Raščešljavanje kao problem: 7 razloga zašto vam se kosa previše mrsi

mrsi kosa

Verovatno ste se i vi zapitale zašto vam se tako često mrsi kosa – barem jednom u životu. Ako vas muči teško raščešljavanje posle pranja kose, a i posle ustajanja iz kreveta, znajte da niste same. Veliki broj žena, a posebno vlasnice duge kose, imaju problem kada je reč o svakodnevnom raščešljavanju kose. Većina nas zna kako to da spreči – uz odgovarajuće leave-in sprejeve za raščešljavanje. Ostaje da saznamo razlog zašto se nekome kosa previše mrsi, dok je neko može raščešljati bez poteškoća. U nastavku sledi 7 razloga zašto vam se kosa mrsi.

Kako se kosa zamrsi?

Kosa je napravljena od individualnih niti keratina, proteina koji takođe formira nokte i spoljnji sloj kože. Ove niti na okupu drže nežne veze koje se nazivaju disulfidnim mostovi. Kada se ove veze pokidaju, dlaka postaje podložnija mršenju. Kada se svaka ova veza pokida, individualne vlasi mogu da se mrse jedna oko druge, vodeći do čvrorova i zapetljavanja. Kosa je posebno sklona zapetljavanju kada je mokra, i tada je podložnija čvoroima i mršenju. Ovo se dešava iz razloga što se kutikula podiže kada je mokra. Na taj način se individualne vlasi lakše zapetljavanju međusobno.

Povezano – Kako da raspetljate veoma umršenu kosu bez čupanja, step by step

mrsi

Zašto vam se kosa mrsi?

1. Gruba haircare rutina

Toplotno stilizovanje, upotreba hemikalija, fiksatora za kosu i jakih šampona može učiniti kosu sklonijom oštećenju. Nemojte prečesto fenirati kosu, niti koristiti peglu za kosu, ako želite da izbegnete mršenje. Takođe, uvek koristite sprej za zaštitu od toplote.

2. Životna sredina kao faktor

Nekada je život u određenoj vrsti sredine uzrok preteranom mršenju kose. Oštećenje koje dolazi od vlage, vetra i sunca može uzrokovati pucanje kose i njeno zapetljavanje. Ako živite u predelu u kojem vreme utiče na vašu kosu, ona će sigurno biti sklonija mršenju.

3. Određeni tipovi kose su skloni mršenju

Poznato je da su tanka kosa, duga kosa, teksturisana kosa i ona gusta posebno sklone petljanju. Ako imate kosu sklonu mršenju, onda uvedite u rutinu lagani dvofazni kondicioner bez ispiranja, kao i kvalitetnu hidratantnu masku, za posle svakog pranja.

mrsi

4. Nepravilne tehnike češljanja kose

Češljanje kose bi trebalo da je zaštiti, ali ukoliko se radi nepravilno, može uzrokovati oštećenje. Frizeri preporučuju da kosu češljate pre nego što je pokvasite – pre pranja kose. Ukoliko i mokra kosa ima čvorove, razdvojte ih u sekcije i koristite češalj sa širokim zupcima kako biste uklonili čvorove, počev od vrhova kose. Koristite nežne pokrete.

5. Grubo pranje kose

Kako perete kosu je skoro pojednako važno, kao i pokreti koje koristite. Nemojte vrteti kosu u različitim pravcima, dok utrljavate šampon. Umesto toga, masirajte skalp kružnim pokretima, od temena, do vrhova kose.

6. Ne perete kosu dovoljno često

Kosu bi trebalo da perete barem 2 puta nedeljno, ako želite da izbegnete mršenje. Ukoliko kosu perete previše retko, prljava kosa postaje sklona pucanju i lomljenju. S druge strane, ako kosu perete svaki, ili svaki drugi dan, prečesto pranje je može isušiti, što opet dovodi do mršenja. Pronađite pravu učestalost pranja kose.

mrsi

7. Kosa vam je izuzetno suva

Na samom kraju, suva kosa može doprineti tome da se često mrsi. Koristite maske za dubinsku hidrataciju kose, ili nanosite prirodne hidratore, poput kokosovog ili ulja marule. Ovo je najbolji način da vaša kosa bude hidrirana i bez čvorova.

Pročitajte još i – Ovih 7 grešaka dovode do opadanja kose

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!