Osvežavajući probiotski napitak: Kefir-kokos voda

By  |  0 Comments

Voda sa kefirom je jedan od najlakših načina da u organizam unesete zdrave probiotske bakterije koje pomažu varenju. To je prirodno gazirano i srednje slatko piće koje se pravi od gljivica kefira koje u interkaciji sa šećerima iz vode prave enzime i probiotike. Još bolji ukus ćete dobiti dodavanjem kokosove vode – koja je tako zdrava, bogata elektrolitima i nutrijentima. Zato u nastavku pročitajte kako se pravi!

Kefir voda je zdrav osvežavajuć napitak, a pravi se od zrna kefira – simbiotske kolonije gljivica i bakterija. U gotovu kefir-vodu se može dodati sekundarni ferment, poput soka, korena đumbira, voća ili drugih prirodnih supstanci, a ovaj korak stvara prirodne karbonate – gazirani ukus. Predstavljamo vam verziju sa kokosovom vodom – dragocenim tečnošću, koja je prirodno bogata elektrolitima, enzimima i nutrijentima.

Glass of fresh coconut water

Kefir-kokos voda je jednostavna adaptacija kefir vode, gde umesto obične vode koristimo kokosovu, sa smanjenom količinom šećera. Oni koji piju kefir vodu kako bi se očistili od kandide, trebalo bi da izostave šećer, ai preporučujemo 25% količine šećera za najbolji ukus.

Kokosova voda je bogata:

  • elektrolitima – koji okrepljuju telo
  • citokininima – fitohormonima koji podstiču zdravo funkcionisanje ćelija
  • amino-kiselinama – gradivni nutrijenti
  • enzimima – koji pomažu varenje i metabolizam
  • mineralima – kalcijumom, gvožđem, manganom, magnezijumom
  • vitaminima B – u živoj formi

Povezano: Kokosova voda kao izvor života i lepote

kefir

Kefir

Kefir-kokos voda

Sastojci za 4 čaše:

  • 1/4 šolje šećera (opciono)
  • 4 šolje kokosove vode
  • 1/4 šolje natopljenih zrnaca kefira
Photo/rachealfeldman.com

Photo/rachealfeldman.com

Priprema:

  1. Sipajte šećer u praznu teglu od litre i po.
  2. Naspite kokosovu vodu u teglu.
  3. Promešajte kako bi se šećer rastopio.
  4. Ubacite natopljena zrnca kefira u ovu zaslađenu kokosovu vodu
  5. Zatvorite teglu plastičnim poklopcem, ili krpom sa gumicom oko.
  6. Neka odstoji 24-48h na toplom mestu (oko 22 C) kako bi mešavina fermentirala
  7. Ako niste ubacili šećer, probajte mešavinu posle 24h. Ako koristite šećer, pustite je 48h. Trebalo bi da ima ukus kao kiselkasta kokosova voda.
  8. Procedite zrnca kefira kroz gazu ili ne-metalnu cediljku. Ona se ponovo mogu iskoristiti da napravite novu turu gljivica za kefir ili kefir-kokos vodu.
  9. Sada možete dodati nove ukuse za drugu fermentaciju ili da pijete samo.
  10. Čuvajte gotov proizvod u frižideru i uživajte u ohlađenom a zdravom napitku.

Savet plus:

Najbolji izbor šećera za kokosovu vodu i podsticanje fermentacije su beli šećer i kristali šećerne repe. Kokosovu vodu možete koristiti smrznutu ili onu iz tetrapaku (dostupnu u prodavnicama zdrave hrane).

Pročitajte još i: Najbolji smuti recepti – crveni, žuti i zeleni

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!