Da li alkohol u kozmetičkim proizvodima šteti koži?

alkohol u kozmetici

Alkohol je postao ekstremno nepopularan sastojak u kozmetičkim proizvodima, uprkos činjenici da ponekada može biti od velike pomoći. Ovu reputaciju je stekao zahvaljujući jakim tonicima za masnu kožu, koje smo svi koristili u srednjoj školi, a bili su krcati etanolom. I zaista, odredjene vrste denaturisanog alkohola izuzetno isušuju kožu i uništavaju njene prirodne masnoće, potrebne za pravilno funkcionisanje. U nastaku vam otkrivamo sve o alkoholu, a saznaćete i to da nisu sve vrste alkohola toliko loše.

Zašto se alkohol koristi u kozmetici?

Alkohol je termin za određenu grupu tečnosti koja na jednom kraju molekula ima hidroksilnu grupu, a danas se najčešće koristi za etanol, koji se dobija fermentacijom šećera, ili neke druge biomase. Alkohol se može naći u velikom broju kozmetičkim proizvoda, parfema, ili after-shave losiona, a razlozi su sledeći:

 • alkohol poseduje antibakterijski efekat
 • rastvara masoće
 • deluje kao konzervans i štiti proizvod od mikroba
 • poseduje protivupalna svojstva
 • ima deodorišući efekat
 • deluje kao rastvarač za supstance rastvorljive u vodi, dobijene od biljaka
 • ubrzava upijanje proizvoda u kožu
alkohol u kozmetici

Dobri vs. loši alkoholi

Kada izražavamo brigu oko alkohola kao kozmetičkog sastojka, obično mislimo na isušujuće vrste alkohola, koje ćete često pronaći na listi sastojcaka kao: SD alcohol, denatured alcohol, alcohol denat, isopropyl alcohol. Ove vrste “loših” alkohola daju proizvodu brzosušeći finiš, momentalno odmašćuju kožu i vrlo su lagani na koži, te su zato privlačni masnijim tipovima kože.

Ali – ovi kratkoročni “pozitivni” efekati često završe sa negativnim dugoročnim posledicama. Ako ugledate neki od ovih alkohola kao jedan od prvih šest sastojaka na popisu sastojaka, budite sigurni da će proizvod biti agresivan prema vašoj koži. Ovi alkoholi su jednostavno rečeno, loši po barijeru vaše kože, i izazvaće:

 • suvoću
 • eroziju površine kože
 • poremetiće obnavljanje kože
 • oslabiće njenu odbrambenu barijeru.
suva koza

Postoje i “dobri” alkoholi

Nisu svi alkoholi loši – postoji i posebna vrsta masnih alkohola koji sprečavaju razdvajanje vodene i uljane faze u emulzijama i kremama, a i oni sami dodaju vlažeća svojstva finalnom proizvodu. Na taj način zaglađuju i omekšavaju kožu. Ovi alkoholi se dobijaju iz masnih kiselina biljaka ili biljnih ulja. Masni alkoholi su gusti, voštani i potpuno čvrsti na sobnoj temperaturi.

Pronaćićete ih u sastavu pod nazivima: cetyl alcohol , stearyl alcohol , cetearyl alcohol , behenyl alcohol. Masni alkoholi daju proizvodu luksuzni gusti osećaj, sa teškom tekstsurom. Oni deluju kao ovlaživači: poboljšavaju prirodnu lipidnu barijeru kože. Potpuno su neiritirajući i izuzetne benefitni za skoro svaki tip kože, jer nemaju nikakve veze sa svojim “sunarodnicima” iz denaturisane grupe “loših” alkohola.

Povezano: Hamamelis – TOP sastojak za masnu kožu i proširene pore

Kako je alkohol loš po masnu kožu?

Ako je vaša koža masna, tonik sa alkoholom vam može biti primamljiv, jer pružaju momentalni mat finiš i odmašćivanje površine kože. Ironija korišćenja alkoholnih proizvoda da je što više isušujete kožu alkoholom, ona se “brani” tako što luči sve više i više sebuma. Na taj način se vrtite u začaranom krugu masnoće i odmašćivanja. Osim toga, šteta od korišćanje denaturisanog alkohola na koži dovodi do povećanoj broja upalnih bubuljica i proširenih pora.

alkohol u kozmetici

Koja vrsta alkohola je dobra za vašu kožu?

Za masnu kožu

Ako imate veoma masnu kožu, možda ćete želeti proizvod koji sadrži izuzetno mali procenat alkohola (ethyl alcohol), ali ukoliko imate osetljivu kožu, on vam može biti isušujuć i iritantan.

Za suvu kožu

Osobe sa suvom kožom bi trebalo da potraže proizvod na bazi masnih alkohola, koji daju hidrirajući osećaj, poput cetyl i stearyl alcohola.

Za osetljivu kožu

Osobe sa osetljivom kožom, a posebno one sa ekcemom, treba da budu izuzetno oprezne kada je reč o svim vrstama alkohola. Njima čak i “masni” alkoholi mogu biti iritirajući.

Za masnu kožu vam predlažemo da izbegavate alkohol, a preporučujemo vam Skinology Skin Rescue liniju na bazi ihtiola i niacinamida.

Pročitajte još i: Izbegavajte alkohol – Usporite starenje kože!

error: Content is protected !!