Kućna nega: Parenje lica u službi lepote

kako da uradite parenje lica kod kuce

Da li ste se ikada zapitali zašto profesionalni tretmani uvek počinju parenjem lica? Ova jednostavna tehnika pomaže da se koža dubinski očisti od prljavština iz pora i poboljšava cirkulaciju krvi. Plus, parenje lica je veoma opuštajuće, a njegov najbolji deo je što ga možete jednostavno uraditi kod kuće.

Pogodnosti parenja lica su brojne:

 • povećava znojenje,
 • omekšava mitesere olakšavajući njihovo izvlačenje na površinu,
 • otvara pore,
 • uklanja mrtve ćelije,
 • pomaže protiv akni i problematičnog tena bez isušivanja kože.

Lepota parenja lica se svodi na pravi odabir biljaka za određeni efekat na koži. Peršun i eukaliptus su odlični za tretiranje akni. Kamilica smiruje nadraženu kožu te brine o nadutosti ispod očiju. Geranijum je savršen za masnu kožu jer poseduje adstrigentno svojstvo koje sužava pore i kontroliše masnoće na koži. Komorač sadrži anti-aging i antioksidantna svojstva. Latice ruže omekšavaju kožu. Lavanda pomaže kod problema sa spavanjem. Maslačak otvara pore i oslobađa kožu od nečistoća…

Važna napomena:

Parenje lica je poželjno i vrlo korisno za osobe koje se često i obilno šminkaju. Ipak, ukoliko vam je koža sklona crvenilu ili imate brojne kapilare, nije preporučljivo parenje lica. Takođe, ako tokom parenja osetite neku nelagodu, prekinite s tretmanom.

Povezano: 10 najvećih grešaka prilikom čišćenja lica – sprečite neprijatne probleme s kožom!

Kako uraditi tretman parenja lica kod kuće?

Potrebni sastojci:

  • ključala voda,
  • posuda,
  • nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja,
  • vaše omiljeno bilje i cveće (Sve vrste suvog bilja možete nabaviti u apotekama, prodavnicama zdrave hrane i pijacama!),
  • čist peškir.


Postupak:

 1. Očistite kožu – skinite šminku i uklonite sve nečistoće koje su se nagomilale na vašoj koži tokom dana. Ovo je samo početak čišćenja.
 2. Prokuvajte vodu pa je uspite u posudu. Dodajte omiljeno esencijalno ulje, bilje i cveća.
 3. Smestite se udobno – sedite i nagnite se iznad činije vode. Prebacite najveći peškir koji imate u kući preko glave da zadržite paru i ograničite isparavanje vode. Držite lice iznad pare s vodom tako da vam nije previše vruće. Ipak, ne želite da spalite kožu!
 4. Parite lice oko 10 do 15 minuta. Upalite umirujuću muziku brže ćete se opustiti, a i vreme će da vam prođe brže, takođe.
 5. Nežno se obrišite sa čistim peškirom. Završite proces parenja sa nanošenjem vašeg omiljenog tonera, a zatim nanesite hidratantnu kremu, koju i inače koristite, da biste zaključali svu vlagu u koži. Sastojci iz kreme sada mogu bolje prodirati kroz kožu jer je potpuno čista.

Povezano: Proširene pore – Kako da smanjite njihovu veličinu?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!