10 kozmetičkih sastojaka koji su zabranjeni u Evropi, ali legalni u Americi

Verovatno ste se nekada zapitale usred šamponiranja kose – da li je ovaj šampon bezbedan za upotrebu? Nadležna tela u Evropskoj Uniji i Kanadi su zabranila korišćenje preko 1300 supstanci u kozmetici, dok su američke agencije za kontrolu bezbednosti kozmetike i lekova zabranile svega 11 supstanci. Dok se neki kozmetički sastojci potpuno zabranjeni za korišćenje u Evropi, u Americi se mogu naći u sastavu mnogih kozmetičkih proizvoda. U nastavku saznajte koji su to kontroverzni sastojci!

Ovi kozmetički sastojci su zabranjeni u Evropi

#1: Formaldehid

Nalazi se u: tretmanima za ispravljanje kose, lepku za trepavice i lakovima za nokte

Zašto je loš: Formaldehid je tečnost, koja se zagrevanjem presom za kosu, pretvara u gas koji direktno ide u lice vas i vašeg frizera, dok radite keratinski tretman ispravljanja kose. Na sreću, u Evropi je ovaj sastojak zabranjen, ali se isto ne može reći za SAD. Ovaj sastojak je kancerogen, i može izazvati alergijske reakcije, a povezuje se mnogim zdravstvenim problemima. Iako su formule keratinskih preparata sa formaldehidom povučene iz EU, Kanade i Australije, u Americi se mogu naći, kao i nekim drugim zemljama.

#2: Triklosan

Nalazi se u: pastama za zube, sapunu i antibakterijskim gelovima za pranje ruku

Zašto je loš: Ovaj sastojak je zabranjen u EU jer loše utiče na endokrine žlezde, što dovodi do više zdravstvenih problema, vezanih za homone, poput gojaznosti i neplodnosti. Iako nije zabranjen u SAD-u, može se naći tamo u različitim proizvodima za ličnu negu, mada jeste pod istragom u svetlu skorašnjih studija.

#3: Petroleum

Nalazi se u: proizvodima za negu kože i kose

Zašto je loš: Iako su naftni derivati poput mineralnog ulja, parafina i petrolatuma odlični za hidriranje kože, postoji više studija koje povezuju ove sastojke sa kancerom, a i njihova dugoročna upotreba je pod znakom pitanja. Šta raditi sa onim parafinskim tretmanima u salonu, koji kožu ruku čine neverovatno mekanom? Nije problem ako to radite s vremena na vreme, jednom mesečno, ali češća upotreba nikako nije preporučljiva.

#4: Hidrokinon

Nalazi se u: preparatima za izbeljivanje i posvetljivanje kože lica

Zašto je loš: Ovaj sastojak je zabranjen u Evropi i Japanu, kao i skoro svugde na svetu, ali u Americi i dalje koriste svugde. Hidrokinon izbeljuje pigmentne fleke i mrlje. Problem u njemu je što je citotoksičan, što znači da ubija ćelije i hromozome, ako se preterano koristi, što može dovesti do nekih formi kancera. Iako su mnoge studije u Evropi otkrile povezanost između česte upotrebe hidrokinona i kancera, američki proizvođači kozmetike nesmetano koriste ovaj sastojak (u koncentraciji oko 4% na recept, odnosno 2% u slobodnoj prodaji).

#5: Ftalati

Nalaze se u: preparatima za negu kože i kose, lakovima za nokte i plastici

Zašto su loši: Ova porodica kozmetičkih sastojaka je zabranjena u Evropskoj uniji, zbog mogućih veza sa kancerogenim oboljenjima. Ftalati su povezani sa hormonskim poremećajima kod žena i muškaraca. Potoji puno studija o ftalatima, mada je potrebno uraditi više.

#6: Parabeni

Nalaze se u: proizvodima za negu kože, kose i tela,  u tečnim puderima.

Zašto su loši: Parabeni su čuveni konzervansi, koji sprečavaju rast mikroba unutar kozmetičkih proizvoda. Pet različitih parabena je poptuno zabranjeno u EU (isopropylparaben, isobutylparaben, phenylparaben, benzylparaben, and pentylparaben), dok se ostali strikrno regulišu, jer se smatra da utiču na rad endokrinih žlezda. U SAD-u, Federalna agencija za hranu i lekove ne smatra da parabeni predstavljaju opasnost za zdravlje, kada se koriste u kozmetičkim proizvodima.

#7: Olovo

Nalazi se u: ruževima za usne i bojama za kosu

Zašto je loše: Ovaj sastojak je zabranjen ili regulisan za kozmetičku upotrebu u EU, Kanadi i Japanu. Olovo je poznati neurotoksin, i povezan je sa smanjenom plodnošću kod žena i muškaraca, a može biti opasno čak i u malim dozama. Iako je poznata opasnost od olova, jedno testiranja 33 popularna ruža za usne u Americi, pokazalo je da je čak 61% uzoraka sadržalo ovaj opasan sastojak!

#8: Selen-sulfid

Nalazi se u: šamponima protiv peruti

Zašto je loš: Ovaj sastojak za zabranjen u EU i Japanu, zbog svoje toksičnosti za ljude i životnu sredinu. Prema studijama na miševima, zaključeno je da je selen-sulfid humani karcinogen. Međutim, američka Agencija za hranu i lekove ne smatra da je selen-sulfid štetan u malim dozama i odobrava ga u upotrebi do 1% u šamponima protiv peruti.

#9: P-Phenylenediamine

Nalazi se u: tamnijim nijansama farbi za kosu

Zašto je loš: Ovaj derivat ugljenog katrana je povezan sa jakim alergijskim reakcijama i osetljivošću. Origianlno, ovaj sastojak se dobijao iz uglja, a danas se dobija iz nafte. U američkim farbama, može se naći kod tamnijih nijansi.

#10: Triphenyl Phosphate (TPHP)

Nalazi se u: lakovima za nokte

Zašto je loš: TPHP čini da se lak bolje zalepi za nokatnu ploču i ostane fleksibilan, ali može napraviti hormonski disbalans kod ljudi. Jedna studija je ukazal na to da lakovi za nokti koji sadrže TPHP deluju kao okidač za češće uriniranje, koje se dešava posle mazanja laka.

error: Content is protected !!