Kako da oporavite nokte posle gela ili akrila?

Nokti od gela, od akrila, french manikir, nail art, gel u boji, akril u boji,…Sve to fantastično izgleda, ali kada skinete gel ili akril, kako izgledaju vaši nokti?

Kad jednoga dana odlučite da odmorite nokte od svega, da ih oporavite, da vrate prirodnu čvrstinu i sjaj, za to će ipak će biti potrebno neko vreme. Da bi vreme radilo za vas, da bi nokti što pre postali čvrsti, da se ne bi stalno lomili i listali, najpre je jako bitno kako skidate ostatak gela ili akrila koji imate na noktima.

Akril je lakše skinuti?

Ako imate akril, u boljoj ste poziciji, jer akril se jednostavno skida “soak-off metodom“. To znači da vaticu natopljenom čistim acetonom stavite na svaki prst, obavijete aluminijumskom folijom, da bi  se zagrejalo i sačekate 10-ak minuta. Nakon toga, jednostavno ćete svući akril sa nokta.

Ako je, pak, gel u pitanju, danas postoje i oni koji se takođe mogu ukloniti ovom metodom, ali su takvi  još uvek retki. Češći je slučaj da se skida turpijom. Tu je suština, kakva će vam nokatna ploča biti nakon skidanja materijala zavisi od onoga ko taj materijal skida.

Manikiri jako vole da koriste električne turpije, jer one skraćuju ceo proces, ali ukoliko ne paze dovoljno možete osetiti jaku toplotu i bol na noktu, što je svakako jako loše. To se takođe može desiti i sa običnom turpijom, ako  se snažnoi brzo turpija. Savet je da uvek idete kod manikira koji ima strpljenja i nežan je prema vašim noktima. Isto tako, poželjno je da se materijal sa noktiju ne uklanja potpuno, tj. da ipak ostane jako tanak sloj materijala, kao zaštita jer su nokti nakon uklanjanja materijala tanki i krti. Pustite da nokti izrastu pa uklonite taj ostatak gela ili akrila pri oblikovanju nokta.

Intenzivni kondicioner za nokte efikasno regeneriše i rekonstruiše nokatnu površinu.

nok
Za više informacija, kliknite na sliku.

Kalcijum i proteini za jake nokte

Kada se sav materijal ukloni sa noktiju, oni mogu biti jako tanki, da se gotovo savijaju, mogu i da se lome i listaju. Pomoć u tim situacijama su preparati za regeneraciju koji u sebi sadrže kalcijum i proteine. Oni ojačavaju nokatnu ploču, hraneći nokat i dajući mu čvrstinu. Naravno, potrebno je imati strpljenja i biti uporan u korišćenju preparata. Poslušajte savete proizvođača o načinu korišćenja i količini koja se nanosi.

Na našem tržištu postoji i veliki broj base coat-ova (baza, podloga za lak), koje imaju neko od svojstava za regeneraciju noktiju, za brži rast, protiv žutila ili popunjavanje brazdi, ako je nokatna ploča neravna. Uvek je dobro pre laka naneti neku od ovih baza, jer one hrane nokat i produžavaju trajanje laka.

nail hardener nsp
Za više informacija, kliknite na sliku.

Pustite nokte da rastu

Druga alternativa, kada se gel ili akril uklone, je da pustite da nokti raste i postepeno uklanjate materijal turpijom dok oblikujete i skraćujete dužinu noktiju. U ovom slučaju može vam se desiti da materijal u nekom trenutku počne da se odvaja od  nokatne ploče. To se dešava jer prirodni nokat ima svoju masnoću, a vezivno svojstvo materijala popušta sa vremenom, pa se u međuprostoru između materijala i nokta mogu pojaviti gljivice (zelenkasta boja na noktu). Zato je dobro, ako više nećete da imate veštačke nokte, da s  vremena na vreme, isturpijate prelaze između prirodnog nokta i gela ili akrila, kako biste smanjili mogućnost da se infekcija desi.

Bez obzira da li imate nokte od gela ili akrila, izlivene ili tipse ili samo zaštićene prirodne nokte, bar minimalno oštećenje je neminovno. Zato je dobro da se nokti, s vremena na vreme, odmore od ovih materijala, bar na par nedelja, a manikiri obično savetuju da to bude leti, npr. u vreme godišnjeg odmora.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!