Puževa sluz: Hit skincare sastojak za hidrataciju i anti-aging

puževa sluz

Puževa sluz, odnosno, filtrat sekrecije puža je jedan od najaktuelnijih novih sastojaka u svetu nege kože. Da, radi se o sastojku koji luče puževi, mala stvorenja koja žive u vašoj bašti ili se pojavljuju na meniji otmenog francuskog restorana. Kada govorimo o puževima, uz njihov pomen se uvek javlja određeno gađenje, ali uveravamo vas, da kada saznate sve o tome koliko je puževa sluz efikasna, da ćete promeniti mišljenje.

Šta je tačno puževa sluz?

Jednostavno rečeno, to je sluz koju luči puž, a na popisu sastojaka kozmetičkog proizvoda je možete naći pod nazivom “snail secretion filtrate” (SSF). Puževa sluz se stvara na prirodan način i puževi je koriste kako bi odbranili sebe. Puževa sluz o kojoj mi pričamo, nije ona sluz koju puž ostavlja za sobom, krećući se, već se luči kada je puž pod stresom. Ovo je sastojak kojem korejska kozmetika jako veruje i postao je popularan zbog efikasnih rezultata.

Povezano: Korejska vs. evropska kozmetika – Po čemu se razlikuju?

puževa sluz

Puževa sluz: benefiti za kožu

Puževa sluz je multi-tasking sastojak, jer ujedno hidrira kožu, stimuliše proizvodnju kolagena, proteina odgovornog za jaku, mladoliku kožu.

#1: Hidratacija kože

Puževa sluz sadrži hidrirajuće agense koji obnavljaju barijernu funkciju kože, a ujedno “zaključavaju” vlagu unutar nje.

#2: Stimuliše proizvodnju kolagena

Pošto se puževa sluz luči kada je puž pod stresom, ona sadrži sastojke koji su namenjeni reparaciji ili zaštiti od povrede. Ovi sastojci sadrže faktor rasta, koji deluje kao okidač za rast novih ćelija i kolagena. Više kolagena znači manje bora. Puževa služ sadrži i manje procente glikolne kiseline, još jednog sastojak odličnog za boost kolagena.

#3: Umiruje iritacije

Alantoin je jedan od glavnih sastojaka puževe sluzi, i radi se o sastojku koji isceljuju kožu i umiruje iritaciju. Ujedno, alantoin zaglađuje kožu i stimulie rast ćelija.

puževa sluz

#4: Snabdeva kožu vitaminima i mineralima

Puževa sluz je puna nutrijenata koji su dobri za kožu, poput protivupalnog cinka i isceljujućeg mangana. Osim toga, puževa sluz sadrži peptide bakra, još jedan sastojak koji deluje na bore i rast kolagena. U puževoj sluzi možemo naći i vitamine A i E, odlične antioksidante.

Kako se koriste proizvodi sa puževom sluzi?

Ovo zavisi od toga šta želite da postignete sa ovi proizvodom, kao i od vaših problema kože. Većina žena koristi proizvoda sa puževom sluzi zbog hidrirajućeg svojstva – zato vam predlažemo da odaberete noćnu kremu na bazi ovog sastojka. Nanosite ga svako veče na čistu kožu, kao finalni deo rutine, preko tonera i seruma.

Ako želite da dobijete anti-age efekat puževe sluzi, onda vam predlažemo esenciju ili serum na bazi ovog sastojka, jer sadrži viši procenat ovog sastojka. Ovaj preparat nanosite ujutru i uveče, posle čišćenja, i pre bilo kog drugog sastojka.

puževa sluz

Neželjeni efekti puževe sluzi

Ne postoje temeljno dokumentovani slučajevi neželjenih efekata korišćenja puževe sluzi. Ali, kao i kod većine kozmetičkih sastojaka, ljudi mogu biti alergični na to. Izbegnite alergijsku reakciju, tako što ćete svaki novi proizvod testirate na unutašnjosti ruke, pre nego što ga nanesete na lice. Ako koristite bilo koji tretman za kožu koji se dobija na recept (poput tretinoina), razgovarajte sa dermatologom pre uvođenja bilo kog novog proizvoda u rutinu.

Pročitajte još i: Kreme za lice sa puževom sluzi

error: Content is protected !!