Prolećno čišćenje kozmetike – 7 vrednih saveta

prolećno čišćenje

Svaka od nas u svom kupatilu sigurno ima bezbroj bočica krema, seruma i losiona, koji su zaslužni za naš negovan izgled. Ako želite da “počistite” vašu zalihu skincare preparata, i prolećnu sezonu otpočnete sa esencijalnim proizvodima – u nastavku vas čeka naših 7 saveta za prolećno “čišćenje” kolekcije kozmetike!

Prolećno čišćenje kozmetike

#1: Ono što ne koristite – bacite ili prosledite

Najteži deo svakog čišćenja je odlučivanje da li određenu stvar baciti ili ne. Naš savet je: ako nešto niste dugo koristili (parfemski losion za telo koji “čuvate” za specijalne prilike ili neku masku za lice – bacite ili prosledite drugome. Ukoliko je proizvoda u roku trajanja, malo načet, možete ga proslediti sestri ili drugarici i tako napraviti mesta za nove proizvode. Ako vam preparat stoji otvoren duže vreme, a ne sećate se kada ste ga koristili poslednji put – slobodno ga možete baciti.

#2: Proverite rokove trajanja

Kozmetika ima ograničen rok trajanja – zato proverite sve rokove vaših proizvoda i pobacajte one kojima je rok odavno prošao. Ako imate nekoliko načetih krema za lice, koje sigurno nećete potrošiti pre isteka roka, savetujemo vam da ih čuvate u frižideru, na hladnoj temperaturi, kako biste im produžili rok trajanja.

pročećno čišćenje kozmetike

#3: Prebrišite pakovanja

Još jedan važan korak u “raščišćavanju” kolekcije kozmetike jeste čišćenje ambalaže i grlića bočica vaših proizvoda. Niko ne voli da koristi mleko za telo čiji je otvor umazan i pun skorelog proizvoda. Isto važi za grliće serume i pakovanja kreme. Zato uzmite malo alkohola i sipajte ga na tufer, i dobro prebrišite ambalaze i otvore vaših kozmetičkih preparata.

Povezano: Prolećno spremanje make-up kolekcije u 7 koraka

#4: Boja i temperatura su važne

Jedan od korisnih načina da poslažete bočice kozmetike jeste da ih organizujete po bojama, kako biste ih lakše našli na policama. Serume u tamnijim bočicama, na bazi vitamina C, retinola, antioksidanata i SPF kreme držite podalje od izvora toplote i sunca (prozora), a kada ih ne koristite, sklonite ih van kupatila.

#5: Proizvode koje često koristite stavite napred

Ključ u svakoj organizaciji kozmetike jeste da najkorišćenije proizvode stavite na dohvat ruke. Ovo olakšava njihovo korišćenje na dnevnoj bazi, posebno kada imate 10 minuta za mackanje ujutru. Gelove za pranje lica možete držati pored tečnog sapuna u kupatilu, a kremice i serume odmah na sredini police.

#6: Dezinfikujte četke i alate za skincare

Ako koristite četke ze čišćenje lica, rolere, alatke za ceđenje mitisera itd, obavezno ih operite i dezinfikujte! Posle cele zime, padanja prašine, čestog korišćenja i nošenja maske, krajnje je vreme da operete sve ove alatke za negu kože i dezinfikujete ih alkoholom. Ovako ćete dodatno sprečiti potencijalne bubuljice uzrokovane nečistim priborom.

#7: Zimske preparate odložite za narednu sezonu

Ako ste skincare zavisnik baš kao i mi, sigurno imate odvojenu zimsko-jesenju i prolećno-letnju rutinu nege, a samim tim i različite proizvode. Preparate koji su sezonski (AHA kiseline, retinol itd) i koriste se samo zimi, odložite na tamno i hladno mesto, do naredne sezone (od septembra/oktobra), kada bude manje sunca. Isto važi i za teška ulja za lice i kreme, koje ćete koristiti samo u zimskom periodu.

Pročitajte još i: Od zimske ka prolećnoj nezi kože – 6 skincare saveta

error: Content is protected !!