5 načina kako možete kontrolisati mašćenje kose

mašćenje kose

Za sve vas koji skrivate masan koren kose laganom punđom – ne brinite, imamo rešenje! Ako i vas muči pojačano mašćenje kose, znajte da niste same. Zašto se kosa masti? Uz svaki folikul, nalazi se mala sebacealna žlezda, koja luči sebum, koji podmazuje vlas i pomaže joj da zadrži prirodnu vlagu. Bez njega, dlaka bi postala krta i pucala bi. Ipak, preterana produkcija sebuma dovodi do problema masne kose. U nastavku saznajte kako možete kontrolisati ovaj problem.

Sprečite pojačano mašćenje kose

#1: Pranje kose nije uvek rešenje

Suprotno popularnom mišljenju, prečesto pranje kose nije ono što vam je potrebno, kako biste se rešili naslaga masnoće sa temena. Kada često perete kosu, lišavate je preko potrebnih ulja. Ironično, manjak ulja stimuliše proizvodnju sebuma, što na kraju dovodi do pojačanog mašćenja kose. Ovaj začarani krug se često nastavlja. Probajte da kosu ne perete češće od 2-3 puta nedelja, a pokušajte to učiniti sa hladnom vodom, jer ona smanjuje rad lojnih žlezda.

mašćenje kose

#2: Koristite šampon za dubinsko pranje kose s vremena na vreme

Kako da sprečite mašćenje kose? Uvedite u rutinu dobar šampon-čistač za dubinsko pranje kose, koji će koristiti jednom u 10-15 dana. Ovi šamponi sadrže jače agense za čišćenje i detox kože glave, koji će pomoći da uklonite višak sebuma iz kose, i produžite vreme između dva pranja.

#3: Ne preterujte sa kondicionerom

Predlažemo vam da u rutinu ubacite lagani kondicioner, namenjen tankosi kosi. Jaki, masni balzami će pojačati rad lojnih žlezda, zato nađite dobar kondicioner koji će sprečiti isušivanje kose, pomoći vam u raščešljavanju, a neće je zamastiti i otežati.

Mi vam predlažemo Subrina Professional PURE Micelarni balzam za kosu.

#4: Suvi šampon je vaš prijatelj

Kako biste maksinalno produžili dane između pranja kose, uvedite suvi šampon u rutinu! On će vam dati volumen, svežinu, lep miris, bez prečestog pranja kose. Naravno, nikada nemojte danima koristiti suvi šampon, već sutradan obavezno operite kosu.

mašćenje kose

#5: Probajte drugu frizuru

Ako želite najlakši način da smanjite preterano mašćenje kose – potražite drugu frizuru! Ako kosu vezujete u konjski rep, sigurno ćete primetiti da je odjednom, vaš masan koren nestao! Postoji mnogo načina kako možete sakriti masnu kosu – odlučite se za traku, maramu ili šešir. Možete nabaviti i dobar texture sprej, sa kojim ćete kreirati “beachy” talase u kosi, čime će vaš koren delovati manje masno!

Pročitajte još i: 3 iznenađujuća razloga zašto vam se kosa masti!

error: Content is protected !!