Kleopatrina omiljena krema: DIY recept za egipatski magični balm

Kada se setimo Kleopatre, odmah nam padnu na pamet njeni čuvani beauty rituali koji su opisivani u istorijskim dokumentima. Među njima je i čuveni egipatki magični balm – gusta prirodna krema, koja umiruje sve probleme kože – od ekcema i iritacija, pa do akni i opekotina. Ovaj čarobni balm ne nosi svoj naziv bez razloga – zaista čini čuda, a sadrži kombinaciju najkvalitetnijih prirodnih pčelinjih proizvoda!

Egipatski magični balm je gusta kremasta tinktura koja ne rešava samo probleme kože, već se može koristite za gotovo sve: kao krema za lice, antirid, balzam za usne, maska za kosu, krema za brijanje… šta god vam padne na pamet – egipatski magični balm to može odraditi! U nastavku sledi lak DIY recept kako da sami napravite ovu čarobnu kremu!

Kako “radi ” egipatski magični balm?

Svaki od sastojaka je pun blagodeti za kožu sam po sebi, a zajedno deluju tako da umire, zacele i zaštite kožu. Maslinovo ulje deluje kao hidrator kože koji je omekšava i čini jedrom. Pčelinji vosak zadžava hidrataciju, tako što kreira barijaru. Med i matična mleč stimulišu proizvodnju kolagena, dok pčelinji polen deluje kao antioksidant protiv slobodnih radikala.

beautiful woman with moisturizing creme

Egipatski magični balm: upotreba

Kako biste je koristili, jednostavno je nanestie na lice i vrat pre spavanja, kako biste ujutru otkrili meku i mlađu kožu. Možete ga koristiti i kao spot tretman za hormonske akne, osipe i ogrebotine. Pošto je na bazi ulja – najbolje će funkcionisati ako je zagrejete među prstima pre upotrebe.

Povezano: Šta je medena voda i kako da je napravite?

DIY recept za egipatski magični balm

Sastojci:

  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 1 1/2 kašika pčelinjeg voska
  • 1 kašika meda
  • 1/2 kašike propolisa
  • 1/2 kašike matične mleči
  • 1 kašičica pčelinjeg polena

Povezano: Skincare sastojak u trendu – propolis za blistavu kožu

honey bee products

Priprema:

1. U posudi pomešajte maslinovo ulje i vosak. Zagrejte ih u mikrotalasnoj pećnici u intervalima od po 20 sekundi, dok se vosak skroz ne otopi. Mešajte kašičicom kako bi se dva sastojak spojila. Ostavite po strani ovu mešavinu kako bi se ohladila, oko 5 minuta, ali ne dozvolite da se stvrdne.

2. U odvojenoj posudi pomešajte med, polen, propolis i matičnu mleč. Mešajte što je bolje moguće, ali ne brinite ako se ne spoje svi sastojci.

3. Ubacite mešavinu sa medom u mešavinu sa maslinovim uljm i voskom, i uz pomoć električnog miksera, umešajte sve dok se ne emulzifikuje u neprovidnu, kremastu smešu. Kašikom je prebacite u teglicu sa poklopcem, i čuvajte u frižideru, kako se ne bi radzvojili sastojci.

Ako niste preterano vešti u DIY receptima, predlažemo vam Skinology Umirujuću kremu za lice.

cream made on mortar

4. Za korišćenje, uzmite malo balma i razmekšajte ga među prstima. Nanesite ga na čistu, suvu kosu ili kožu. Ako ga koristite kao masku za kosu, pustite ga da se upije u kosu barem sat vremena, pre pranja kose šamponom.

Pročitajte još: Hidratantna maska za kosu sa medom i kokosovim uljem

error: Content is protected !!