Upotreba placente u kozmetici

Sigurno ste do sada puno puta čuli da se placenta koristi u kozmetici, kao sastavni deo brojnih preparata. Ukoliko vam se ta činjenica čini neobičnom i pitate se zašto je to tako, otkrićemo vam nekoliko izuzetno korisnih i bitnih informacija o placenti, kao i o preparatima koji je sadrže.

Šta je placenta?

Iako vam je ta informacija pretpostavljamo već poznata, ipak ćemo utvrditi šta je placenta. Naime, placenta, posteljica ili košuljica, zapravo predstavlja okruglasti pljosnati organ, koji se u periodu trudnoće formira na zidu materice kod svih sisara, odnosno kičmenjaka. Placenta ima ulogu veze između materice, odnosno tela majke i fetusa, odnosno organizma ploda.

U trenutku porođaja, placenta se zajedno sa plodom oslobađa iz materice i izlazi van organizma. Inače, ono što je više od ove osnovne definicije korisno reći, jeste da je placenta kao organ prožeta krvnim sudovima i da sadrži izuzetno bogatu koncentraciju hranljivih materija. Konkretno, placenta sadrži izuzetno visok procenat proteina.

Zašto se placenta koristi u kozmetici i kako deluje?

Placenta se koristi u kozmetički proizvodima upravo zbog vrste i količine proteina koje sadrži. Vrsta proteina koji su sadržani u placenti, direktno utiče na rast i razvoj tkiva. Konkretno, kada je reč o vrsti proteina koji su sadržani u placenti, najveća je koncentracija biostimulina. Samim tim, ukoliko se nalazi kao zastupljen sastojak u kremama za negu kože, placenta prodire duboko u kožno tkivo i u površinski sloj podkožnog tkiva. Pritom, ona uzrokuje regeneraciju i razvoj zdravih ćelija tok tkiva. Popunjava udubljenja na koži odnosno bore i sprečava nastanak novih bora.

Tu se ne završava uloga preparata na bazi placente u kozmetici. Osim što utiču na razvoj i obnavljanje zdravog tkiva i sprečavaju i uklanjaju bore, ovi preparati deluju veoma efikasno i na:

  • Smanjenje podočnjaka i tamnih kolutova oko očiju,
  • Saniranje prisustva akni i bubuljica,
  • Saniranje ožiljaka od akni i bubuljica,
  • Saniranje promena pigmenta i fleka na koži.

Upravo zbog različitosti stanja kože, koja preparati na bazi placente saniraju, postoje i različite vrste i forme preparata. Neki od njih, proizvode se i dostupni su u formi krema za korekciju bora, drugi u formi seruma za čišćenje kože od bubuljica i akni, a treći u vidu krema za saniranje lečenje ožiljaka. Postoje i preparati na bazi placente koji imaju mešovitu namenu i širu upotrebu i koriste se za opštu negu kože i sprečavanje nastanka problema na njoj.

U zavisnosti od tipa preparata i svrhe njegove namene, zavisi i kom tipu kože i kojoj starosnoj dobi su određeni preparati namenjeni. To znači da sama činjenica da neki preparat sadrži placentu, nije dovoljna kao garancija da taj preparat odgovara baš vama.

Kako napraviti pravi izbor kozmetike na bazi placente?

Pravi izbor ovakvih preparata, napravićete ukoliko u obzir uzmete i ispitate što više detalja o preparatu. Potrebno je da znate koja je njegova konkretna namena, kom tipu kože odgovara, koje još sastojke pored placente sadrži islično. Upravo od činjenice sa kojim drugim sastojcima je placenta u preparatu kombinovana, zavisi i da li će vam taj preparat odgovarati ili ne.

Uglavnom, sama po sebi, placenta kao sastojak u kozmetici i kozmetičkim preparatima je izuzetno delotvorna i ima pozitivan uticaj.

 

error: Content is protected !!