“Lived-in” tehnika PRAMENOVA: Boja koja traje 6 meseci!

lived in tehnika farbanja

Farbanje kose, a pogotovo pramenovi zahtevaju brižljivu negu i održavanje u salonu. U današnje vreme, retko ko ima vremena, a i novca za česte posete salonu. Zato vam donosimo najnoviji trend u farbanju kose, koji obećava boju koja traje čak pola godine! Ovaj stil farbanja nije ni balajaž, a ni ombre – već suptilan vid pramenova sa velikom dugotrajnošću, inspirisan dečjom kosom koja je prirodno prošarana na suncu.

“Lived-in”- kreacija jednog čoveka

Ovu novu tehniku pramenova je osmislio holivudski kolorista Džoni Ramirez, želevši da imitira prirodnu dečju kosu koja dobije svetle pramenove na suncu. Proučavao je satima i satima kosu svoje trogodišnje ćerke, dok je kupao, dok mu jednog dana nije kliknula ideja. Odatle je razvio “lived-in” tehniku pramenova i počeo da dokumentuje tranformacije svojih klijenata u salonu.

Ramirez tvrdi da nakon 18. godine naša kosa prirodno tamni, a da je njegova ideja da klijentu vrati boju kose iz detinjstva. Zato često klijentkinjama traži slike iz detinjstva, kako bi procenio njihovu najsvetliju boju kose koju su ikada imale.

Credit: @Dolce Salon                                        Džoni Ramirez

Šta je “lived-in”?

Lived-in tehnika farbanja predstavlja suptilne pramenove koji podsećaju na slapove vodopada u spektru boja između plave i smeđe. Reči poput “bronde” (brunette+blonde), odnosno “blondette” najbolje opisuju ovu boju. Jedan pramen kose je pepeljasto plav, dok je sledeći pepeljasto smeđi, a koren je tamno braon. Slobodnom tehnikom nanošenja boje, ovi pramenovi se stapaju na takav način da dobijete vodopad tonova, zahvaljući Ramirezovoj impresivnoj tehnici zamagljivanja.

Credit: @JOHNNY RAMIREZ Colorist

Neobična edukacija

Interesantan je način na koji je Ramirez obučavao svoje osoblje kako bi naučili ovu kompleksnu tehniku farbanja. Naime, članovi njegovog osoblja su morali da spavaju sa korom banane, kako bi im se u svest urezala jedinstvena boja njene unutrašnjosti. Sve plavuše su morale da dobiju ovakvu boju u njegovom salonu. Ovu neobičnu edukaciju je naivao “banana test”, i samo oni koji su mogli da dobiju tu boju na klijentu mogli su da rade za njega. Ova boja je baza za “lived-in” i sprečava oksidiranje  i narandžaste tonove u kosi vremenom.

banana

Tehnika farbanja

Sam tvorac ove tehnike daje oskudan prikaz svoje tehnike (jer naravno, majstori zanata ne odaju svoje tajne): najpre začešlja svu kosu klijentkinje ka nazad, potom nanosi blanš na dužinu i krajeve. Ali ključ je u blendanju nijansi. Drugi frizeri su pokušali da imitiraju ovu tehniku, ali klijentkinja završi na kraju sa balajažom i jasnim linijama prelaza boje. Njegova tehnika je veoma prepoznatljiva koloristima širom sveta.

U čemu se krije tajna njegove dugotrajnosti (čak 6 meseci)? Svaka seansa “lived-in” pramenova traje oko 6 sati. Za to vreme, Ramirez stavlja blanš na kosu, nanosi boju, dodaje joj sjaj, a treba mu vremena da kreira “lažan koren” u vidu smeđe boje. Ovaj lažan koren je uvek u boji vaše prirodne kose, zato se izrastak stapa sa njim i nema potrebe za farbanjem unutar 6 meseci.

Povezano: Savršena nega balajaža – Kako da brinete o svojim pramenovima?

Credit: @JOHNNY RAMIREZ Colorist

Nadalje, boju korena imitira na pojedinim pramenovima u minimalnoj debljini, kako bi se ponegde boja kose podudarala sa bojom “lažnog korena”. Istovremeno izbegava grube prelaze boja. Poznato je da Ramirez svoje klijente pre termina izvede na jarko sunce kako bi procenio njihovu prirodnu boju kose.

Mnogi kritičari Ramirezove tehnike tvrde da je njegovo farbanje previše zasnovano na “formulama”. To donekle i jesto tačno – on ima precizne, memorisane “formule” za svaku boju kose i ceo proces, a sve ovo njegov tim mora naučiti.

Credit: @JOHNNY RAMIREZ Colorist

Za koga je idealan “lived-in” stil farbanja?

Ako želite pramenove koji su laki za održavanje, ako generalno nemate vremena da non-stop osvežavate boju, nemate sedi izrastak – “lived-in” je tehnika za vas. Ako ipak imate sedi izrastak, onda morate dolaziti češće na farbanje izrastka. “Lived-in” stil farbanja izgleda bezvremeno i suptilno. Mnogo je nežnija i prirodnija verzija od klasičnog ombrea ili balajaža.

Posebno ako imate prirodnu boju kose, sa kojom lako možete izvući nežnu boju unutrašnjosti kore banane koja je osnova ove tehnike. Čak i ako imate tamnu kosu sa crvenkastim pigmentom, pravi kolorista će umeti da vam izvuče “lived-in” prilagođen vašoj boji. Ipak, imajte na umu da ne ume svaki frizer da radi ovom tehnikom farbanja, jer ona zahteva posebnu edukaciju.

Ako se odlučite za lived-in ili bilo koju drugu tehniku pramenova, ne zaboravite da ih negujete uz pomoć Revlonissimo kondicionirajućeg šampona za pramenove, koji čuva vašu boju, a bez sulfata je.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!