Savršena nega BALAJAŽA: Kako da brinete o svojim pramenovima

nega balajaža

Balajaž je tehnika farbanja kose koja je već duži period najtraženija usluga u frizerskim salonima. I to s razlogom: lak je za održavanje, ne morate se često farbati, daje prelepi sun-kissed look vašoj kosi, teksturu i punoću. Ipak, kako bi vam što duže trajao i izgledao sveže kao i prvog dana, potrebna je posebna nega u vidu profesionalnih preparata. Kako ova usluga u dobrom salonu nije jeftina, najbolje je uložiti u kvalitetne preparate za kućnu negu, a mi vam otkrivamo savršenu rutinu nege balajaža.

Balajaž – zašto je tako popularan?

Ova tehnika farbanja slobodnom rukom daje prirodno stopljene pramenove bez oštrih linija i izrastka, stvarajući na taj način dodatnu dimenziju i teksturu. Glavna ideja ovakvog stigla farbanja je da je “manje = više”, uz kreiranje prirodnog, multi-tonalnog finiša boje. Idealna je tehnika ako želite da da osvežite vašu boju, ali ne želite drastične promene. Osim toga, veoma je praktično rešenje za devojke koje ne žele da se farbaju često, jer je balajaž lak za održavanje: možete se farbati jednom u nekoliko meseci, a balajaž će i dalje izgledati sjajno.

Povezano: Sve što treba da znate o pramenovima

Pravilna nega balajaža

Šampon bez sulfata

Ovo ne moramo ni da naglašavamo – kako bi vam pramenovi što duže bili sveži i pepeljasti – izbegavajte agesivne komercijalne šampone pune sulfatnih soli koje brzo spiraju farbu. Okrenite se profesionalnim, sulphate-free šamponima, koji imaju blage čistače koji neće isprati vašu boju, već će ona duže biti sveža kao prvog dana u salonu.

Naša preporuka je Marrakesh Color Care šampon bez sulfata, namenjen farbanoj kosi, obogaćen uljima argana i konolje.

Perite kosu mlakom vodom

Kada šamponite kosu, iako koristite šampone bez sulfata, pređite na mlaku vodu, jer vruća voda mnogo brže skida farbu sa pramenova. Razlog za to je brže otvaranje kutikule pod dejstvom vruće vode – uzrokujući da molekuli farbe jednostavno “pobegnu”.

Šampon bez sulfata

Proredite pranje kose

Ako ste dosad prali kosu svaki ili svaki drugi dan, sa balajažom to ne treba da radite. Naime, često pranje će prebrzo skinuti toner sa vaših pramenova, tako da ćete veoma brzo izgubiti balajaž efekat. Zato, kosu ne perite češće od 2-3 puta nedeljno, a u ostalim prilikama – suvi šampon je vaš prijatelj!

Pročišćavajuće šampone koristite neposredno PRE balajaža

Ako imate kosu koja se jako brzo masti, otarastite se pročišćavajućih šampona, namenjenih masnom vlasištu. Oni sadrže agresivne supstance kako bi dubinski očistiie masnoću i prljavštinu sa temena. Poput sulfata, i ove supstance ispiraju vašu boju veoma brzo, tako da će pramenovi ubrzo postati posvetljeni ili čak poprimiti ružan žut ton. Zato, ako baš morate, ovakve šampone koristite neposredno pre odlaska na farbanje – ovo će čak pomoći da uklonite naslage šampona i nege za kosu, pa će se pramenovi bolje primiti.

Woman in Hair Salon

Profesionalna nega za farbanu kosu

Ako imate balajaž, a koristite i dalje komercijalni šampon i balzam iz drogerije – odmah pređite na profesionalnu negu namenjenu farbanoj kosi. Već je bilo govora o šamponima bez sulfata, sada nabavite i kvalitetan regenerator i masku koji su posebno namenjeni nezi i očuvanju farbane kose. Jer želite da vam taj balajaž potraje barem 3 meseca. Videćete rezultate jako brzo.

Naša preporuka je Revlon UniqOne Superior maska za kosu koja daje kosi čak 10 benefita.

Nabavite silver šampon za pramenove

Kako vaši balajaž pramenovi ne bi poprimili ružan žućkast ton – nabavite kvalitetan silver šampon koji sadrži ljubičaste pigmente. Oni će neutralisti žutilo iz vaših pramenova, tako da će oni duže vreme zadržati savršeno plavo-pepeljast podton. Koristite ih tačno prema uputstvu, kako ne biste završili sa ljubičastim pramenovima

Olaplex je vaš prijatelj

Ako ste radili pramenove sa Oleplex tretmanom u salonu (što vam preporučujemo radi očuvanja zdravlja kose), frizer vam je sigurno napomenuo da ovu negu morate nastavite kod kuće sa trećim korakom Oleplex tretmana (prva dva koraka rade isključivo frizeri u salonima). Ovaj treći korak nije regenerator već je tretman za obnavljanje pokidanih disulfidnih veza unutar dlake. Na ovaj način, kosi pružate strukturalno obnavljanje dlake iznutra i čuvate je od oštećenja koje neminovno donosi blanš koji se koristi za pramenove.

Olaplex no. 3 možete poručiti na Lepotica Web-shopu.

olaplex broj 3 za kucnu upotrebu

Koristite proizvode za kosu sa UV zaštitom

Koje god da je godišnje doba, sunčevi zraci posvetljuju i izbeljuju vaše pramenove. Izbegavajte produžena izlaganja suncu, a ako baš morate provesti ceo dan napolju – zaštitite balajaž leave-in sprejem koji ima SPF faktor. Ovo pogotovo važi za letnju sezonu i odlazak na more.

Izbegavajte hlor

Ako ne možete bez redovnih poseta bazenu, obavezno nakvasite vašu kosu slatkom vodom iz česme pre potapanja u bazen kako biste zaštitili pramenove od štetnog dejstva hlora. Takođe, nanesite zaštitni leave-in regenerator u spreju koji će zaštititi boju, a najbolje rešenje je svakako – kapica za plivanje. Jer u suprotnom – hlor iz vode će reagovati sa vašim pramenovima dajući im ružan zelenkast odsjaj.

Mi vam savetujemo Revlon Equave Blondes ljubičasti regenerator u spreju koji će zaštiti tonove vaših pramenova od žutila.

Zaštita kose od bazena

Dubinska hidratacija za pramenove

Kako biste vašem balajažu dali dodatni sjaj i mekoću, počastite se jednom nedeljno tretmanom dubinske hidratacije. Nanesite jaku hidratantnu masku na celu dužinu vlažne kose, vežite je u punđu i držite pod plastičnom kesom ili kapom za tuširanje barem pola sata. Nakon toga, kosu redovno operite, i uživajte u mekoj i svilenakstoj kosi sjajnog odsjaja, Vaši pramenovi će još lepše sijati.

marrakesh šampon za farbanu kosu
Revlon šampon za pramenove
revlon maska za kosu
 

error: Content is protected !!