Sve što ste hteli da znate o sheet maskama za lice

Poslednjih godina, apsolutno je dopustivo da izgledate pomalo “strašno”, dok nosite sheet masku na licu i dubinski hidrirate kožu. Sheet maske su svuda: od drogerija i parfimerija, pa sve do marketa. Koriste ih i poznate ličnoti, a došle su nam prvenstveno iz Koreje. Svi ih obožavamo, a efekti jedre, nahranjene i hidrirane kože su vrlo vidljivi. U čemu je tajna ovih malih pomoćnika? U nastavku saznajte baš sve što ste hteli da znate o sheet maskama!

Šta je sheet maska?

Najjednostavnije rečeno, radi se o maski u formi maramice, koja je napravljena od vlakana, pamuka, celuloze ili pulpue kokosa, sa rupama za oči, nosi i usta. Ona je hladna i natopljena esencijom ili serumom, koji se nalazi u kesici. Nanosite je na lice, tako što ćete je namestiti na otvore za oči i usta.

Zašto su tako dobre?

Sheet maske deluju poput okluziva – fizičke barijere koja “zatvara” vašu kožu sa miksom odličnih sastojaka. Sama maramica sprečava isparavanje dragocenih skincare sastojaka. Dermatolog slavne Viktorije Bekam objašnjava da sheet maska “maksimizuje sam tretman koji sadrži”. Osim toga, izuzetno su opuštajuće, za kožu ali i um.

sheet maska za lice

Šta se nalazi u njima?

Primarni sastojak baš svih sheet maski je voda. Ona je “nosač” svih ostalih sastojaka i komplimentarni sastojak. Mnoge sheet maske koriste razne biljne ekstrakte i druge sastojke koji privlače vodu (hijaluronsku kiselinu, glicerin, ureu, ekstrakte biljaka, peptide, matične ćelije biljaka…). Jedan od česti sastojaka su masni alkoholi, koji ne isušuju kožu, već deluju kao humektansi, sastojci koji privlače vodu u kožu.

Povezano: Maske za lice prema tipu kože – kako da je odaberete?

Kako se prave sheet maske?

Interesantan je način proizvodnje ovih maski: neke se savijaju ručno, a neke mašinama, i potom se stavljaju u kesicu, koja se puni esencijom. Na kraju se kesica zatvara toplotom. Ponekada specijalan valjak prelazi preko zatvorene kesice sheet maske, kako bi se maramica dodatno natopila esencijom.

Šta sheet maske rade za kožu?

U toku 15-20 minuta koliko držite masku, vaša koža postaje blistava, jedrija, punija, luminozna i hidrirana kao nikada pre. Ove maske rade kao oblik “beauty sna” – koža se odmara, dok je natopljena hidrirajući i posvetljujućim sastojcima. Sheet maske veoma efikasno vraćaju izgubljenu vlagu u kožu, zato su odličan izbor kada je vaša koža “žedna” ili joj treba dodatna nega posle tretmana ili izglaganju suncu.

Povezano: 7 grešaka sa maskama za lice koje sigurno pravite

sheet korejske maske

Koliko se često koriste?

Najveći broj skincare eksperata se slaže da je sasvim dovoljno da sheet maske koristite nekoliko puta nedeljno. Zapravo – one hidrirajuće i negujuće možete koristiti i svakog dana! To često rade poznate ličnosti nekoliko dana pre važnog događaja. Takođe, poznata korejska Playboy manekenka je koristila sheet masku svakog dana tokom sedam godina! Kakva posvećenost nezi kože!

Koliko dugo se drže?

Najveći broj sheet maski ima uputstvo sa iskazanim vremenom koliko dugo ih treba držati na koži. To je najčešće između 10 i 20 minuta. Neke žene smatraju da “što se duže drže, to je efekat bolji”. Velika greška!

Ako masku ostavite predugo (duže od 20 minuta), dešava se tzv. proces povratne osmoze. Kada se maska osuši na licu, ona zapravo počne da upije svu vlagu nazad iz kože u sebe, i vas ostavlja dehidriranim! Zato nikada nemojte prespavati sa sheet maskom, niti je držati duže od 20 minuta na licu.

Kakve maske za lice vi preferirate? Da li ste probali neku sheet masku?

Pročitajte još i: Prirodna nega kod kuće – DIY sheet maska za lice

error: Content is protected !!