Vodič: Tipovi kreme za lice i kako da nađete onu odgovarajuću?

Krema za lice je onaj skincare proizvod bez kog ne možemo, bilo da imamo 18 ili 78 godina. Osim toga, što hidriraju kožu i čine je mekom i zaštićenom, kreme za lice rade još mnogo toga. Ali, u trenutnnoj ponudi krema na tržištu, sve ovo može postati veoma zbunjujuće – koje sve vrste krema postoje i kako odabrati onu pravu? Zato vam u nastavku objašnjavamo koje sve vrste krema postoje i kako da ih prepoznate i odaberete prema vašim potrebama!

Šta sve “radi” jedna krema za lice?

Kreme za lice su veoma važne, jer sprečavaju dehidrataciju kože, a potrebne su čak i masnom tipu kože. Zato je krema za lice poslednjih korak nege – jer “zaključava” sve hidratantne sastojke unutar kože (tonike, esencije, serume). Bez kreme, hidratacija će brzo ispariti sa kože, ostavljajući kožu suvom i dehidriranom. Kreme za lice će “zaključati” vlagu i zagladiti kožu, dozvoljavajući joj da se pravilno regeneriše.

krema za lice

Formulacija krema za lice

Kreme za lica obično kombinuju 3 specifične grupe sastojaka: humektanse, emolijense i/ili okluzive. Neke kreme imaju veći procenat jedne grupe sastojaka od druge. Tako možemo pronači kreme koje su gelaste, kremaste ili tečne. Prema tome, kreme možemo podeliti na 3 različite grupe:

  • sa humektansima kao dominantnim sastojcima
  • sa emolijensima kao dominantnim sastojcima
  • sa okluzivima kao dominantnim sastojcima

Povezano: Zašto vam je koža lepljiva posle nanošenja krema i seruma?

Kreme na bazi humektanasa

Humektansi su sastojci koji privlače vodu u kožu, i ovaj tip kreme je odličan za mastan i kombinovan tip. Privlačeći vodu unutar ćelija kože, kreme na bazi humektanasa vezuju vodu i zadržavaju je na površini. Vrlo se lako upijaju, imaju laganu, nemasnu teksturu.

Sastojci ovih krema su: hijaluronska kiselina, glicerin, med, aloe vera

Tekstura: gel krema ili gel

Mi vam predlažemo Skinology Skin Rescue gel kremu za masnu i problematičnu kožu lica.

krema za lice

Kreme na bazi emolijenasa

Emolijensi su sastojci koji popunjavaju kožu – odlični su za normalan, suvi i kombinovan tip kože. Lipidi i ulja popunjavaju sve “pukotine” unutar kože, zaglađuju površinu u pomažu koži da obnovi zaštitnu barijeru. Ovakve kreme su kremaste teksture.

Sastojci ovih krema su: silikoni (Dimethicone, Cyclomethicone), Lanolin, Shea puter, skvalan, ulje divljeg šipka, ulje argana, ulje koštica grožđa

Tekstura: lagana krema ili lagani losion

Naša preporuka je Skinology Hydro Force krema sa hidratantnim kompleksom.

krema za lice

Kreme na bazi okluziva

Okluzivi su sastojci koji “zaključavaju” hidrataciju unutar kože, i namenjeni su najviše zrelim, dehidriranim i suvim tipovima kože. Okluzivne kreme su gušće i teže po teksturi, od prethodna dva tipa. Njihova uloga je da sprečava ispavanje vode iz kože – savršena je za suvi tip kože.

Sastojci ovih krema su: mineralna ulja, lanolin, pčelinji vosak, maslinovo ulje, shea puter

Tekstura: balmovi, guste i teške kreme

Pročitajte još i: 5 znakova da vam krema za lice NE odgovara!

error: Content is protected !!