Ispucale usne: Ovo su najčešći razlozi za ovaj problem

ispucale usne

Ako vam se nekada čini da vaše usne imaju svoje sopstveno ponašanje, pri čemu momentalno od glatkih i mekanih, postaju suve i ispucale – važno je da znate koji su razlozi za to. Ovoj pojavi doprinose i mnoge loše navike koje svakodnevno činimo. Ukoliko balzam za usne nije više dovoljan, a vaše usne se konstantno suše i pucaju – ovaj tekst je za vas! U nastavku saznajte glavne razloge zašto se usne suše i pucaju.

Ispucale usne – zašto se to dešava ?

Jedna od glavnih razlika između kože usana i ostatka tela jeste ta što su usne mnogo tanje, i čine ih 3-5 slojeva kože, umesto 16 koliko se nalazi na licu. Naše usne takođe nemaju gornji sloj epidermisa, poznatiji kao stratum corneum, koji ima zaštitnu funkciju, sprečava hidrataciju i bori se protiv UV radijacije. Još jedna ključna razlika je što naše usne nemaju lojne žlezde koje se inače nalaze svuda po kži. Zato je mnogo veća verovatnoća njihovog isušivanja, jer nemaju prirodna ulja koja ih čine mekim i glatkim. Hladnoća, oštre temperature, smanjen vlaga zbog grejanja i često oblizivanje usana mogu doprineti njihovom isušivanju.

ispucale usne

Ispucale usne – šta ih sve uzrokuje?

Osim najčešćih uzroka ispucalih usana, a to je dehidratacija, trenje od pričanja, jelo, piće i facijalne ekspresije takođe mogu uzrokovati oštećenje kože i pucanje usana. Ispucale usne mogu doprineti i dobijanju infekcije, jer, ukoliko je koža napukla ili otvorena, bakterije mogu ući u niže slojeve kože, što može dovesti do infekcije.

Zašto usne odjednom ispucaju?

Ovo je pitanje od milion dolara, a verovatno se pitate kako oblizivanje usana doprinosi njihovom isušivanju. Ova praksa lako može dovesti do suvih i dehidriranih usana. Iako se pljuvačka čini kao prirodan način da hidrirate usne, ova praksa ih zapravo može isušiti, jer pljuvačka isparava, izvlačeći vlagu iz usana. Pljuvačka takođe sadrži digestivne enzime, koji mogu biti veoma grubi prema delikatnoj koži.

Izloženost vremenskim uslovima takođe može biti okidač za pucanje usana, a to su promene ili opadanje temperature, klima-uređaj, UV zraci.

ispucale usne

Deficit vitamina B12 takođe može biti jedan od uzroka ispucalih usana (ima ga u jajima i mesu), kao i manjak gvožđa i cinka (zeleno lisnato povrće).

Usne mogu biti ispucale i usled medicinskog stanja. Ako se vaši simptomi ne poboljšavaju od balzama, možda imate neko stanje poput ekcema i trebalo bi da se obratite lekaru.

Koji sastojci pomažu kod ispucalih usana?

Idealno, trebalo bi da razmišljate o prevenciji, ali ukoliko vam je potreban SOS proizvod, potražite onaj koji je bogat uljima i vodom. Emolijentni proizvodi sadže masne kiseline koje hidriraju kožu, a to su sastojci poput ulja argana, ricinusa, shea putera i ulja jojobe.

Pročitajte još i: 8 načina da sprečite pucanje usana tokom zime

error: Content is protected !!