Toksični sastojci “fake” šminke: Zašto ne smete da je koristite?

toksični sastojci

U industriji poput kozmetičke, kupovina šminke može biti opasnija avantura nego što to možete zamisliti. Nije isto ako vam neko “uvali” fake Loius Vuitton tašnu i “fake” tečni puder profesionalnog brenda. Kada je reč o kopijama popularne šminke, opasnost vreba iz sastojaka i uslova u kojima se ova šminka pravi. Analizom zaplenjene “fake” šminke, svetski naučnici su naišli na mnogobrojne toksične i opasne sastojke, koji nikako ne smeju da se nalaze u proizvodu koji se koristi na koži, jer predstavljaju punu opasnost za ljudsko zdravlje!

Zašto kupujemo “fake”?

Sa porastom kozmetičkog tržišta, porasla je i ilegalna industrija “fake” šminke, odnosno nelegalnih kopija poznatih brendova. Kako su potrošači sve više komforniji sa online kupovinama, tako su i prodavci “fake” šminke proširili svoje poslovanje. Takođe, ova “crna” industrija se sve više modernizovala i usavršila, tako da je u nekim slučajevima zaista teško prepoznati razliku između kopije i originala.

Trend prodaje kopija šminke je sve veći i očigledniji, a sigurni smo da je svaka od vas naletela na predobru make-up ponudu od nepoznate Instagram stranice, koja vas ubeđuje da je njihova “Naked” paleta po super-povoljnoj ceni original. Ono što je najvažniji aspekt prodaje i korišćenja ovakve šminke jeste svakako zdravstveni rizik.

Bezbednost kopija šminke

U zavisnosti od vrste “fake” make-up proizvoda, laboratorijske analize svetskih stručnjaka su otkrile čitav spektar toksičnih sastojaka, koji formulaciji daju određenu boju, konzistenciju, teksturu i čine proizvod vizuelno primamljivim. Često se u taj “mix” ne dodaje određen toksični sastojak, već on nastaje kao nusprodukt mešanja više različitih hemikalija.

Proizvođači lažne šminke (većinom iz Kine), nemaju razlog da garantuju bezbednost i retko testiraju finalni proizvod, jer ne moraju da ispoštuju zdravstvene regulacije niti da dobiju odgovarajuće sertifikate ispravnosti.

U nastavku sledi popis nekih od toksičnih sastojaka koji su nađeni u “fake” šminki, čisto da imate na umu šta potencijalno nanosite na kožu i time ugrožavate zdravlje.

Povezano: Kako da prepoznate razliku između originalne i “fake” šminke – 8 top saveta!

#1: Olovo

Jedan od najčešćih toksičnih sastojaka pronađenih u “fake” make-up proizvodima – često se nalazi u količini koja je 5-19 puta veća od dozvoljene! Zdravstveni efekati ove količine olova su trovanje organa poput bubrega, jetre, senzornih organa i kardiovaskularnog sistema, kao i problemi sa reproduktivnim zdravljem.

#2: Arsenik

Ovaj opasan sastojak se pojavljuje kao znak kontaminacije drugih sastojaka, ako već nije dodat samostalno. Arsenik se inače koristio kao redovan kozmetički sastojak u 19. veku. Zdravstveni rizici su trovanje organa i bioakumulacija – odnosno nakupljanje arsena u organizmu. Poseban rizik od trovanja arsenikom važi za trudnice i dojilje.

#3: Bakar

Toksičan i štetan sastojak, koji se taloži u organizmu, i čini da se druge hemikalije bolje apsorbuju u kožu.

#4: Živa

Živa je izuzetan otrov, koji dovodi do toksikacije nervnog, imunog i respiratornog sistema. Živa je posebno opasna tokom fetalnog razvoja, a lako se upija kroz kožu.

#5: Teški metali

Berilijum, kadmijum, aluminijum su česti “stanovnici” fake šminke. Zdravstvene smetnje koje proizvode su razne: reproduktivni problemi, toksičnost imunog i nervnog sistema, potencijalna kancerogenost itd. Osim toga, kadmijum sprečava apsorpciju minerala važnih za organizam, poput kalcijuma, gvožđa i cinka.

#6: Bakterije

Verovale ili ne, u “fake” šminki nađete su različite vrste bakterija, koje uzrokuju infekcije, osipe i alergijske reackije. Najčešća bakterija nađena u kopijama šminke je Escherichia coli, koja uzrokuje dijareju, probleme sa bubrezima i anemiju.

#7: Životinjski feces

Ovo je uznemirujući primer nesanitarnih uslova u kojima se proizvodi “fake” šminka.

#8: Urin

Ovo je sastojak koji je nađen u kopijama parfema, tako da imajte na umu i gde kupujete parfeme!

Povezano: 9 saveta kako da razlikujete “fake” parfem od originala

#9: Cijanid

Ovaj toksičan sastojak je nađen u formulacijama “fake” šminke, a toksičan je najviše kada se udahne.

#10: Skidač boje

Određena vrsta razređivača boje nađena je u formulaciji “fake” maskara i može uzrokovati jake reakcije kože, uključujući otok očiju i potencijlnu dugoročnu štetu očima.

Kako se zaštititi od “fake” šminke?

Svet online kupovine šminke može biti prava mala zemlja čuda, ali zaista vas savetujemo da se držite proverenih sajtova i fizičkih prodavnica, kao i zvaničnih distributera svetskih (skupljih) make-up brendova. Čuvajte se šminke koja se prodaje u prodavnicama kineske robe, na vašarima i uličnim mestima, kao i na društvenima mrežama. Svaki make-up proizvod mora imati jasno vidljivu deklaraciju i rok trajanja, kao i listu sastojaka.

Ukoliko ne možete da priuštite svetski poznat bred pudera ili ruževa, bolje kupite nešto slično u drogeriji, za manje novca, nego da nasednete na kopiju poznatog brenda, koja obećava svega 1/3 cene originalnog proizvoda, uz toksične sastojke!

Pročitajte još i: Gde uložiti, a gde uštedeti prilikom kupovine šminke?

error: Content is protected !!