Salonski instrument u kućnoj upotrebi: 6 pravila za korišćenje pogurivača zanoktica

pogurivač zanoktica

Zanoktice (ili kutikula) predstavljaju mali komad prozirne kože, koja raste u korenu svakog nokta,a njena funkcija je da zaštiti nokat od bakterije, dok raste. Ova kožica obično raste ravno preko nokta, ali pravilno održavanje uključuje pogurivanje ka nazad, prema kožici prsta. Ovo daje efekat dužih noktiju, priprema ih za manikir i lakiranje, i održava zdravlje zanoktica. Zato će vam najbolje u tome pomoći metalni pogurivač zanoktica, alatka koju viđate u salonima, ali koja se sve više može kupiti u slobodnoj prodaji, kako biste sličan efekat pogurivanja zanoktica imali i kod kuće. Ali, sa ovim instrumentom morate biti pažljive – zato donosimo 6 pravila za korišćenje metalnog pogurivača zanotkica.

Ova pravila morate ispoštovati

Pravilo #1: Operite ruke pre pogurivanja zanoktica

Pre nego što se bacite na posao sređivanja zanoktica, odvojte vreme da temeljno opere ruke toplom vodom i sapunom, u trajanju od 20 sekundi. Ovaj korak će ukloniti sve bakterije sa ruku, koje se potencijalno mogu zavući ispod kutikule. Osim toga, uvek postoji rizik od posekotine ili preteranog pogurivanja zanoktice,što otvara ulazna vrata za patogene, da uđu u krvotok. Zato je pranje ruku korak broj 1!

pogurivač zanoktica

Pravilo #2: Omekšajte zanoktice pre pogurivanja

Zanoktice su mekše nego ostala koža, ali se i dalje mogu oštetiti ako ih pogurujete, bez omekšavanja. Na ovaj način, kutikula će se lakše pogurati i sprečićete bilo kakvo oštećenje. Postoji više načina za omekšavanje zanoktica: potapanje ruku u toplu vodu, korišćenje ulje za zanoktice ili gela za uklanjanje zanoktica.

  • Topla voda – potopite ruke u činiju sa toplom vodom na oko 5 minuta, kako biste pripremili zanoktice za omekšavanje. Ovo je odlična opcija, jer ne morate kupovati dodatne proizvode.
  • Ulje za zanoktice – mešavina ulja u ovom tipu proizvoda će omekšati zanoktice i okolnu kožu Umasirajte kap ulja na svaku zanokticu par sekundi kako bih ste ih smekšali.
  • Gel za uklanjanje zanoktica – ovo je profesionalni tip proizvoda, koji sadrži najčešće enzime koji “razgrađuju” višak kožice, koju želite da skinete, tako da se ona veoma lako uklanja potom. Ispoštujte uputstvo i to je to!

Pravilo #3: Koristite zaobljeni deo pogurivača

Metalni pogurivač zanoktica obično ima dve strane. Jedna strana ima oblik zaobljene kašikice ili špatule, a druga strana je obično špicasta, ima nekakav vrh. Ovaj špicasti deo se koristi se za potiskivanje uglova zanoktice i čišćenje ispod nokta. Okrugli deo je onaj koji vama treba za pogurivanje zanoktica. Postavite ga, zaobljenom stranicom na dole, na koren nokta, pod uglom od oko 30 stepeni. Nežno potisnite okrugli deo pogurivača, sve dok ne osetite blagi otpor, sve dok ne potisnete kutikulu uz samu donju ivicu nokta.

Povezano: 10 nail alata koji su vam potrebni za kućni manikir

pogurivač zanoktica

Pravilo #4: Odaberite odgovarajući pogurivač zanoktica za vas

Postoji pregšrt materijala od kojih možete odabrati. Svaki ima svoje prednosti i mane: metal, drvo i silikon. Metal je popularna opcija jer je pouzdan, dugotrajan i može se sterilisati. Ipak, ona je manje nežan prema noktima. Drvo i silikon su nežniji prema zanokticama, ali kraće traju. Drveni potiskivači lako pucaju, a silikonski vrhovi često otpadaju. Dakle, odabir zavisi od vašeg problema sa zanokticama i vrste noktiju.

Pravilo #5: Potiskujte zanotkice redovno

Ovo ne treba raditi jednom u par nedelja, kao kade radite nokte, već bi trebalo da pogurivanje zanoktica postane redovan deo vaše nege. Zato bi trebalo da ovo radite svakih 4-7 dana, u zavisnosti od brzine rasta kožice. Nemojte ovo činiti prečesto, jer će je sprečiti da raste.

Pravilo #6: Nemojte seći višak zanoktica

Izbegavajte da sečete višak zanoktice koju pogurate. Ovo će povećati rizik od infekcija, i od sečenja žive kože oko nokta. Ovo može biti bolno i neuogdno, a kreira dodatno mesto gde patogeni mogu ući. Verovatno ste viđali da manikir tehničar ovo radi, ali on je vešt i zna tačno koliko sme da da secne.

pogurivač zanoktica

Pročitajte još i: Za somotski dodir – 6 saveta za negu ruku i zanoktica

error: Content is protected !!