Kako da oporavite nokte posle gela ili akrila?

By  |  8 Comments

Nokti od gela, od akrila, french manikir, nail art, gel u boji, akril u boji,…Sve to fantastično izgleda, ali kada skinete gel ili akril, kako izgledaju vaši nokti?

Kad jednoga dana odlučite da odmorite nokte od svega, da ih oporavite, da vrate prirodnu čvrstinu i sjaj, za to će ipak će biti potrebno neko vreme. Da bi vreme radilo za vas, da bi nokti što pre postali čvrsti, da se ne bi stalno lomili i listali, najpre je jako bitno kako skidate ostatak gela ili akrila koji imate na noktima.

Akril je lakše skinuti?

Ako imate akril, u boljoj ste poziciji, jer akril se jednostavno skida „soak-off metodom„. To znači da vaticu natopljenom čistim acetonom stavite na svaki prst, obavijete aluminijumskom folijom, da bi  se zagrejalo i sačekate 10-ak minuta. Nakon toga, jednostavno ćete svući akril sa nokta.

Ako je, pak, gel u pitanju, danas postoje i oni koji se takođe mogu ukloniti ovom metodom, ali su takvi  još uvek retki. Češći je slučaj da se skida turpijom. Tu je suština, kakva će vam nokatna ploča biti nakon skidanja materijala zavisi od onoga ko taj materijal skida.

Manikiri jako vole da koriste električne turpije, jer one skraćuju ceo proces, ali ukoliko ne paze dovoljno možete osetiti jaku toplotu i bol na noktu, što je svakako jako loše. To se takođe može desiti i sa običnom turpijom, ako  se snažnoi brzo turpija. Savet je da uvek idete kod manikira koji ima strpljenja i nežan je prema vašim noktima. Isto tako, poželjno je da se materijal sa noktiju ne uklanja potpuno, tj. da ipak ostane jako tanak sloj materijala, kao zaštita jer su nokti nakon uklanjanja materijala tanki i krti. Pustite da nokti izrastu pa uklonite taj ostatak gela ili akrila pri oblikovanju nokta.

Intenzivni kondicioner za nokte efikasno regeneriše i rekonstruiše nokatnu površinu.

nok

Za više informacija, kliknite na sliku.

Kalcijum i proteini za jake nokte

Kada se sav materijal ukloni sa noktiju, oni mogu biti jako tanki, da se gotovo savijaju, mogu i da se lome i listaju. Pomoć u tim situacijama su preparati za regeneraciju koji u sebi sadrže kalcijum i proteine. Oni ojačavaju nokatnu ploču, hraneći nokat i dajući mu čvrstinu. Naravno, potrebno je imati strpljenja i biti uporan u korišćenju preparata. Poslušajte savete proizvođača o načinu korišćenja i količini koja se nanosi.

Na našem tržištu postoji i veliki broj base coat-ova (baza, podloga za lak), koje imaju neko od svojstava za regeneraciju noktiju, za brži rast, protiv žutila ili popunjavanje brazdi, ako je nokatna ploča neravna. Uvek je dobro pre laka naneti neku od ovih baza, jer one hrane nokat i produžavaju trajanje laka.

nail hardener nsp

Za više informacija, kliknite na sliku.

Pustite nokte da rastu

Druga alternativa, kada se gel ili akril uklone, je da pustite da nokti raste i postepeno uklanjate materijal turpijom dok oblikujete i skraćujete dužinu noktiju. U ovom slučaju može vam se desiti da materijal u nekom trenutku počne da se odvaja od  nokatne ploče. To se dešava jer prirodni nokat ima svoju masnoću, a vezivno svojstvo materijala popušta sa vremenom, pa se u međuprostoru između materijala i nokta mogu pojaviti gljivice (zelenkasta boja na noktu). Zato je dobro, ako više nećete da imate veštačke nokte, da s  vremena na vreme, isturpijate prelaze između prirodnog nokta i gela ili akrila, kako biste smanjili mogućnost da se infekcija desi.

Bez obzira da li imate nokte od gela ili akrila, izlivene ili tipse ili samo zaštićene prirodne nokte, bar minimalno oštećenje je neminovno. Zato je dobro da se nokti, s vremena na vreme, odmore od ovih materijala, bar na par nedelja, a manikiri obično savetuju da to bude leti, npr. u vreme godišnjeg odmora.

8 Comments

 1. milica

  13.02.2012. at 15:25

  Kako da skinem nokte od gela sa plasticnim noktima?

 2. GospodjicaJ

  25.02.2012. at 00:21

  Parče vate natopite čistim acetonom (ne skidač bez acetona, uljani i sl. nego baš aceton) i stavite ga na nokat. Obavijte aluminijumskom folijom i tako svaki nokat. Ostavite 10-ak minuta da stoji. To je tzv. „soak-off“ metoda i ona se može primeniti na tipsama (plastici) i akrilu, a sada već i na nekim vrstama gelova. Nakon isteka vremena materijal sa nokta jednostavno ćete „sljuštiti“ drvenim štapićem ili turpijom.

 3. n

  12.07.2013. at 20:27

  Ma kakvo otapanje tipsi, pobogu.
  Tipse se NE MOGU otopiti acetonom, mogu se samo malo smeksati tek toliko da se malo olaksa turpijanje.
  Ali, pre nego sto dodjete do tipse, potrebno je skinuti sav gel sa nje da bi se natopila acetonom.
  Ovo vam govori neko ko se bavi noktima i ko bi vrlo rado tipsu otapao kada bi bilo moguce, tj. neko ko je to vec probao i nije uspelo.
  Acetonom se mogu skinuti, tj. otopiti iskljucivo soak off gelovi i gel lak.
  Za skidanje gela i tipsi najbolji saveznik ce vam biti elektricna turpija.

  • GospodjicaJ

   13.07.2013. at 15:29

   Tako je, na snimku se vidi da se pre skidanja tipsi acetonom (ne skidacem laka) turpijom ukloni gel. Tipse su plastika, a plastika se topi od cistog acetona, kada stoji u alu-foliji odredjeno vreme i pod dejstvom toplote. Takodje, kod nas postoje i tecnosti za skidanje tipsi, koje sadrze aceton.
   U snimanju tutorijala ucestvuju profesionalne manikiri, frizeri i sminkeri, edukatori i prezenteri materijala. Tako da ukoliko se time bavite, mozda biste mogli u buducnosti i Vi.
   Elektricna turpija jeste efikasna, ali nije za svakoga i potrebno je veliko iskustvo da se ne osteti prirodan nokat 😉
   Hvala na komentaru 🙂

 4. M,MARA

  13.11.2013. at 22:30

  JA SAM SVOJE TIPSE OLJUSTILA,I NARAVNO ,UPROPASTIAL PRIRODNE NOKTE,KOJI SADA LICE NA FLIS PAPIR…

 5. teodora

  16.01.2014. at 15:28

  Da li su nokti jako osteceni posl gela u boji , koji se stavlja na prirodne nokte ?

 6. Pingback: Kako da oporavite nokte od gela ili akrila - TopNokti

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!