Glicerin: Jeftina i korisna bočica za vašu lepotu i negu

glicerin

Glicerin je jedan od najstarijih i najčešćih sastojaka u svakom kozmetičkom proizvodu, a poseduje ga skoro svako domaćinstvo. Ova mešavina šećera i alkohola deluje skromno, ali čini čuda za kožu! Koristile su ga i naše mame i bake, a danas imaju sjajnu kožu koja odoleva zubu vremena! Zato trk u prvu apoteku da nabavite ovu čarobnu, a super jeftinu bočicu!

Glicerin (poznat i kao glikol) se dobija od životinjske ili biljne masti. To je gusta, želastinasta viskozna tečnost, slatkastog ukusa, a bez mirisa koja se koristi u kremama, šamponima, maskama, sapunima, balzamima. Okrenite sastav bilo kog kozmetičkog proizvoda u vašem kupatilu – bar 90% beauty proizvoda ga sadrži, pa čak i oni skupi!

Zato u nastavku pročitajte na koje sve načine možete koristite glicerin za negu lepote!

7 beauty benefita glicerina za kožu

1. Umesto kreme za lice za vrhunsku hidrataciju

Glicerin je emolijens, što znači da savršeno hidrira i omekšava kožu, a to mu je glavna funkcija u kozmetičkim proizvodima. Ako imate suvu kožu koja se peruta, slobodno ga pomešajte sa par kapi bademovog ulja i utrljajte ga na kožu svakodnevno, kako bi ste imali glatku kožu bez bora. Lagan je na koži, a odgogovara čak i hipersenzivitnoj koži.

glicerin

2. Posvetljuje kožu

Glicerin deluje i kao prirodni posvetljivač kože – bez neželjenih pigmentacija. Napravite mešavinu glicerina, ružine vodice i limuna i nanesite pre odlaska u krevet. Limun prirodno posvetljuje kožu, dok glicerin pruža slična dejstva a ujedno sprečava isušivanje. Ružina vodica održava pH vrednost kože.

3. Protiv akni i upala kože

Glicerin poseduje antibakterijska svojstva i može da se nanosi direktno na bubuljicu kako biste je brže izlečili. Može da se koristi i na ožiljku tj. flekici koja ostane od bubuljice – jer pomaže zaceljivanju kože. Glicerin deluje i protiv mitesera – pomešajte ga sa bademovim brašnom kako biste dobili pastu, nanesite je na područje nosa i pustite da se osuši. Potom isperite lice.

Povezano: 8 beauty upotreba hidrogena za koje sigurno niste znale

4. Kao tonik

Većina kupovnih tonika sadrži glicerin – ali uz gomilu hemije. Zato napravite svoj DIY tonik, koje je veoma blagotvoran za kožu. Pomešajte ružinu vodicu ili sok od krastavca i jednu kašiku glicerina ili alternativno – pomešajte glicerin i organsko jabukovo sirće u jednakim merama.

glicerin

5. Održava pH vrednost kože i štiti je

Glicerin održava pH vrednost kože – koristite ga redovno kako biste regulisali gubitak vode iz kože, koji se dešava njenim ispravanjem. Glicerin formira sloj na koži koji je štiti od štetnog dejstva UV zraka, održavajući kožu zdravom, hidiriranom i sjajnom. Može da bude deo vaše zimske rutine

6. Oporavlja ispucale usne

Ako ništa više ne pomaže da zacelite usne koje pucaju – probajte da nanesete sloj glicerina na njih i da ga pustite da deluje. Redovnom upotrebom, vaše usne biće meke i nežne, a suvoći više ni traga! Zato obavezno uvrstite glicerin u vaš zimski beauty arsenal nege!

Povezano: Nega usana – čudotvorni glicerin

7. Kao prajmer za šminkanje

Zvog svoje lepljivosti i viskoznosti, glicerin je čest sastojak prajmera za šminkanje, a posebno onih u spreju. Omogućava da se šminka bolje zalepi za kožu i produžava njeno trajanje. Možete napraviti i svoj DIY prajmer sprej: u praznoj bočici sa raspršivačem pomešajte ružinu vodicu, jednu kašiku aloe vera gela i 1 kašiku glicerina. Prilagodite prajmer masnoj koži uz dodavanje skroba u prahu.

Ako ipak želite gotov prajmer sprej, predlažemo vam City Color Prajmer u spreju za šminkanje sa aloe verom i krastavcem.

glicerin

Pre korišćenja glicerina na licu, upamtite sledeće:

  • Ne koristite glicerin direktno na masnoj koži – rastvorite ga sa ružinom vodicom
  • Ne korisitite glicerin u velikoj količini
  • Ne ostavljajte ga samog na koži duže vreme
  • Kada uklanjate glicerin, dobro operite lice jer on privlači čestiče prašine i nečistoće, zbog svoje lepljive prirode

Pročitajte još i: 7 veoma korisnih beauty proizvoda iz apoteke

error: Content is protected !!