Ako vaš sprej za lice sadrži neki od ovih sastojaka – ne bi trebalo da ga prskate u avionu!

sprej za lice

Magija “face mist” sprejeva za osvežavanja lica je to što rade baš ono što koži treba! Oni sa probioticima u formuli umiruju kožu i balansiraju stanje njenje barijere. Sprejevi sa aloe verom, biljnim uljima i vitaminima osvežavaju kožu i vraćaju joj sjaj posle vrelog dana. Kao takvi, idealni su saputnici tokom letova avionom, kada je našoj koži posebno potrebna dodatna hidratacija. Ipak, neki sprejevi čine više štete nego koristi na 10.000 m u vazduhu. Zato izbegavajte da prskate sprejeve koji sadrže neke od ovih sastojaka!

Avionski vazduh isušuje kožu

Nisu svi sprejevi blagotvorni za hidrataciju kože na ovim visinama u avionu – naprotiv, pogrešna formula ostavlja kožu još više dehidriranom. Nažalost, avioni su “crne rupe”, što se tiče hidratacije. Prosečna vlažnost vazduha, na koju je navikla naša koža je oko 70-90%. Na avionskim visinama, vlažnost vazduha u letelici iznose svega 12%, a to je MANJE od nekih pustinja!

Zato je koža posle letova (posebno onih dugih) ekstremno dehidrirana, usled transepidermalnog gubitka vode (voda praktično isprava iz kože). Ovaj proces dalje remeti rad kože barijere, vodeći do suve i umorne kože, koja daje onaj neprijatan osećaj zatezanja. Rad sistema za klimatizaciju može dodatno uticati na stanje kože.

sprej za lice

Koji sastojci ne bi trebalo da se koriste u avionu?

Ukoliko vaš face mist sadrži humektanse, poput hijaluronske kiseline ili glicerina, nemojte ga koristiti u aivonu. Zašto? Humektansi su supstance koje privlače vodu iz vazduha ka površinskom sloju kože. Nažalost, pošto je vazduh u avionu toliko suv, humektansi će odraditi kontra-efekat. Hijaluronska kiselina će izvući vodu iz najbližeg izvora, a to je ovaj put- vaša koža, ostavljajući je SUVLJOM nego ranije.

Povezano: Kako klima-uređaj deluje na vašu kožu i šta možete učiniti povodom toga?

Kako da ipak koristite face mist?

Daleko od toga da treba da izbegavate ove sastojke, ali ukoliko se koriste samostalno, možete dobiti suprotan efekat. Posle prskanja spreja na lice, ključ je da “zarobite” vlagu unutar kože, uz pomoć ulja za lice ili kreme bogate ceramidia, koji će sprečiti isparavanje vlage iz nje. Neki face mist-evi sadrže upravo ovakve sastojke, kombinujući glicerin sa više tipova ceramida, na primer.

sprej za lice

Alternativno – nanesite face mist pre leta, odmah nakon čišćenja, kako biste stvorili podlogu za hidrataciju, koja će pojačati efekat svega što posle nanesete (tonik, serum, krema, ulje). Kada je koža vlažna, ona bolje upija proizvode, što znači da će svi proizvodi koje nanesete posle prodreti dublje unutar kože.

Pročitajte još i: 10 načina kako možete koristiti “face mist” sprej u rutini nege

error: Content is protected !!