Razlike između dnevne i noćne kreme za lice

By  |  0 Comments

Da li ste se ikada zapitali koje su razlike između dnevne i noćne kreme za lice? Da li su vam obe potrebne prilikom redovne nege lica? Čemu služi dnevna, a zašto je bitno korišćenje noćne kreme za lice? Odgovore na ova pitanja saznaćete u nastavku teksta!

Redovna nega lica se razlikuje od žene do žene – neke jednom dnevno nakon čišćenja lica nanesu odgovarajući proizvod, dok druge imaju arsenal proizvoda koje koriste u određeno doba dana. Iako su kozmetičke kompanije podstakle žene da koriste različite proizvode za dnevnu i noćnu negu, važno je da upamtite da je glavni razlog zašto postoje dnevna i noćna krema za lice taj što koža obavlja različite funkcije danju i noću.

Dnevna krema za lice

Kreme namenjene za korišćenje tokom dana su prvenstveno fokusirane na zaštitu i blokiranje UV zraka, svakodnevnih zagađenja, vetra, ali i šminke.

Dnevna krema za lice povećava elastičnost i smanjuje pojavu bora te sprečava isušivanje kože pa ćete imati svež izgled lica celi dan. Takođe, lagana formula hidratantne kreme za dan omogućava brzu apsorpciju, ali i porama da dišu te je idealna podloga za šminku.

Nanosi se ujutro nakon čišćenja lica, ali i po potrebi tokom dana. Dnevna krema treba obavezno da sadrži UV filter, vitamine i antioksidanse koji se suprostavljaju slobodnim radikalima, dok kreme za lice koje u svom sastavu imaju alfa hidroksilnu kiselinu i retinoide treba izbegavati.

Poveznao: Beauty vaga – Koliko proizvoda je dovoljno?

Koža se obnavlja, regeneriše i sprema za naredni dan dok spavamo, pa su noćne kreme za lice od vitalnog značaja za kožu. U skladu sa svojom težom strukturom, kreme namenjene za korišćenje tokom noći su fokusirane na dubinsku hidrataciju, na obnovu kože i anti-age tretman.

Noćna krema za lice sadrži veliku koncentraciju anti-age jedinjenja kao što su retinol, glikolna i hijaluronska kiselina, koja se najbolje upijaju pred spavanje i ne preporučuju se za korišćenje tokom dana kada je koža izložena suncu.

Nanosi se pred spavanje, laganim, kružnim pokretima, na lice i vrat nakon temeljnog čišćenja lica od šminke, masnoće i prljavštine koja se nakupila tokom dana. Izbegavajte noćne kreme na bazi parfema jer mogu začepiti pore, uzrokovati crvenilo i iritaciju.

Zaključujemo da su osnovne razlike između dnevne i noćne kreme za lice u njihovoj funkciji i teksturi. Ako nanesete ujutru noćnu kremu, tokom dana je moguće da vaša koža bude masnija, ali ne i zaštićena od UV zraka. Ako nanesete uveče dnevnu kremu, nećete obezbediti dovoljan nivo vlage vašoj koži.

Poveznao: Nega kože prema svakom životnom dobu – Tajne i saveti!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!