“Brkovi” od sunca ili hiperpigmentacija kože iznad usana: Kako je rešiti?

hipergpigmentacija iznad usana

Leto i dalje kalendarski traje, iako vremenske prilike sve više ukazuju na jesen. Sezona letovanja se polako završava, a vi ste sa godišnjeg odmora verovatno došle sa jedinom vrstom “preplanulosti” koju niko ne želi! U pitanju su tzv. “brkovi” od sunca, odnosno, hiperpigmentacija regije kože iznad usana. Zašto se ona javlja i kako se tretira – saznajte u nastavku teksta!

Sunce kao okidač za proizvodnju pigmenta

Jedan od neželjnih efekata oštećenja kože od sunca jeste što UV zraci deluju kao okidač za proizvodnju melanina, pigmenta kože. Previše melanina skupljenog na jednom mestu dovodi do diskoloracije, poznatijih kao smeđe fleke. Zaštita kože od sunca je ključan način da sprečite ovu vrstu oštećenja, ali čak i oni koji predano mažu SPF kremu završe sa tamnijom regijom kože iznad usana. Zašto se do dešava?

Koža iznad usana je primarna meta za nastanak hiperpigmentacija, jer se SPF krema lako “briše” sa ove regije. Svaki put kada protrljate nos, jedete, znojite se ili pijete piće, postoji šansa da skinete sloj SPF kreme. Zato je ova regija mnogo više izložena tamnjenju. Na ovo sve dodajte i postupak depilacije nausnice, koji dodatno kožu čini osetljivijom na sunce (jer sa voskom skidate i površinski, odumrli sloj ćelija kože).

hipergpigmentacija iznad usana

Hormonske promene, poput trudnoće, takođe mogu delovati kao okidač za pojačanu proizovdnju melanina, posebno na licu. Ova pojava se naziva melazma, i može igrati veliku ulogu u tamnjenju kože iznad usana, kao i na drugim regijama lica.

Povezano: Kako da sprečite hiperpigmentacije na koži?

Kako se rešiti hiperpigmentacije iznad usana?

Ovde u pomoć priskaču kozmetički sastojci za posvetljivanje, poput vitamina C, hidrohinona, alfa-arbutina, ekstrakta sladića, azaleične kiseline, voćnih kiselina. Ukoliko imate jako vidljive “sunčane brkove”, najbolje je da posetite dermatologa, koji će vam tretirati ove fleke profesionalnom kozmetikom sa visokim procentom posvetljujućih agenasa.

Noćna nega bi trebalo da uključuje i preparat sa retinolom, koji ubrzava obnavljanje starih i novih ćelija kože, tako da može učiniti da ove flekice izblede.

Pre svega, najbolja prevencija je svakodnevna zaštita SPF kremom sa faktorom 50, tokom CELE kalendarske godine. Kada su letnji meseci u pitanju, korisno je da ovu regiju namažete SPF stikom, koji pruža veoma visoku zaštitu i ujednačenu pokrivnu moć.

Pročitajte još i: 7 najčešćih grešaka prilikom korišćenja SPF kreme

error: Content is protected !!