Kreme za sunčanje – 5 Najvećih zabluda i grešaka!

Kada se sunčamo, koristimo kreme za zaštitu od sunca. Ali, da li ih pravilno koristimo? I da li biramo SPF koji je odgovarajući za našu kožu? Ovo su najčešće greške prilikom njihove upotrebe.

Kreme za sunčanje – Najčešće greške

1. Kreme za sunčanje se nanose samo u najtoplijem delu dana kada su sunčevi zraci najjači.

Koži je potrebna zaštita bez obzira na to koliko je sati. Zato, ako ste na suncu više od 15 minuta, obavezno se namažite.

2. Broj zaštitnog faktora označava broj minuta koji možete provesti na suncu.

Taj broj nema veze sa brojem minuta izlaganja suncu, već sa snagom zaštite od štetnih zraka. SPF, tj. Sun Protection Factor (faktor zaštite od sunca) je mera koliko UV zraka je potrebno da nastanu opekotine na koži koja je zaštićena kremom u odnosu na nezaštićenu kožu. Najprostije, SPF broj na ambalaži kreme za sunčanje označava koliko puta duže možete ostati na suncu ako nanesete kremu u odnosu kožu bez zaštite. Dakle, faktor 30 nikako ne znači 30 minuta!

3. Tamnijoj koži nije potrebna zaštita!

Svakoj koži je potrebna zaštita. Tamnija koža jeste manje sklona crvenilu, opekotinama i raku kože, ali to svakako ne znači da je ne treba zaštititi.

krema za suncanje

4. Jedno mazanje kreme za sunčanje je dovoljno za ceo dan

Ponovno nanošenje kreme je jako važno. Čak i ako koristite vodootporna mleka, kreme i ulja za sunčanje, potrebno je da ih nakon određenog vremena ponovo nanesete. To obično piše i na ampalaži, obavezno ponovo aplikujte preparat ako ste brisali kožu i tuširali se.

5. SPF u makeup-u je dovoljan za zaštitu kože lica

Ta zaštita vam je dovoljna samo ako se napolju ne zadržavate duže od 15 minuta. U svakom drugom slučaju, takva zaštita od sunca nije dovoljna.

Uživajte u sunčanju i letu, ali oprezno i pametno. Kreme za sunčanje će sprečiti crvenilo, opekotine i dugoročnije posediće sunčanja a koža će vam biti hidrirana i meka i nakon izlaganja suncu.

zastitite kozu od sunca kreme za suncanje

Povezano – zaštita od sunca:

ZAŠTITA OD SUNCA PRILAGOĐENA VAŠOJ KOŽI – NIVEA

ZAŠTITA KOSE OD SUNCA – 11 NAJBOLJIH PROIZVODA

 

error: Content is protected !!