Značaj pravilne higijene lica

By  |  1 Comment

Masne i zapušene pore na koži lica, prvi su i glavni preduslov za pojavu mitisera, bubuljica i drugih problema na koži. Do zapušenosti pora može doći usled pojačanog prirodnog mašćenja kože, ali i usled neredovnog i nepravilnog skidanja šminke i čišćenja lica.

Jutarnja i večernja nega lica

Umiti se nije isto što i očistiti lice. Pa tako, treba znati da jutarnje umivanje i večernje skidanje šminke ne moraju predstavljati predznak da imate čisto lice. Potrebno je posebnu pažnju usmeriti na način na koji se umivate i skidate šminku.

Prilikom jutarnjeg umivanja, potrebno je da voda koju koristite bude što topla i naravno kombinovana sa odgovarajućim sredstvom za umivanje. Topla voda, otvara pore i omogućava sredstvu za umivanje da dubinski prodre u njih. Sredstvo za umivanje, uvek treba temeljno i pažljivo utrljati, a zatim i temeljno isprati.

Ukoliko imate problematičnu, masnu kožu, možete kao sredstvo za umivanje koristiti glicerinski sapun ili neki od pilinga koji su dostupni na tržištu i namenjeni za svakodnevnu upotrebu. Takvi proizvodi, najčešće na ambalaži, između ostalog sadrže i natpis “Daily scrub”. Ukoliko vam pomenuti proizvodi nisu trenutno pri ruci, kao zamena za njih, može vam poslužiti i mešavina projnog brašna i tople vode koju ćete blago utrljati na lice i isprati.

Nakon što završite jutarnje umivanje, potrudite se da se vaša koža prirodno osuši i ne koristite peškir. Na taj način, lice će vam biti dodatno hidrirano i neće doći u dodir sa nečistoćama koje se eventualno mogu naći na peškiru. Ukoliko ipak koristite peškir, vodite računa da on uvek bude čist i suv. Na vlažnom peškiru mogu se razviti određene bakterije koje se veoma lako mogu preneti na vaše lice.

Uklonite šminku potpuno

Prilikom večernjeg skidanja šminke, budite temeljni. Najvažnije je da ni čestica pudera ne ostane na vašem licu. Zato se dobro umijte, i koristite losion za uklanjanje šminke, koji ćete u više navrata nanositi na vateni tufer i utrljavati na lice. I tokom večernjeg, baš kao i tokom jutarnjeg umivanja, potrudite se da vam se lice prirodno osuši ili koristite besprekorno čist peškir. Nakon umivanja, ukoliko vam je koža suva i ispošćena, koristite hranljivu hidrantnu kremu koja će za lice predstavljati dodatni izvor vlažnosti.

Pravilnim i redovnim postupkom čišćenja lica, ne samo da ćete sprečiti pojavu mitisera, bubuljica i  sličnih problema, već ćete i usporiti starenje kože. Uklanjanjem odumrlih ćelija sa kože, vaše lice će biti više elastično, a samim tim i duže mlado i zdravo.

1 Comment

  1. Crni sapun

    12.09.2016. at 09:01

    Higijena lica je neophodna u svim uzrastima. Koristim marokanski crni sapun i izuzetno zadovoljna ucinkovitoscu istog. Lice ostaje bas onako zeljeno cisto kako sam zelela. Topla preporuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!