6 razloga zašto bi trebalo da spavate na svilenoj jastučnici

svilena jastučnica

Ako pratite beauty gurue (domaće i strane), sigurno ste do sada više puta čule za preporuku da bi trebalo svoju pamučnu jastučnicu da zamenite ovom svilenom, ako želite maksimalno očuvanje lepote kose i kože. Svila nudi mnogo prednosti, a ujedno čuva lice i kosu od boranja, gužvanja i svih ostalih nepogodnosti, koje pamuk neminovno donosi. Iako su svilene (ili satenske) jastučnice malo skupljeg cenovnog ranga, u nastavku vam donosimo čak 6 razloga zašto su bolje za lepotu u odnosu na pamučne!

Zašto je svilena jastučnica tako dobra za spavanje?

#1: Nećete se buditi sa bedhead frizurom

Svilena tkanina je mekana i flatka na dodir, a to znači da će vaša kosa glatko kliziti preko jastučnice, bez ikakvog trenja koje bi zamrsilo kosu. Svilene jastučnice su posebno preporučljive za kovrdžave devojke, jer smanjuju neželjeni frizz efekat i sprečavaju mršenje kose. Na taj način, ujutru nećete imati karakterističnu “bedhead” frizuru. Ako vam ujutru treba dosta vremena da “ukrotite” kosu od spavanja, razmislite o tome da uložite u svilenu jastučnicu.

svilena jastučnica

#2: Svila odlično reguliše temperaturu

Ako vam je zimi hladno dok spavate, a leti pretoplo – svila je odličan prirodan regulator temperature. Ona je veoma prozračna, što znači da nećete morati obrtati jastuk tokom leta u potrazi za hladnijom stranom. Svila je jako udobna i neće podsticati znojenje tela dok spavate. Iz ovog razloga, žene koje prolaze npr. kroz menopauzu, obožavaju svilene jastučnice, jer im omogućavaju dobar san kada prolaze kroz valunge.

#3: Zbogom borama i gužvanju kože

Ako ste se nekada probudile sa izgužvanim licem posle duge noći – onda znate o čemu pričama! Ove linije su uzrokovate trenjem lica o grube jastučnice, usled gravitacije ili preteranog pokreta dok spavate. Iako ove linije nisu uvek krivci za bore, ovo ponašanje dugoročno zaista može dovesti do formiranja bora. Kada pređete na svilu, ova tkanina glatko klizi preko kože, smanjuje njeno razvlačenje i trenje, i time dugoročno čuva mladolik izgled lica.

Povezano: Kako spavanje utiče na pojavu bora?

svilena jastučnica

#4: Svila ne isušuje kožu lica kao pamuk

Pamuk je hvaljen zbog svoje moći upijanja – zapravo, pamuk može upiti onoliko mnogo tečnosti koliko je sam težak! Kada spavate na pamučnoj jastučnici, ista ova pravila važe. Jastučnica upija vlagu iz kose i kože (dakle, i sve one kreme i serume koje nanesete tik pre spavanja). Svila mnogo manje upija tečnosti, tako da ih neće izvući iz kože iil kose. Dakle, ako imate suvu, dehidriranu kožu, kojoj fali sjaja i blistavosti, pređite na svilene jastučnice!

#5: Hipoalergenski materijal

Svila je prirorodna tkanina, a “mulberry” svila se smatra “kadilakom” svih svilenih vlakana. Jedinstvena je po tome što je prostor između svilenih vlakana minimalan, tako da je gušća i pruža luksuzniju teksturu. Ovo je je čini neprijateljem prašine i drugih alergena, jer oni naprosto samo “skliznu” za nje. To znači da ako ukoliko patite od alergija, prelazak na svilenu jastučnicu bi značio malo lakšu noć, bez kijanja i gušenja.

svilena jastučnica

#6: Luksuzan osećaj dok spavate

I na kraju, hajde da priznamo – svila daje prelep osećaj dok spavamo! To glatko, rashlađujuće vlakno okružuje telo, i stvara miran prostor koji priprema telo za san. Kada bolje spavate, to se i vidi. Bolji san rezultira čistom, svetlijom i zdravijom kožom. Bilo da imate problem sa nesanicom, ili vam je potrebna relaksacija tokom noćnog sna – vaša koža, kosa i telo će vam biti zahvalni ako pređete na svilu!

Pročitajte još i: Kako da prespavate sa frizurom, a da je ne pokvarite?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!