Prirodni umirujući tretmani protiv opekotina od sunca

By  |  0 Comments

Opekotine od sunca su prokletstvo letnjeg perioda, velika prepreka zavidnom tenu i primoravaju ljude da se sklanjaju u hlad. Kada smo tokom leta izloženi bombardovanju UV zraka, koža povećava proizvodnju melanina.


Melanin je tamni pigment u gornjem sloju kože (epidermu) koji mu daje boju, a takođe određuje koliko preplanuli možete biti. Povećana proizvodnja melanina je način na koji telo štiti dublje slojeve kože, a ten deluje kao štit protiv UV zračenja. Međutim, količina melanina proizvedena da vas zaštiti određena je genetikom (tako da ljudi sa svetlijom puti kože proizvode manje melanina i veća je verovatnoća da će izgoreti).

Najbolje je da sprečite opekotine od sunca, ali čak i kada pokušate da se zaštitite, možete završiti sa opekotinama u svakom slučaju. Ipak, izbegnite ljuštenje i oslobodite se crvenila i peckanja uz pomoć nekoliko jednostavnih, brzih i efikasnih saveta i kućnih preparata za opekotine.

Povezano: Najpotpuniji priručnik za zdravo sunčanje!

Pire krompir:

Krompir je od davnina poznat kao odličan lek protiv bolova (suzbija manje kožne iritacije, umiruje ogrebotine, ujede i opekotine, i eventualno smanjuje upale). Možete koristiti sok ​​od krompira ili sirove kriške. Pokušajte i saznajte koji je najbolji lek za vaše opekotine od sunca.

Potrebno vam je:

 • 2 krompira,
 • rende,
 • mikser ili nož i
 • pamučna vata, papirne maramice ili gaza.

Operite i temeljno obrišite krompir, a zatim ga (zajedno sa korom) ili narendajte u činiju ili ga usitnite i izblendajte (dodajte malo vode u oba slučaja). Prespite smesu u teglu ili plastičnu posudu, potopite vatu potpuno u nju i primenjujte na opekotine od sunca. Lakši i sigurno efikasniji način je da umočite gazu u smešu i položite je preko opekotina. Takođe, možete pokušati ublažiti opekotine kriškama krompira koje ćete aplicirati direktno na opekotine.

Obloge od hladnog mleka:

Najbrži, najjednostavniji i jeftiniji način za lečenje opekotina su obloge od mleka. Nema ništa lakše od odlaska do frižidera radi olakšanja. Svežina mleka će umanjiti temperaturu, stvoriti zaštitini sloj od proteina, pomoći da izlečite, i dalje ublažite nelagodnosti od opekotina.

Potrebno vam je:

 • hladno mleko
 • činija i
 • gaza ili čist, mekan peškirić.

U dovoljno visoku činiju naspite hladno mleko tako da temeljno možete potopiti obloge u njoj. Kada gaza ili peškirić dovoljno upiju mleka, iscedite višak tečnosti. Preko opekotina stavite obloge, nežnim pritiskanjem fiksirajte ih na bolno mesto i ostavite onoliko dugo koliko je potrebno. Ako mleko u posudi postaje sobne temperature, ohladite ga pre nego što ponovo umočite oblogu.

Kukuruzni skrob/soda bikarbona:

Kukuruzni skrob (gustin), sa hladnom, svilenkastom teksturom, dobar je način da prirodno umirite opekotine. Poput mleka, to je jedna od onih stvari koja verovatno leži negde u kući, bez obzira na to da li ste ili niste planirali da cvrčite na suncu. Ako nemate kukuruzni skrob, možete iskoristiti i sodu bikarbonu za brzo olakšanje. Oba sastojka umanjuju bol i smanjuju crvenilo nastalo zbog izloženosti jakom suncu.

Potrebno vam je:

Koliko će vam kukuruznog skroba ili sode bikarbone trebati zavisi od toga koliku oblast želite pokriti. Koji god sastojak da koristite dodajte mu hladnu voda (sipajte malo po malo, odnosno dok ne dostigne masu koja je dovoljno gusta/retka da može da se fino nanese na opekotine). Razmažite pastu nežno preko opekotina i ostavite sve dok toplota ili bol ne popuste malo. Isperite u potpunosti.

Zeleni čaj i nana:

Nana prirodno hladi i umiruje šta god dodirne, a ni opekotine nisu izuzetak. Zeleni čaj pomaže olakšati bol i izlečiti oštećenu kožu kada se primenjuje površinski.

Potrebni sastojci:

 • 1 litar ključale vode,
 • 5 kesica zelenog čaja,
 • 3 šolje svežih listova nane i
 • pamučni tuferi ili čist, mekan peškirić.

U šerpu stavite kesice zelenog čaja (uklonite sve konce i etikete), kao i sveže listove nane. Sipajte ključalu vodu preko nane i kesica čaja i pokrijte poklopcem. Ostavite da se sastojci sjedine (oko sat vremena), procedite i ohladite. U rashlađenu smesu natopite vatu ili čistu mekanu tkaninu i primenite oblog direktno na opekotine.

Jabukovo sirće:

Čisto, nefiltrirano jabukovo sirće deluje najefikasnije posle hladnog ili mlakog tuširanja.

Potrebno vam je:

 • otprilike 1 šolja jabukovog sirćeta,
 • sprej boca (opciono) i
 • pamučni tuferi ili nešto slično za primenu.

Nakon tuširanja poprskajte se čistim, nefiltriranim jabukovim sirćetom po opekotinama, ili potopite vatu u sirće i primenite na bolna mesta. Ostavite da se osuši.

Aloe vera:

Gel od aloe vere rashlađuje, umiruje i izvlači crvenilo iz opekotina od sunca. Aloa vera je korisna i za niz drugih oboljenja (kao što su akne ili gorušica), zato je zgodno imati biljku zasađenu u kući.

Potrebno vam je:

 • nekoliko debljih, sočnih, svežih listova aloe vere ili
 • gel od aloe vere za pokrivanje opekotina.

Ako koristite sveže listove aloe vere, isecite ih po sredini (ali ne sve do kraja). Raširite ih i stavite na opekotine. Takođe, možete koristiti i kupovni gel od aloe vere. Primeniti koliko god je potrebno na opekotine od sunca. Biljka je praktičnija za lečenje manjih područja, dok je gel od aloe vere lakši za velike opekotine. Kombinacija oba funkcioniše odlično.

 

Jogurt:

Koristite običan jogurt koji sadrži probiotike i enzime ako želite da se brže oporavite od crvenila i opekotina od jakog sunca.
Potrebno vam je samo ½ šolje jogurta. Polovina šolje jogurta treba da bude dovoljna za lečenje opekotine na licu, ali slobodno koristite više ako želite da pokrijete veću površinu. Operite ruke i primenite rashlađen jogurt direktno na opekotine i ostavite da odstoji najmanje 5 minuta. Kada se bol smiri, nežno ga isperite vodom.

Krastavac

Instant olakšanje za izgorelu kožu. Nije hladan krastavac prijatan za opekotine samo zato što je hladan, već njegova antioksidantna i analgetička svojstva podstiču ozdravljenje i oslobađaju od bola. Možete ga primeniti na nekoliko načina, ali kako god ga primenite, otok, crvenilo i bol bi uskoro trebali da se povuku.

Potrebno vam je:

 • 2 sveža i rashlađena krastavca,
 • blender ili nož.

Ako želite brzo otklanjanje bola, isecite krastavce na kriške i položite ih na spaljenu kožu. Okrenite kriške kada se prva strana zagreje. Za dugotrajniji efekat, izblednajte krastavce, dodajte im malo aloe vera gel ili kukuruznog brašna ako želite gušću masu pa primenite na opekotine.

Dodatni savet – Izbegavajte sapunicu:

Sapun može isušiti i iritirati već nadraženu kožu. Istuširajte se skoro hladnom vodom. Kada završite, nežno se (tapkanjem) obrišite čistim mekim peškirom. Ako vam je koža čvrsta ili suva posle tuširanja, nanesite aloe vera gel ili sličnu kremu.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!