Otkrivamo: Kako menopauza utiče na izgled i lepotu kože lica?

menopauza

Menopauza, koja zvanično počinje godinu dana nakon poslednjeg ciklusa žene, može doneti vidljive promene, koje se tiču kose i kože. Vaša mudrost i samopouzdanje rastu sa godinama, ali isto se ne može reći za nivo hormona. Tokom menopauze, niži nivoi hormona estrogena imaju značajan uticaj na kožu. Manje estrogena čini kožu tanjom, opuštenom i naboranom. Zato vam u nastavku donosimo kako možete da usporite ove nagle promene kože adekvatnom negom!

Menopauza: promene na koži

Menopauza donosi mnoge promene na koži: vaše telo prestaje da stvara velike količine kolagena. Počinjete da gubite deo masnoće ispod kože, elastičnost kože počinje da opada. Hormonske promene uzrokuju suvoću kože, a samim tim i opadanja tonusa (posebno oko vrata, vilice i na obrazima). Fine linije i bore su mnogo vidljivije, a pojavljuju se lepezaste bore oko očiju i linije iznad gornje usne.

Najčešći problemi s kožom tokom menopauze

#1: Fleke i pege po licu

Ako ste provodili godine i godine pod suncem, bez SPF zaštite, efekte ove prakse počećete da primećujete upravo sada. Staračke pege i velike regije pigmentacija kože se mogu pojaviti na licu, šakama, vratu, rukama ili grudima. Kancer kože i predkancerogene promene na koži sada postaju mnogo češća pojava.

Šta uraditi?

Nanosite SPF kremu svaki dan, pre nego što izađete napolje. Koristite zaštitu širokog spektra sa SPF 30. Takođe, zakažite pregled kože kod dermatologa, kao skrining za predkancerogene promene na koži.

Povezano: 5 saveta kako da sprečite i umanjite staračke fleke na koži

#2: Suva koža

U menopauzi, koža gubi svoju sposobnost da zadrži vodu, stoga je koža u ovom životnom dobu često suvlja. Ovo je posebno izraženo kada je vazduh suv.

Šta uraditi?

Umivajte se nežnim čistačem lica, umesto sapunom. Za zrelu kožu, sapun može biti isušujuć. Takođe, nanosite bogatu hidratantnu kremu tokom dana, kada god osetite da vam je koža suva. Birajte kreme sa uljima, ceramidima, glicerinom, shea puterom.

Mi vam predlažemo Skinology RETINOL kremu za lice, bogate teksture, sa anti-age svojstvima.

#3: Opuštena koža i bore

U menopauzi, koža brzo gubi zalihe kolagena. Studije su pokazale da ženska koža tokom prvih 5 godina menopauze izgubi oko 30% svog kolagena. Posle toga, gubitak kolagena je postepen. Svake godine nestane oko 2% kolagena godišnje, tokom narednih 20 godina.

Kako se kolagen smanjuje, naša koža gubi čvrstinu i počinje da visi. Javljaju se trajne bore od vrha nosa, ka uglovima usana. Bore smejalice sada postaju trajne, a vrh nosa polako počinje da pada naniže. Pore se proširuju, usled gubitka čvrstine kože.

Šta uraditi?

Zaštite kožu od sunca – kao prvi korak, i uvedite skincare proizvode na bazi retinola i peptida, jer mogu povećati nivo kolagena u koži.

Naš predlog je Skinology Argireline 10% serum, na bazi neuropeptida, koji daje sličan efekat botoksu.

menopauza i koža

#4: Porast facijalne maljavosti

Kako nivoi hormona počinju da opadaju, možete primetiti neželjene dlačice na bradi, iznad usne, ili duž vilične kosti.

Šta uraditi?

Depilacija voskom je jedna od opcija, ali budite pažljive, jer ukoliko vam je koža pretanka za vosak, lako je možete poderati i raskrvariti. Stoga razmislite o laserskom uklanjanju dlačica kod dermatologa.

Pročitajte još i: 4 saveta kako da usporite starenje kože

error: Content is protected !!