Manuka med: Zašto je ovaj najskuplji med čaroban lek za kožu?

By  |  0 Comments

Manuka med je jedan od najčistijih i najskupljih vrsta meda na svetu. Proizvode ga pčele koje oprašuju manuka žbun, isključivo na Novom Zelandu. Osim izuzetnih benefita za sveopšte zdravlje organizma, manuka med je pokazao izuzetne prednosti za negu kože, zato je postao jedan od trendy sastojaka kozmetičke industrije. U nastavku saznajte sve o manuka medu, čarobnom leku za kožu!

Zašto se manuka med izdvaja od ostalih?

Manuka med poseduje izuzetna antibakterijska, anti-viralna i protivupalna svojstva, uz dodatak antioksidativnog delovanja. Sve ovo je moguće zahvaljujući sastojku koji se zove methylglyoxal, komponenti koja se dobija iz nektara manuka cveta. Iako ova supstanca postoji i u drugim vrstama meda, u manuka medu je ova koncentracija najveća, stoga se izdvaja od ostalih varijeteta meda.

manuka med

Kako manuka med deluje na kožu?

Leči akne

Zahvaljujući antiupalnom dejstvu, manuka med smanjuje crvenilo i leči začepljenu ili upaljenu kožu i ekceme. Dodatno manuka med dovodi kiseonik do pora, i tako izvlači bakterije, drastično poboljavajući delove kože sklone aknama.

Regeneriše kožu

Manuka med stimuliše regeneraciju kože, popravlja ćelijska oštećenja i umanjuje ožiljke.

Hidrira kožu

Kada se nanese na kožu, manuka med zadržava vlagu, a ujedno je “dovlači” iz vazduha, kako biste imali dewy, blistavi ten!

Povezano: Značaj limuna i meda u lepoti

manuka med

Anti-aging dejstvo

Zbog svog hidratantnog dejstva, manuka med zadržava vlažnost, bez mašćenja kože, a to je pravi korak ka koži bez bora. Manuka takođe zaustavlja delovanja MMP enzima koji uništavaju kolagen!

Kako da ga koristite u nezi kože?

Kao masku za lice

Za početak, možete manuka med koristiti kao masku za lice: naparite kožu da se pore otvore, utapkajte vlagu i nanesite tanak sloj manuka meda kojeg ste pomešali sa prstohvatom cimeta. Ostavite da deluje 20 minuta i nežno ga isperite. Zatvorite pore umivanjem hladnom vodom.

Kao čistač lica

Dodajte par kapu vruće vode u malo manuka meda i umasirajte na celo lice kako biste ga očistili. Lice vam mora biti bez šminke. Nežno ga uklonite uz pomoć sunđera ili peškirića za lice.

Kao tretman protiv fleka

Kako biste ubrzali zaceljivanje ožiljaka od akni i poboljšali teksturu kože, pomešajte malo manuka meda, soka od limuna i kašičicu šećera od šećerne trske. Umasirajte ovu masku na naparenu kožu i potom je ostavite da deluje 20 minuta. isperite je i zatvorite pore hladnom vodom!

Povezano: Med i orasi – nije ono što ste pomislili

manuka med

Kakav med treba da potražite?

Razlika između sirovog i regularnog meda je što sirov nije procesuiran. Kada se med procesuira, on se zagreva ili pasterizuje, kako bi se dobio zlatni izgled poput sirupa, na koji smo svi navikli. Ali kao i sa drugom pasterizovanom hranom, med ona gubi dosta svoj nutrijenata kada se izloži visokoj temperaturi koja ubija bakterije. Sirovi med je prepun vitamina B, C i živih enzima, koji stradaju prilikom izlaganja visokoj temperaturi.

Takođe, manuka med na pakovanju često imaUMF  oznaku 12+ ili 16+, a to je broj koji označava koncentraciju hranljivih nutrijenata i antoksidanata, tako da što je broj veći, to je jači antibiotski efekat.

Pročitajte još i: Šta je medena voda i kako da je napravite?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!