Površinsko šišanje: Ova tehnika daje najzdraviju kosu!

površisnsko šišanje

Da li ste ikada oštili kod frizera na šišanje, da biste čuli od njega da vam mora skinuti 10-ak cm kose, jer je jako oštećena? Obično ne želite da se odreknete dužine, ali ukoliko je oštećenje veliko, samo frizer će vas posavetovati da to uradite. Ukoliko vam se ovo dogodilo, predlažemo vam da isprobate površinsko šišanje kose – revolucionarnu tehniku šišanja koja uklanja oštećene krajeve i površinsko pucanje dlake, dok ujedno čuva vašu dužinu. Krajnji efekat – mekša kosa koja zdravije izgleda! Evo šta sve treba da znate o površinskom šišanju!

Kakva je tehnika površinskog šišanja kose?

Poznatija još i kao “hair dusting”, površinsko šišanje zaglađuje površinu dlake, tako što uklanja rascvetale krajeve i popucale dlake. Umesto da skraćuje krajeve kose, frizer naslanja makaze pod uglom u odnosu na dužinu vaše kose i uklanja sve polomljene “dlačice” koje štrče. Upravo one čine kosu da izgleda krto i beživotno.

Ovo se radi bez ugrožavanja dužine kose, i pomaže da ona izgleda glatko i meko na izgled. Ukoliko farbate kosu, ova metoda šišanja je naročito korisna, pošto često tretiranje kose hemikalijama uzrokuje pucanje i cvetanje dlake.

Za koga je najbolja ova tehnika šišanja?

Površinsko šišanje će najviše odgovarati onim damama koje žele da sačuvaju dužinu kose, ali im je potrebno šišanje. Pored njih, površinsko šišanje je idealno za:

  • osobe sa plavom ili platinastom kosom
  • osobe koji često koriste toplotne stajling aparate za kosu (fen, presu, figaro)

Povezano: Vreme je za šišanje – ovi znaci vam to sigurno govore!

3 stvari koje morate znati PRE površinskog šišanja

#1: Makaze stoje paralelno sa kosom

Ova tehnika nije laka za savladati, ali ukoliko je vaš frizer iskusan i precizan, obožavaćete ovu tehniku! Zašto je izazovna? Ukoliko frizer ne drži makaze paralelno sa površinom kose, može je zaseći unutra. Idealna su oštra, konveksna sečiva makaza, jer ukoliko su makaze tupe, mogu uzrokovati još veća oštećenja dlake.

#2: Pre toga se kosa mora isfenirati

Površinsko šišanje se UVEK radi na suvoj kosi, koja je prethodno isfenirana na ravno uz pomoć okrugle četke. Kosa ne bi trebalo nikada da se pegla presom pre šišanja, jer će peglanje slepiti pokidane dlačice koje štrče, te će ih frizer promašiti tokom šišanja.

površisnsko šišanje

#3: Ne stavljaju se proizvodi na kosu pre šišanja

Ukoliko ste pošli na površinsko šišanje, ne bi trebalo da nanosite nikakve stajling ili leave-in proizvode na dlaku, jer će poput pegle, slepiti dlačice i sve ono oštećeno što štrči, a trebalo bi ošišati.

Koji je efekat posle površinskog šišanja?

Kosa će posle šišanja izgledati zdravije, mekše, zaglađeno, a nećete više imati “antenice” koje štrče. Rešićete se “frizz” efekta na kosi, dok ujedno čuvate dužinu.

Pročitajte još i: 7 pitanja koja morate postaviti sebi pre odlaska na šišanje

error: Content is protected !!