“Uradi sama” sastojci: Šta sve NE SMETE da stavljate na lice?

diy sastojci za maske

U današnjoj eri društvenih mreža i interneta, koji su prepuni “uradi sama” recepata za kozmetiku, teško je odvojiti šta treba, a šta ne treba da pokušavate da napravite. Postoji pregršt recepata za sjajne maske, koje rade bolje od kupovnih, ALI – postoje sastojci koje ne smete koristiti na licu, a nalaze se u brojnim DIY receptima.

Šta sve ne smete da stavljate na lice?

Limunov sok

Limunov sok je poznat po svojim dejstvima izbeljivanja kože. Zato se nalazi u mnogim “uradi sama” kućnim tonicima i maskama za izbeljivanje fleka i poboljšanja tonusa kože. Istina je da pomaže izbeljivanju flekica, ali je veoma štetan za kožu u čistoj formi: veoma je kiseo, može da izazove teško sušenje kože, žarenje, plikove, čak i fotodermatitis (reakciju na UV zračenje sunca). Ako već želite efekte posvetljivanja, nabavite dobru kremu sa AHA kiselinama ili serum sa vitaminom C.

Povezano: “Uradi sama” serum sa vitaminom C – Fantastičan, a povoljan!

Limun izbegavajte u nezi lica

Soda bikarbona

Soda bikarbona se često koristi u “uradi sama” pilinzima za lice, pošto njena tekstura podseća na zrnca idealna za vršenje ekfolijacije kože. Naizgled bezazlena, ali za vašu kožu je katastrofalna. Radi se o njenoj pH vrednosti: veoma je bazna (pH 9), što znači da ekstremno narušava prirodnu kiselost kože (koja je oko pH 4.5-5). Na taj način se oštećuje prirodna barijera kože, koja je zaslužna za zaštitu od bakterija. Takođe, soda bikarbona izvlači vodu iz kože, uzrokujući da se ona isuši i krene da luči još više sebuma.

Jaja

Belance i žumance je čest sastojak domaćih maski za lice. Jaja sama po sebi nemaju štetni efekat na vašu kožu. Reč je o tome da su jaja visoko kvarljiva namirnica, te ih morate pažljivo čuvati u frižideru do kraja roka trajanja. Visok je rizik od salomonele, listerije i kvarenja jaja, a ako ih pokvarena nanesete na kožu, možete iskusiti neprijatnosti i štetan efekat.

Jaja kao DIY sastojak

Lak za kosu

Često na internetu možete naći savet da upotrebite lak za kosu kako biste fiksirali šminku, umesto fiksatora. To je ogromna varka: lak za kosu je prepun alkohola i lakirajućih supstanci koje će isušiti vašu kožu, stvoriti iritacije, upale i crvenilo, a zapušiće vam i pore. Lak je namenjen samo kosi, i nikako ga nemojte upotrebljavati kao fiksator šminke. Radije investirajte u make-up fiksator, a lak koristite samo za frizure.

Mnogo bolje rešenje je City Color Fiksator za šminku sa mat efektom, s kojim će vam šminka trajati celu noć.

Šećer i so

Zrna soli i šećera su odlični ekfsolijatori… ali samo za telo. Ako pomešate kokosovo ulje i smeđi šećer, dobili ste odličan prirodni piling za telo. Ali nikako ne stavljajte ove krupne granule na lice. Pregrube su za delikatnu kožu lica koje je tanja i osetljivija od one za telo. Krupni kristali soli i šećera će zbog svojih oštrih ivica uzrokovati mikro-posekotine na licu, koje se mogu upaliti i boleti. Držite se kupovnih pilinga za lice, dok za telo nema potrebe da kupujete piling – so i šećer su vam najbolji prijatelji.

Šećer kao sastojak pilinga

Majonez

Majonez odlično funkcioniše kao sastojak DIY maski za kosu, ali nikako kao sastojak maski za lice. Dok će vašu kosu učiniti sjajnom i mekom nakon samo 20 minuta, vaše lice će biti veoma masno i ljigavo, a da ne pominjemo što je pregust za nežnu kožu lica. Zapušićete pore čistom masnoćom, nakon čega možete da očekujete bubuljice i upale. Majonez ipak sačuvajte za sendviče i maske za kosu.

Cimet

Mnoge beauty blogerke tvrde da je cimet savršen sastojak za borbu protiv akni, flekica i hiperpigmentacija. Prava istina je da cimet nikako ne treba da stavljate na lice ni u kom obliku: možete iskusiti ozbiljno pečenje, suvoću, crvenilo, plikove i alergijsku reakciju. Zato cimet ipak sačuvajte za kolače, a postoje puni bolji sastojci za akne i flekice.

Cimet ne stavljajte na lice

Sirće

Mnogi blogeri se kunu u čisto jabukovo sirće koje koriste kao tonik za lice, pogotovo ako imaju akne ili hiperpigmentacije. To je jedan od najjačih kiselih sastojaka kojima možete uništiti svoju kožu: koncentrovano sirće je veoma iritirajuće za kožu, može izazvati crvenilo, isušivanje i opekotine. Može se koristiti razblaženo kao jedan od sastojaka unutar DIY miksa, ali nikako u nerazblaženoj formi direktno na kožu lica.

Pročitaj još i: DIY hranljive maske za lice – iskoristite prednosti antioksidanata

error: Content is protected !!