6 prirodnih alternativa retinolu koje zaslužuju mesto na vašoj polici

alternative retinolu

Retinol je sa razlogom “zlatni standard” u nezi kože, kao i apsolutni “kralj” među skincare sastojcima. Ova grupa derivata vitaina A može učiniti mnogo za kožu: smanjiti fine bore i linije, tako što stimuliše kolagen i elastin, ukloniti stare ćelije sa površine kože i smanjiti hipergpigmentacije. Ipak, retinoidi su ozgloglašeni zbog svojih potencijalnih neželjenih efekata, koji uključuju crvenilo, suvoću i generalnu iritaciju. Osim toga, retinol ne smeju koristiti trudnice i dojilje, zbog potencijalnih štetnih efekata retinola na plod. Dobre vesti su da retinol ima druge, prirodne alternative. U nastavku donosimo spisak!

Ove sastojke možete koristiti umesto retinola

#1: Bakučiol

Bakučiol je možda najpoznatija biljna alternativa retinolu, koja je dosta proučavana, i čiji su rezultti najsličniji retinolu. Ovaj sastojak se dobija iz listova i semenki biljke babči, a funkcioniše slično, jer deluje istim putevima na kolagen i leastin. Osim toga, bakučiol je pun antioksidanata i ima protivupalna svojstva. Najveća prednost bakučiola je što je pogodan za osetljiv tip kože. Oba sastojka rešavaju bore, pigmentacije, pojačavaju elastičnost i čvrstinu kože.

alternative retinolu

#2: Ulje šipka

Ulje šipka (rosehip oil) sadrži male količine retinoične kiseline, u koju se retinol pretvara, pre nego što pokaže efekat. Zato je ovo ulje odlično za regeneraciju kože, povećanje proizvodnje kolagena i vraćanja sjaja beživotnom tenu. Iako nema puno istraživanja koje ga poredi sa retinolom, ulje šipka je bogato masnim kiselinama koje održava barijeru kože, a ujedno poboljšava znakove starenja.

#3: Ulje semenki šargarepe

Ovo ulje se dobija iz semenki divljih šargarepa, a bogato je beta-karotenom, sastojku bliskom vitaminu A, koji pomaže kod ćelijske obnvoe. Dodatno, ovo ulje je prebogato antioksidantima (vitamini C i E, kao i vitamin A, koji se pretavara u retinol u koži).

Povezano: 7 najčešćih grešaka sa retinolom koje verovatno pravite

#4: Ulje pasjeg trna

Pulpa bobica pasjeg trna je nutritivni koncentrat prebogat vitaminima, mineralima i nutrijentima. Specifično, ulje pasjeg trna se čest koristi u nezi kože zbog svoje visoke koncentracije antioksidanata, vitamina i flavonoida. Bogato je masnim kiselinama, hrani kožu, a promoviše i proizvodnju kolagena.

alternative retinolu

#5: Azelainska kiselina

Ova vrste kiseline se prirodno nalazi u pšenici, ječmu i raži, a stvara je i naša koža, zahvaljujući gljivici koja prirodno živi u njenoj flori. Iako ne postoje studije koje azelansku kiselinu direktno porede sa retinolom, postoji puno preklapanja kod benefita oba ova sastojka. Naprimer, azelainska kiselina se takođe bori protiv akni: ubija bakterije koje inficiraju pore, umanjuje upalu i crvenilo, i pilinguje i smanjuje proizvodnju keratina, koji zapušava pore.

#6: Niacinamid

Niacinamid je malo drugačiji od ostalih sastojaka sa lice, jer je forma vitamina B3. Niacinamid nudi mnogo benefita koje pruža i retinol, poput smanjenja upale, povećanja proizvodnje kolagena, tretiranja akni i smanjenja pigmentacija. Ova dva sastojka se razlikuju po hidrataciji: tu gde retinol isušuje, niacinamid pomaže održavanju hidratacije. Zato je odličan izbor za sve tipove kože.

Mi vam predlažemo Skinology Retinol + vitamin E serum, koji ne pravi neželjene efekte.

Pročitajte još i: Stručnjaci otkrivaju kada je pravo vreme da počnete sa retinolom

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!