3 saveta za uspešan intervju za posao

By  |  0 Comments

Intervju za posao je veoma važan korak u razvijanju karijere i uspeha, te je potrebno da se dobro pripremite kako biste zablistali u očima poslodavca. Da se intervju za posao ne bi pretvorio u fijasko, u nastavku vam nudimo 3 saveta koja možete iskoristiti da pobedite tremu i savladate strah, ali i da impresionirate potencijalnog poslodavca.

Kako se dobro pripremiti za intervju za posao?

Sprovedite detaljno istraživanje o poslu za koji konkurišete

Jako je važno da detaljno, ali vrlo pažljivo preispitate opis posla i upoznate se sa veštinama koje zahteva. Iščitajte blogove, magazine ili novinske članke koji se bave najnovijim trendovima u oblasti za koju konkurišete da biste dobili posao. Ukoliko se tokom vašeg istraživanja susretnete sa nepoznatim vokabularom, shvatićete koje teme kompanija smatra važnim. Naučite stručne izraze koje poslodavac ističe kao bitne kako biste tokom intervjua mogli da raspravljate o njima ako bude potrebno.

Spremite kratak rezime o vašim sposobnostima i dostignućima

Kada se upoznate sa traženim poslom i poslodavcem, predstavite sebe u kratkim crtama. Ne treba da recitujete vašu radnu biografiju, umesto toga, sumirajte vaše radno iskustvo – ukratko objasnite poslodavcu zbog čega ste baš vi najbolji kandidat za traženo radno mesto. Takođe, nekoliko lepih reči o preduzeću nikako nije na odmet – naglasite šta vas je zainteresovalo za taj posao, tu kompaniju, ali i sve povežite sa vašim sposobnostima i dostignućima koja su potrebna za posao na koji ste konkurisali. Ukoliko ste imali negativna iskustva na prethodnom poslu, ne govorite loše o poslodavcu i nikako ne prepričavajte sukobe koje ste imali sa saradnicima. Osvrnite se na kratko na ono što poslodavac zaista želi da čuje – kako ste rešavali probleme na koje ste nailazili, šta ste naučili…

Ne hvalite se preterano

Naravno da treba da budete svesni svojih prednosti i pozitivnih osobina, ali svakako sa određenom dozom samokritičnosti i sposobnosti da sagledate i vaše slabosti. Umesto da se sami hvalite i stvarate pogrešnu sliku o sebi, pozovite se na preporuke bivšeg poslodavca – citirajte pohvale na vaš rad i uspešnost. Hvalisavci malo šta postižu, zato budite skromni i sigurno ćete impresionirati poslodavca.

Povezano: Galerija 5 frizura za razgovor za posao!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!