Zimska zaštita kože: Lanolin kao kozmetički sastojak

lanolin

Za sve nas sa suvom kožom tela, bilo da se to dešava sezonski, ili tokom cele godine – znamo da je pronalazak idealnog hidrantanog proizvoda ne tako česta stvar. Ovde savršeno uskače lanolin – potcenjen kozmetički sastojak koji umiruje kožu i sprečava pojavu suve ispucale kože, dok ujedno koži vraća potrebnu vlagu. U nastavku saznajte više o lanolinu, idealnom kozmetičkom sastojku za zimsku negu kože.

Šta je tačno lanolin?

Lanolin je masna, žuta supstanca, koja se pravi od sebuma lojnih žlezda ovce, a priroda ga je namenila nezi i “podmazivanju” njihove vune. To je prirodan proizvod, koji se dobija od životinja. Nerafinisani lanolin se koristio hiljadama godina u različitim kulturama, a rafinisani lanolin se koriste više od 100 godina u različitim kremama i mastima za kozmetičku negu.

Zbog visokog sadržaja masnoće, lanolin je okluzivan, što znači da sprečava isparavanje vode iz kože (transepidermalni gubitak vode). Lanolin se najčešće koristi u preparatima za jako suvu kožu tela, kao i u tretmanima za zaceljivanje bradavica kod dojilja, ali i kao sastojak balzama za usne.

lanolin

Benefiti lanolina za kožu:

#1: Lagan je

Lanolin na koži ostavlja laganu barijeru, što znači da ne zaglađuje koži niti ostavlja masan osećaj na njoj.

#2: Zaceljuje kožu

Njegova emolijentna svojstva omekšavaju i zaceljuju suva područja kože, tako što ostavljaju masan sloj na njenoj površini. Oni sa suvim, perutavim delovima kože pruža olakšanje.

Povezano: 7 veoma korisnih beauty proizvoda iz apoteke

#3: Zadržava vlagu unutar kože

Lanolin može da zadrži vode u količini do 2 puta u odnosu na svoju težinu. Zato se nalazi u mnogim kremama za lice. Koristi i za emulzifikujuća svojstva u kremama za lice i telo.

#4: Smanjuje vidljivost bora i finih linija

Pošto lanolin zadržava vodu unutar kože, čini da ona deluje jedro i punije, a samim tim vizuelno popunjava fine bore i linije, što ga čini uspešnim anti-aging sastojkom.

lanolin

#5: Zaceljuje ispucale usne

Lanolin može da prodre kroz hidratantnu barijeru usana, što ga čini odličnim proizvodom za zaceljivanje suvih i ispucalih usana tokom zime. Lanolin se kao sastojak nalazi u mnogim noćnim maskama za usne, jer ih hidrira i čini jedrim preko noći.

Neželjeni efekti lanolina

Ako ste alergični na vunu, trebalo bi da se klonite lanolina, pošto se dobija iz vune. Takođe, izbegavajte ovaj sastojak, ako imate problem sa zapušenim porama i bubuljicama. Osim toga, lanolin može biti iritirajući za osobe sa osetljivom kožom, a može izazvati alergijske reakcije na ispucaloj koži.

Pročitajte još i: Glicerin – jeftina i korisna bočica za vašu lepotu

error: Content is protected !!