Upoznajte rambutan: Ovaj sastojak je nova zamena za retinol i ne iritira kožu

rambutan

Sigurno ste bezbroj puta čuli od prijateljica da morate početi sa retinolom čim napunite 30 godina. Ovo jeste savet sa dobrom namerom, jer je retinol kao derivat vitamina A poznat sastojak koji zaglađuje tekturu kože, ubrzava smenu starih i novih ćelija i rešava vidljive znakove starenja. Ipak, iako je retinol neverovatno efikasan, izuzetno je ozloglašen zbog potencijalnog rizika od iritacija. Zato su u poslednje vreme postale popularne biljne zamene za retinol, koje daju slične rezultate, ali bez iritacije. Jedan od takvih sastojaka je rambutan! Više o ovom skincare novitetu, saznajte u nastavku.

Šta je to rambutan?

Rambutan je sočna voćka, koja dolazi iz jugostične Azije, i slična je liči orahu (lychee). Ova voćna je prepuna antioksidanata i drugih sastojaka koje koža obožava, i kao takva pruža brojne benefite vašem tenu. Poput bakučiola i alfalfe, koji su poznati kao alternative retinolu, rambutan se odnedavno sve više pojavljuje kao skincare sastojak.

rambutan
voćka rambutan

Rambutan: Zašto je sve dobar za kožu?

#1: Popravlja ćelijska oštećenja

Kako bi se vaša koža borila protiv slobodnih radikala, potrebni su vam antioksidanti koji ih neutrališu. Rambutan zaista sija kao zvezda u ovom području! Kora, pulpa i semenke rambutana su prepune šećera, tanina i flavonoida, koji imaju antioksidantna svojstva. Rambutan takođe nudi koži pozamašnu dozu vitamina C, koji ”čisti” molekule slobodnih radikala i stimuliše ćelijsku regeneraciju. Rezultat je ujednačen ton kože, smanjene hiperpigmentacije i upale, i na kraju – zdrava i lepa koža.

#2: Rambutan deluje na sintezu kolagena

Posle 20. rođendana, proizvodnja kolagena u dermisu opada za oko 1% svake godine. Kako biste rešili ovaj problem i sačuvali elastičnost kože, antioksidanti su opet ključ. Vitamin C dokazano pomaže i održava nivoe kolagena. Rambutan takođe sadrži mangan, mineral koji poboljšava zaceljivanja ranica tako što stimuliše proizvodnju kolagena. Sa ovom moćnom kombinacijom, rambutan deluje kao odličan sastojak za skincare formulacije, koje ciljano deluju na izgled finihlinija, bora i staračkih fleka.

#3: Rambutan dodatno hidrira kožu

Kada smo opisivali rambutan kao voćku koju će vaša koža obožavati – to zaista i mislimo! Rambutan ne samo da smanjuje izgled bora, već i dubinski hidrira kožu. Ovo svojstvo hidratacije se odnosi na sposobnost rambutana da zaključa vlagu unutar kože, čime ona ostaje hidrirana duže vreme. U kombinaciji sa vitaminom C koji poboljšava sintezu kolagena, rambutan pruša meku, čvrstu i elastičnu kožu.

rambutan

Kako da ubacite rambutan u rutinu?

Rambutan se odlično slaže sa ostalim skincare sastojcima i pogodan je za tipove i tonove kože. Za razliku od retinola, rambutan je dovoljno blag da se može koristiti i u jutarnoj ili u večernjoj rutini. Kao i za svaki novi skincare proizvod, uvek testirajte najpre serum na ruci, pre nego što ga nanesete na lice. Proizvodi koji sadrže rambutan su dostupni u vidu seruma, noćnih krema, tretmana za kožu. Naravno, finalni korak svake dobre skincare rutine uključuje SPF kremu – zato se postarajte da posle proizvoda sa rambutanom nanesete zaštitni faktor.

Pročitajte još i: 6 prirodnih alternativa retinolu koje zaslužuju mesto na vašoj polici

error: Content is protected !!