7 loših navika koje povećavaju vašu šansu da se razbolite od virusa

virus

Jesenja sezona neminovno donosi prehlade, viruse i grip, a uz sve moguće suplementacije i zdrave navike, nekada je teško izbeći zarazu. Postoji više načina na koje možete dobiti virozu – ova bolest se širi kroz mikrolapljice, dok inficirana osoba priča, kija ili kašlje. Osim toga, određena ponašanja vas čine podložnijim riziku od zaražavanja virusom. Zato u nastavku donosimo pregled rizičnih navika koje mogu učiniti da se lakše razbolite.

Ova ponašanja čine da se lakše razbolite od virusa

#1: Previše vežbate

Vežbanje može imati mnoge zdravstvene benefite, ali previše vežbanja može učiniti da budete podložniji razboljevanju. Iako je fizička aktivnost odlična za imuni sistem, ako preterujete i ne hidrirate se, zapravo možete ugroziti vaš imuni sistem i time postati skloniji infekciji.

#2: Ne čistite mobilni telefon

Svačiji mobilni telefon je inficiran raznim mikroorganizmima. Čišćenje telefona može biti izazov, ali postoje čistači i sprejve za čišćenje uređaja, koji neće oštetiti telefon. Samo se prisetite da kada razgovarate na telefonu, vaša usta su blizu uređaja, čime se mikroorganizmi mogu preneti direktno u vaš organizam. Setite se koliko puta uzmete telefon u ruke dok ste napolju, gde ste maksimalno izloženi zarazama.

virus

#3: Ne spavate dovoljno

San je od izuzetne važnosti za imuni sistem, jer se tokom sna T-ćelije umnožavaju, a kada ne spavamo dovoljno, njihov broj opada. U istom momentu broj citokina, inflamatornih ćelija raste i stoga postajemo podložniji riziku od gripa ili prehlade. Postarajte se da spavate minimum od 8 sati na dan.

#4: Preduzmite mere kada uđete u kuću

Kad god se vratite u kuću, posle boravka napolju, trebalo bi da preduzmete neke mere dezinfekcije i sanitizacije: obuću iznesite na terasu ili u dvorište, prebrišite kvake i mobilni telefon alkoholom, temeljno operite ruke. S vremena na vreme, prebrišite prekidače, ručke, kvake, fiksni telefon, dakle sve ono što svi ukućani koriste svakodnevno.

Povezano: Najbolji suplementi za jesen – ojačajte imunitet i povratite energiju

#5: Pušenje

Osoba koja puši ima veću šansu da zakači grip ili virus od osobe koja ne puši, pošto ova loša navika ugrožava sposobnost tela da se bori protiv virusa. Unutar nosa i pluća se nalaze strukture, koje izgledaju poput dlačica, i nazivaju se “cillije (treplje)”. Ove strukture pomažu organizmu da se reši virusa i drugih patogena. Pušenje zapravo smanjuje aktivnost cilija i one ne mogu da ”rade” svoj posao. Osobe koje ostave pušenje mogu očekivati obnovu i regeneraciju ovih struktura.

virus

#6: Konzumiranje alkohola

Isto kao i za duvan – ako uporedite dve osobe, jednu koja pije alkohol skoro svakog dana, i drugu koja nikad ne pije, a obe su izložene grupu, osoba koja češće pije će lakše biti zaražena virusom. To je zato što alkohol oslabljuje imuni sistem. Bakterije u vašem gastrointestinalnom traktu pomažu telu da kreira T-ćelije, koje čine odbranu organizma od virusa. Konzumiranje alkohola može sanjiti nivoe ovih bakterija, koje zauzvrat, stvaraju manje T-ćelija. Zato je važno da alkohol pijete umereno, kako ne biste ugrozili imuni sistem.

#7: Ne preduzimate mere opreza posle odležanog virusa

Postoji mnogo tipova i podtipova viroza, a i iako ste vi izgraidli određeni nivo imuniteta posle prebolevanja gripa, vaš imunitet neće štiti nekog drugog od zaraze. Takođe, to ne znači da ste zaštićeni od svih tipova virusa i gripa. Zato je važno da redovno perete ruke, izbegavate gužve,pojačate ishranu i suplementaciju i zaštitite sebe maksimalno.

Koje od ovih saveta primenjujete i vi u borbi protiv viroza?

Pročitajte još i: 5 saveta za jačanje imuniteta tokom jesenje sezone

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!