi uključuju tretinoin, retinol i tazaroten. Tretinoin je oblik retinola koji je najviše istražen od svih retinoida. Istraživanja su dokazala da retinol podstiče folikularni epitelijalni “turnover” ćelija. Šta to znači?

Retinol ubrzava prirodnu smenu starih (izboranih, oštećenih) ćelija kože novima. Zato retinol poboljšava teksturu kože i bori se protiv bora. Zapamtite samo da, dok koristite retinol, neka to uvek bude u večernjoj rutini, a preko dana koristite SPF kremu (jer je retinol fotosenzitivan).

Mi vam predlažemo Skinology Retinol serum za lice.

retinol serum

#2: Botoks

Botulinum toxin, poznatiji kao “botoks” je poznat lek za postojeće bore. Posebno je učinkovit za dinamičke ekspreivne linije. Ovaj neurotoksin, pomaže smanjivanju mišićnog pokreta kože, koji daje finamičke bore. Kada se injektuje u odredjene mišiće, imobiliše ih i sprečava njihove kontrakcije. Tako botoks daje zaglađeniju kožu. Ovo je ipak privremeno rešenje, jer efekti botoksa traju oko 4 meseca.

Povezano: Anti-aging iz bočice – 4 sastojka koja na bore deluju poput botoksa

#3: Dermalni fileri

Dermalni fileri od mekog tkiva sadrže mekane materijale, poput gela, kao što je to kolagen, salo, hijaluronska kiselina ili kalcijum-hidroksilapatit. Oni se injektuju u kožu i druga udubljenja, kako bi se postigao puniji, glatkiji izgled kože. Kao i botoks, efekti na borama traju nekoliko meseci.

#4: Microneedling

Microneedling je minimalno invazivna procedura koja ciljano deluje na proizvodnju kolagena. Kao što samo ime kaže, microneddling koristi tanke fine iglice. Brojne iglice se nalaze u uređaju koji pravi sitne rupice po gornjem sloju kože. Ovo podstiče proizvodnju novog kolagena i elastina, poboljšavaju teksturu i jačinu kože. Pored efekta na bore, microneedling je koristan za redukciju strija, ožiljaka i proširene pore.

Povezano: 5 različitih vrsta bora na licu i kako da ih tretirate?

microneedling

#5: Dermoabrazija

Dermoabrazija je procedura koja uključuje “peskiranje” površine kože, koje eliminiše bore i otkriva novi sveži sloj kože. Ovo je malo agresivniji pristup borbe protiv linija i finih bora. Ova procedura uključuje otok i crvenilo, stoga je potrebno nekoliko nedelja kkao bi se koža u potpunosti oporavila. Mnogo bezbednija i manje bolna je alternativa – mikrodermoabarazija. Kod ove procedure se skida veoma tanak sloj kože i procedura nije toliko bolna.

#6: Hemijski piling

Ako želite efikasni tretman protiv bora, koji će ujednačiti ten, rešiti vas fleka, pega i drugih mana – isprobajte hemijski piling. Kvalifikovani profesionalac će naneti rastvor voćnih kiselina u visokom procentu, koji će “istopiti” gornji sloj kože, a sa njim će otići i sve nesasvršenosti kože. Sezona za hemijske pilinge se uskoro završava (zbog jakog UV zračenja), zato se opredelite za njih na jesen.

#7: Laserski tretman

Postoji puno laserskih tretmana za korigovanje kože i tretmana kao što su bore. Neki uklanjaju kompletnu površinu kože, a neki deluju na određene regije (frakcioni laser). Takođe, ovi tretmani mogu biti ablativni ili ne-ablativni.

laserski tretman

Ablativni laserski resurfasing uklanja epidermis (spoljašnji sloj kože), i zagreva dermis (unutrašnji sloj kože). Ovo podstiče proizvodnju kolagena.

Ne-ablativni laser se fokusira na zagrevanje kože, kako bi se stimulisao rast novih kolagenih vlakana. Potrebni su meseci da koža zaceli posle laserskih tretmana, ali su rezultati ablativnih lasera obično bolji nego rezultati ne-ablativnih.

Pročitajte još i: Tačno i netačno – zbog čega nastaju bore?

error: Content is protected !!