7 saveta za jake i zdrave nokte koji možda niste znale

saveti za jake nokte

Jako zdravi nokti su indikator dobrog zdravlja, ali nekada nisu tako čvrsti kao što bismo želele da oni budu. Dobre vesti su da uz neke promene životnog stila i navika možete ojačati krte nokte i učiniti ih jačim. Osim dobro poznatih tretmanskih lakova za jačanje noktiju, smatramo da ovi saveti nisu toliko poznati, ali daju dobre rezultate. U nastavku vam otkrivamo 7 saveta za jake i zdrave nokte!

Saveti za jačanje noktiju

#1: Smanjite izlaganje vodi

Ako često potapate ruke u vodu (pranje posuđa, pranje veša na ruke, itd), nokti mogu oslabiti i postati krti. Zato uvek nosite rukavice kada perete posuđe, izbegavajte pranje veša na ruke, i ne potapajte ruke u vodu kada ležite u kadi punoj pene. Iako je naravno nemoguće da ruke držite van vode, ograničite izlaganje vodi na kratke intervale pranja ruku

#2: Koristite kvalitetne skidača laka

Kada birate skidač laka, odlučite se za nešto kvalitetnije brendove, koji ne sadrže aceton, već su na na bazi ulja. Aceton je agresivna hemikalija, koja isušuje nokte i čini ih krtim i slabim. Uvek kupujte skidač laka u parfimeriji/drogeriji, a nikako ne koristite aceton za industrijsku upotrebu.

#3: Ne menjajte smer turpijanja noktiju

Turpijanje noktiju u oba smera zapravo može oslabiti nokatnu ploču. Zato uvek nokte turpijajte u samo jednom smeru (s desna na levo ili obrnuto), a nemojte menjate smer. Za turpijanje je najbolje da odaberete staklene turpije, jer one najmanje oštećuju nokatnu ploču.

#4: Pauzirajte od lakiranja noktiju

Iako su nalakirani nokti zaista imperativ lepote, noktima je ipak potrebno da prodišu. Konstantna upotreba lakova, čak i onih ne-toksičnih, može oslabiti nokatnu ploču. Posle nošenja laka nedelju dana, skinite lak skidačem bez acetona i potom nokte ostavite bez laka narednih nedelju dana. Bilo bi dobro da redovno pravite ovu pauzu, ako želite da ojačate nokte.

#5: Izbegavajte gel i akril na noktima

Iako su gel i akril odlične i lake alternative za one koji imaju problem sa rastom noktiju, prečesti tretmani nadogradnje mogu uzrokovati ljuštenje noktiju, što ih dodatno oslabljuje. Ako ih morate stavljate, nemojte raditi naodgradnju mesecima – napravite pauzu.

#6: Ne koristite nokte kao alatku

Nemojte otvarati konzerve noktima i korisititi ih umesto alatki. Ovakav pritisak može dovesti do pucanja i lomljenja noktiju, što ih može oslabiti. Uvek se snađite sa nekom drugom alatkom, popuot kašike, spajalice itd, kako biste otvorili ili odlepili nešto.

#7: Šampon je važan

Ako koristite šampon koji isušuje kožu glave ili dubinski čisti kosu (namenjen masnoj kosi), on ujedno može isušiti i nokte. Probajte da promenite ovaj tip šampona, ako imate problem sa suvim, lomljivim i krtim noktima.

Pročitajte još i: 3 “uradi sama” maske za negu i jačanje noktiju

error: Content is protected !!