Hidratantne ili proteinske maske za kosu: Koje su za vas?

maske za kosu

Nije svaka maska za kosu kreirana sa istom namenom: to vrlo dobro znaju dame koje trenutno u kupatilu imaju više od jedne maske u kupatilu. Ipak, osim obnavljajućih, hidrantantnih, zaglađujućih i uljanih, maske za kosu se mogu podeliti u dve velike grupacije, a to su HIDRATANTNE i PROTEINSKE maske. Pošto su im sastavi znatno drugačiji, s tim u vezi razlikuje se i njihova upotreba, učestalost korišćenja kao i efekat na kosi. Debata “proteini vs. hidratacija” zavisi od tipa kose, teksture i njenog stanja

Zato je važno da u obzir prilikom izbora uzmete i gustinu kose, kao i trenutno stanje. U nastavku otkrivamo kako da prepoznate potrebe vaše kose i odaberete između hidratantne ili proteinske nege.

Hidratantne maske za kosu

Ovaj tip preparata je ono što na šta mislimo kada kažemo “maska za kosu” – radi se o pakovanju čija je uloga da nadoknadi izgubljenu vlagu, hidrataciju i ulja dlaci. Na ovaj način, hidratantna maska za kosu revitalizuje i omekšava suvu i dehidriranu vlas. Svi znamo da je pregršt spoljnjih uticaja koji mogu isušiti dlaku: često tretiranje toplotom, hladno vreme, vetar, jako grejanje, neadekvatna nega kose. Zato je važno da kosi pružite nadoknadu izgubljene vlage i lipida. 

Tu nastupa vaša omiljena hidratantna maska za kosu. Ako nas pitate kome je potrebna hidratantna maska: naš odgovor je – SVIMA! Hidratantna maska je onaj tip proizvoda poput šampona i regeneratora, koji svaka žena treba da ima u beauty arsenalu.

Mi vam preporučujemo Subrina Professional HYDRO masku za kosu, obogaćenu glicerinom i hijaluronskom kiselinom, za intenzivni hidrataciju, bez otežavanja. Subrina Professional je profesionalni brend sa dugom tradicijom kvaliteta, stoga je ova maska jedan od najboljih izbora na tržištu trenutno. 

Kako da prepoznate hidratatntne maske za klsu?

Jedan običan pogled na sastav maske (koji je uvek naveden na ambalaži) ukazaće vam na to da li je maska hidratantna po svojoj ulozi. Ovaj tip proizvoda sadrži kombinaciju:

  • Biljnih ulja (arganovo, kokosovo, avokado, maslinovo, monoi, lan…)
  • Biljnih putera (kakao, mango, kokos, shea)
  • Masnih  (dobrih) alkohola (cetyl alhocol, acetyl alcohol, lauryl alcohol, lanolyn alcohol itd)
  • Emolijenasa (ovlaživača), poput glicerina, hijaluronske kiseline, pantenola, propilen-glikola.

Kako se pravilno koristi hidratantna maska?

Hidratantnim maskama za kosu je potrebno vreme da bi delovale! One nisu poput regeneratora, da razmekšaju vlas za 2-5 minuta, već je potrebno da ih držite što je duže moguće (od 10 minuta do 2 sata), kako bi sastojci prodrli i hidrirali kosu. Dobar trik je da kosu umotate u najlon kesu, pa u peškir i tako držite masku na kosi barem pola sata.

Proteinske maske za kosu

S druge strane, našu čini čak 91% proteina. Stoga su proteinske maske za kosu veoma korisne za jačanje i obnavljanje svih oštećenja kose. Kada je dlaka zdrava, ona je sjajna, jaka i otporna na lomljenje. Ipak, kako kosu izlažemo toplotnom stilizovanju, hemijskim tretmanima, i drugim stresorima, ona postaje slaba i beživotna. Isto važi i za procese izbeljivanja, farbanja, pa i obično češljanje donosi rizik od oštećenja integriteta vlasi. 

Zato joj moramo dodati protein, koji će popuniti sitne pukotine unutar slojeva kutikule i održati dlaku zdravom i celovitom. Tu nastupaju proteinske maske za kosu! Proteini i hidrolizovani proteini su u maskama “usitnjeni” na manje molekule koji formiraju fleksibilni film oko vlasi, i deluju na njeno popunjavanje.

Naš predlog je Subrina Professional Keratin maska, za ekstremno oštećenu kosu. Ova maska sadrži profesionalnu koncentraciju keratina, koji obnavlja sve tipove oštećenja. Kako se radi o intenzivnom tretmanu, savetuje se upotreba jednom mesečno.

Kako da prepoznate proteinske maske za kosu?

Takođe, sastav maske nam otkriva da li se radi o hidratantnoj ili proteinskoj. Maska sa dodatim proteinima obično u sastavu ima sledeće supstance:

  • Proteine: Hydrolyzed keratin, Hydrolyzed wheat protein (protein iz pšenice), Hydrolyzed silk, Hydrolyzed silk protein (protein iz svile), Hydrolyzed soy protein (protein iz soje), Hydrolyzed oat flour (protein iz ovsenog brašna), Hydrolyzed collagen
  • Aminokiseline: Cocamidopropyl Dimethylamine, Behentamidopropyl Dimethylamine, Stearamidopropyl Dimethylamine, Isostearamidopropyl Dimethylamine
  • Peptide itd.

Kako se pravilno koriste proteinske maske?

Kada je reč o proteinskim maskama za kosu, ne smete preterivati sa dužinom držanja: sasvim je dovoljno 5-15 minuta (ili prema uputstvu na pakovanju). To je dovoljno vreme da se za dlaku veže odgovarajuća količina proteina – sve duže od toga daće neugodan osećaj krutosti dlake. Zato proteinske maske nemojte koristiti često, dovoljno je svega jednom u 7-10 dana. Za sva ostala pranja kose, možete koristiti hidratantno pakovanje ili kondicioner.

Konačni zaključak

Ako nas pitate – isto kao što imate dve različite kreme za lice u kupatilskom ormariću, isto tako morate imati i različite maske. Kada primetite da vam je kosa ispucala i oštećenija nego inače, posegnite za protenskom maskom. Kod ostalih pranja kose, obična hidratantna maska će prijati vašoj dlaci radi nadoknade vlage. Zato savetujemo da imate obe maske u kolekciji.

Zapratite zvaničnu Instagram stranicu Subrina Professional Srbija za više predloga i saveta za negu kose.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!