AVON u borbi protiv nasilja nad ženama: Prva skulptura ženske hrabrosti

skulptura ženske hrabrosti

Kompanija AVON nastavlja sa akcijom “Reci NE nasilju”, koja se zalaže za zaustavljanje i sprečavanje nasilja nad ženama. Prva skulptura ženske hrabrosti, autora Marka Lađušića, postavljena je 3. decembra 2019. u Beogradu zahvaljujući kompaniji Avon, čime je obeležena ovogodišnja kampanja u okviru njihove akcije Reci NE nasilju nad ženama. Skulptura je postavljena uz podršku Ušće SC na čijem se platou nalazi.

Novi simbol Beograda koji osnažuje žene

U okviru 16 dana aktivizma, prva ovakve vrste kod nas, skulptura ženske hrabrosti postavljena je sa ciljem podizanja svesti o važnosti rodne ravnopravnosti, ali i kao novi simbol Beograda koji ohrabruje žene, podseća ih i podržava da kroz život koračaju uzdignute glave i hrabro kažu NE nasilju, kao i svemu što ih sprečava da žive ravnopravan, ispunjen i zdrav život. 

Otkrivanje skulpture svojim prisustvom podržala je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

„Ravnopravnost podrazumeva i žene i muškarce podjednako, ravnopravnost nije uzimanje od jednih i davanje drugima. Zato ova skulptura šalje poruku ne samo ženama, već i muškarcima u našem društvu.”

Podatak da je samo 10% spomenika u Beogradu posvećeno ženama koje su obeležile našu istoriju, dodatno je inspirisao Avon da kroz postavku skulpture osnaži žene u Srbiji.

skulptura ženske hrabrosti

Inspiracija za nastanak skulpture

Inspiraciju za skulpturu ženske snage, uz koju će odrastati generacije Beograđanki i Beograđana, istaknuti skulptor i redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Lađušić pronašao je u svojoj kćerki, a u umetničkom procesu opredelio se za apstraktni minimalistički umetnički izraz. 

Postavkom na prometnoj lokaciji, skulptura koja slavi žensku hrabrost svakodnevno će slati osnažujuću poruku brojnim ženama.

Položaj žene danas

Iako je danas položaj žena znatno povoljniji nego ranijih godina, nasilje nad ženama i dalje je jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava. Zapravo, svaka treća žena starija od 15 godina, doživela je neki oblik fizičkog ili seksualnog nasilja. Takođe, iako žene čine obrazovaniji deo populacije o čemu svedoči i statistika koja kaže da 60% studenata koji svake godine diplomiraju na univerzitetima u Srbiji čine žene, muškarci se po pravilu nalaze na višim pozicijama. Čak 71% muškaraca nalazi se na rukovodećim pozicijama, često su više plaćeni za obavljanje istog posla i vlasnici su domaćinstava u većini slučajeva.

AVON akcija “Reci NE nasilju nad ženama”

Pokrenuta 2008. godine, kroz edukativne programe i donacije, Avon akcija Reci NE nasilju nad ženama zalaže se za zaustavljanje i sprečavanje nasilja nad ženama. Do sada su u okviru ove Avon akcije, donacijom sigurnosnih sistema opremljene 3 sigurne kuće u Srbiji i podržan projekat Autonomnog ženskog centra „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje!“. Za podizanje svesti javnosti o ovoj temi realizovane su i brojne kampanje poput „Možeš drugačije“, „Nisi sama“, kao i „Sportska borba je izazov, porodična je zločin“.

Sredstva za fond Akcije za borbu protiv nasilja nad ženama, kompanija Avon obezbeđuje izdvajanjem celokupnog bruto prihoda od prodaje specijalno označenih proizvoda za hrabrost. Na ovaj način, u sve Avon donacije i kampanje direktno su uključene i Avon Dame koje kupovinom ovih proizvoda podržavaju Akciju Reci NE nasilju nad ženama.

error: Content is protected !!