Ove stvari NE TREBA da radite ako imate masnu kožu

masna koža

Ako patite od masne kože lica, onda su vam pitanja poput: “koliko često da čistim lice” i “koji tip kreme mi odgovora” – veoma poznata. Nije lako sklopiti rutinu nege masne kože, koja će odgovarati njenim potrebama. Određene stvari koje činite zapravo mogu naneti mnogo više štete nego koristi, zato vam u nastavku otkrivamo koje su najčešće greške u nezi masne kože.

Greške koje činite masnoj koži lica

1. Ne čistite lice ujutru i uveče

Koliko često treba da čistite lice – odgovor je: 2 puta dnevno! Dobar čistač lica će skinuti višak sebuma, mrtve ćelije, ostatke proizvoda za negu i šminku, a neće je isušiti. Nežno ga umasirajte u lice, i isperite mlakom vodom. To je obavezan korak i uveče, koliko god da je kasno i da vas mrzi.

Potražite umivalice koje sadrže sastojke poput gline, salicilne kiseline, ihtiola, ulja čajnog drveta, hamamelisa, koje su idealne za masnu kožu.

masna koža

2. Agresivno pilingujete kožu

Ako mislite da će grubo utrljavanje pilinga rešiti vašu kožu viška masnoće – varate se! Na taj način pravite mikro-oštećenja koža i skidate njena prirodna ulja, a reakcija kože je – pogodićete: pojačano lučenje sebuma. Time ulazite u začarani krug mašćenje i pilingovanja. Zato radije birajte nežne pilinge ili one tečne, na bazi AHA kiselina.

3. Koristite tonik sa alkoholom

Drogerijski tonici za masnu kožu sadrže često denaturisani alkohol, koji je forma isušujućeg alkohola. Iako ćete dobiti škriputavi osećaj na koži posle čišćenja ovakvim tonikom, znajte da ste isušili kožu, koja onda odgovara pojačanom proizvodnom sebuma. Birajte tonike koji su uvek alcohol-free, a potražite druge protivupalne sastojke poput hamamelisa i ulja čajnog drveta.

Predlažemo vam Skinology Tonik za lice sa hamamelisom, koji je idealan za kombinovanu i masnu kožu lica.

masna koža

4. Preskačete kremu za lice

To što imate masnu kožu, ne znači da vama krema za lice – ne treba. Naprotiv, masna koža je često dehidrirana iznutra, zato joj je potrebna lagana hidratacija u vidu gel-kreme koja sadrži sastojke poput hijaluronske kiseline, ekstrakta krastavca, aloe veru, prirodne šećere (koji su odlični ovlaživači). Istovremeno izbegavajte sastojke poput glicerina, pantenola, prirodnih ulja i šea putera, jer mogu zapušiti pore.

Naša preporuka je Skinology Gel hidratantna krema.

Povezano: Kako da odaberete kremu za lice prema tipu kože?

5. Nosite šminku sa blistavim finišem

Tečni puderi sa blistavim, dewy finišem su odličan izbor za suvu kožu, ali nikako nisu za masnu, jer vas čine da se još više sijate. Zato je vaš izbor kvalitetan mat puder na bazi vode, a ne silikona, koji će zapušiti pore. Birajte nekomedogene formule koje će biti vaš siguran adut tokom dana.

6. Dodirujete lice tokom dana

Iako vam je primamljivo da pipate lice, tako ćete raširiti bakterije, prljavštinu i masnoću sa ruku na celo lice. Uzdržite se na dodirivanje lica jedino kada se umivate i nanosite proizvode za negu kože. Pre toga dobro operite ruke.

masna koža

7. Spavate sa šminkom

Možda mislite da se ništa neće desiti ako prespavate barem jednom veče sa full šminkom iz izlaska, ali to je najgore što možete da uradite masnoj koži. Čestice šminke, masnoće, prašine i znoja se talože u porama preko noći, a koža ne može da izbaci metaboličke nusprodukte kroz pore (to je proces koji se normalno odvija tokom noći).

Pročitajte još i: Kako da pravilno negujete masnu i problematičnu kožu?

error: Content is protected !!