Kako da efikasno organizujete rad od kuće – 7 saveta

rad od kuće

Sa globalnim širenjem pandemija korona virusa, mnogi od nas su prešli na rad od kuće. Veći deo sveta je u kućnom karantinu, a zaposleni se sve više ohrabruju da rade od kuće. Ako vam je ovo novina, i teško vam je da se naviknete da vam je dnevna soba sada i kancelarija i mesto za odmor – donosimo vam najbolje savete onih najiskusnijih, koji godinama rade od kuće.

Kako da efikasno radite od kuće?

Svako ko radi od kuće mora da odrediti kada radi, gde radi (u kojoj prostoriji), i kako da napravi granicu između posla i ličnog života. Šta raditi sa manjkom kancelarijske opreme, razvojem karijere, obukom i “team building”-om? Rad od kuće znači da imate jako puno pitanja i dilema. Ako vam je teško da se organizujete i vašu trpezariju ili dnevnu sobu tretirate kao kućni office, u nastavku vam donosimo savete koji će vam pomoći!

#1: Odredite radno vreme

Postavite sami sebi raspored, i držite se toga. Postavljanje jasnih granica između rada i ličnog života su ključni za održavanje ličnog balansa. Jedan od benefita rada od kuće jeste fleksibilnost, ali ne po cenu da od jutra do večeri raduckate i samo nešto “proveravate” na mailu. Postoje brojne aplikacije koje vam mogu pomoći da se držite utvrdjenog rasporeda.

Odaberite vaše najproduktivnije vreme i držite se njega.

gledanje na sat

#2: Kreirajte jutarnju rutinu

Kreiranje rutine je jako važno, jer nas ona drži fokusiranim. Čak i ako ne radite od ranih jutarnjih časova, ustanite ranije, uradite ličnu higijenu, skuvajte kafu, doručkujte, pustite muziku i razmrdajte se. Dodajte malo šminke, kako biste se osećali kao da ste na pravom poslu u kancelariji. Jutarnja rutina može biti jače sredstvo od sata kada je reč o započinjanju dana.

#3: Postavite pravila sa ukućanima

Ključno je da postavite glavna pravila sa ljudima koji dele vaš dom (roditelji, partner, deca). Ako imate decu koja pohadjaju nastavu od kuće, morate ih uputiti šta smeju i ne smeju da rade tokom vaših radnih sati. Takođe, to što ste kod kuće, ne znači da ukućani mogu da upadaju tokom vašeg konferencijskog poziva sa kolegama. Jako je važno da podelite i obaveze oko kuće, jer to što radite od kuće, ne znači da sve treba da bude na vama, jer će tako trpeti vaša produktivnost.

Povezano: 3 saveta za uspešan intervju za posao

#4: Napravite funkcionalan radni prostor

U idelnom svetu, trebalo bi da imate radnu sobu koja će biti za rad od kuće. Pošto je situacija sve samo ne idealna, znajte da ovde morate imrovizovati. Umesto toga, odredite jedan sto koji će biti samo za poslovne aktivnosti. Držite na njemu računar, papire, rokovnike, čašu sa olovkama i planer, kako biste napravili pravi mali kućni ofis. Tako ćete imati veći fokus i radnu disciplinu, nego ako radite na laptopu iz vašeg kreveta.

kućna kancelarija

#5: Pravite pauze i iskoristite ih do kraja

Nikako nemojte raditi od jutra do mraka bez prestanka! Kao i u kancelariji, dopustite sami sebi jednu pauzu za ručak i dve 15-minutne pauze. Ovo je neki minimum, koji će vam pružiti odmor od rada i pomoći da zadržite fokus. Nemojte skraćivati pauze, već uživajte u njima i napunite baterije za ostatak posla do kraja smene.

#6: Morate još više komunicirati

Rad od kuće i to online će zahtevati od vas da još više komunicirate sve ono što je bitno. Na primer, da uputite kolege i nadredjenog u vaše radno vreme i period dostupnosti. Kada završite važan zadatak ili projekat, istaknite to, da ne bi prošlo nezapaženo. To ne znači nužno da treba da ispišete esej kako biste objasnili svaki potez.

#7: Ispošujte neradni dan

Ako vaša kompanija ima jedan ili dva neradna dana nedeljno, trudite se da ih ispošujete i tokom rada od kuće. To znači da nećete koristiti subotu ili nedelju za završavanje zadataka koje niste stigli ili za proveranje mailova. Jednostavno, neradni dani su za odmor i punjenje baterija, jer će ponedeljak svakako prerano doći.

Pročitajte još i: 10 vežbi za početnike koje možete raditi i kod kuće

error: Content is protected !!