Kako da sami uklonite tipse i izlivene nokte

By  |  4 Comments

Sigurno vam se nekad desilo da imate nokte od gela ili akrila i da u trenutku odlučite da ih skinete. Savetujemo da se tada obratite profesionalcu, jer on ipak može mnogo da učini da sačuva vaše prirodne nokte. Mada, postoje i oni koji svojom nestrpljivošću i agresivnim turpijanjem, nokatnu ploču dodatno mogu oštetiti, a sve u želji da što pre uklone materijal. Ako se ipak odlučite da sami odradite ovaj postupak, u daljem tekstu podelićemo sa vama par saveta.

Ako imate tipse ili akril stvar je mnogo jednostavnija, mada je to slučaj i sa nekim gelovima. Reč je o “soak-off” metodi, uz pomoć koje se materijal bez oštećenja uklanja sa noktiju. Na tržištu postoje preparati, tj.tečnosti za ovu svrhu, a za to isto možete koristiti i čist aceton (ne skidač laka, nego baš aceton). Blaznicu ili parče vate natopite acetonom i stavite na nokat, uvijte u alu-foliju i držite 15-20 minuta. Materijal će omekšati toliko da ga je moguće samo svući sa nokta i eventualno blago isturpijati.

Sa gelom je malo teže

Ukoliko pak imate gel na noktima, a nije predviđen da se ukloni “soak-off” metodom, jedini način na koji ga možete odstraniti je turpijanjem. Tu treba biti naročito pažljiv, jer nepravilno turpijanje može oštetiti nokat. Da podsetimo, veštački nokti se mogu turpijati grubljom turpijom, tj.onom koja ima granulaciju manju od 180, npr.120, 100 ili 80. Takve turpije možete koristiti dok imate više slojeva materijala. Međutim, kada se približite prirodnom noktu, pređite na blažu turpiju.

Koji god materijal da imate na noktima, izbegavajte da ga ukanjate električnom turpijom. Ona je agresivna i za nju je potrebno veliko iskustvo. Čak i manikiri ponekad, mogu prozrokovati oštećenje na noktima usled velike toplote koju turpija proizvodi pri velikom broju obrtaja. To iskustvo može biti i bolno, pa zato dozvolite da vam tom turpijom uklanja gel ili akril samo manikir u koga imate poverenja. Da ne pominjemo, da se ova tupija ne sme koristiti na prirodnom noktu.

Dakle, kad uklanjate gel, počnite sa jačom turpijom i nemojte turpijati brzim i nekontrolisanim pokretima. Turpijajte uvek u jednom smeru i videćete kako se materijal tako lakše uklanja a nokat bolje oblikuje. Savetujemo da nikada ne turpijate materijal do kraja jer tako rizikujete da oštetite nokat. Bolje je da ostavite malo i pustite da izraste. A da bi ste uglačali i izjednačili površinu nokta, najbolje je da ispolirate nokat blok turpijom, tj.takozvanim baferom.

Pomozite svojim noktima

Na kraju, kada skinete bilo akril,a posebno gel i vaši prirodni nokti ponovo “prodišu”, savetujemo da pre lakiranja, ali čak i ako ne lakirate nokte, nanesete neku bazu sa kalcijumom, proteinima ili za učvršćavanje nokatne ploče, jer čak i da ste najpažljivije uklonili materijal, dobro je da nokte malo “nahranite” kako se ne bi lomili i listali. Ovo je naročito bitno, čak neophodno ako su vam nokti “preturpijani”, pa su tanki i krti.

Top savet je da ako se odlučite da ovo radite sami, odvojite dovoljno vremena i budite strpljivi. Neka vam uvek na umu bude, da što nežniji budete prema svojim nooktima, to će oni ostati zdraviji.

4 Comments

  1. Pingback: Akrilne boje vs gelovi u boji | lepotica.rs

  2. Pingback: Šta vam se može desiti zbog lošeg manikira? | Lepotica.rs

  3. Pingback: Skidanje tipsi "soak-off" metodom |Nokti |Nadogradnja noktiju | Lepotica.rs

  4. Pingback: Uklonite tipse i izlivene nokte bez oštećenja - TopNokti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!