“Uradi sama” probiotski tonik za lice sa alojom i kombuhom

Probiotici su sastojci koje koža obožava: vraćaju joj balans, osnažuju njenu barijeru i umiruje je. Iako je kozmetiku sa probioticima i dalje teško pronaći na našem tržištu, znajte da vašoj koži možete pružiti prirodne probiotike iz kombuhe, u kombiniji sa blagodetnom aloe verom. Ako ste ljubiteljka prirodne kozmetike, i “uradi sama” recepata, u nastavku vas čeka najbolji recept za DIY tonik za lice sa probioticima.

Ovaj domaći tonik od kombuhe, čuda čini za kožu: posle redovne upotrebe, koža je zaglađenija, vidljivo je smanjenje diskoloracija i sitnih finih linija oko uglova očiju. Ovaj neverovatni DIY tonik sadrži kombuhu, aloju, vitamin E i eterična ulja (koja možete izbaciti iz recepta, ako imate osetljivu i reaktivnu kožu)

Kombuha – zašto je tako popularna?

Kombuha je poznatija kao japanska čajna gljiva. Ovaj naziv se obično vezuje sa napitak koji se dobija uz pomoć specifične mikrobiološke kulture Kombuha je simbiozna mikrobiološka kultura, jer sadrži i kombinaciju određenih bakterija koje su dobre za naša creva. Ova specifična kombinacija mikroba je baš to što je čini posebnom i lekovitom i po toj svojoj karakteristici ona je jako slična kefiru. Za razliku od kefira, koji koristi mleko i mlečnu kiselinu, kombuha se pravi sa crnim čajem i šećerom, koji se ova gljiva hrani.

kombuha

Kombuha je neobičan kompleks mikroorganizama sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci kao što su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska i glukoronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska),  enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakvih sposobnosti nazivaju je i čudesnom gljivom i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.

Povezano: 5 odličnih “uradi sama” tonika za masnu kožu

tonik sa kombuhom

Recept za tonik za lice od kombuhe

Sastojci:

  • 1/2 šolje napitka kombuhe (možete ga naći u zdravoj hrani)
  • 1/4 šolje soka aloe vere ili 2 supene kašika gela direktno iz biljike
  • 2 kapi ulja vitamina E
  • 10 kapi eteričnog ulja lavande ili tamjana

Priprema:

Pomešajte sve sastojka, naspite smešu u staklenu bočicu i čuvajte na hladnom mestu (najbolje u frižideru).

Kako se tonik sa kombuhom koristi?

Ovaj tonik se pravi vrlo lako, a još lakše se koristi. Očistite vaše lice i utapkajte višak vode peškirom. Nanesite malu količinu tonika na pamučni tufer. Trljajte kožu tuferom, malim kružnim pokretima preko lica, posvećujući posebno pažnju bradi, nosi, obrazima i liniji kose. Izbegajate deo oko očiju i usta. Sačekajte da se tonik osuši, ne ispirajte lice posle. Nakon 15-ak minuta, nanesite serum ili kremu.

Ako više volite gotova rešenja, mi vam savetujemo da isprobajte Skinology ALOE VERA tonik za lice.

Pročitajte još i: Osvežavajući probiotski napitak – kefir-kokos voda!

error: Content is protected !!